Menu

Velikonoce v exotice: Jak se slaví v Dominikánské republice

23. 03. 2018

Blíží se velikonoční svátky, které každá země slaví trochu jinak. Zajímá vás, jak probíhají v daleké Dominikánské republice? Poradíme vám, která místa navštívit, co podniknout a také, jaké velikonoční dobroty ochutnat. Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa.
Velikonoce letos připadají na konec března a Dominikánská republika se tak po únorových karnevalech připravuje na další oslavy. Život v této karibské zemi je úzce spojený s katolickou vírou, kterou vyznává na 86 % obyvatel. Během tzv. Svatého týdne pak místní dodržují křesťanské tradice a upevňují svou víru k Bohu.

Kam jezdí místní
Týden od Květné do Velikonoční neděle Dominikánci využívají k výletům a návštěvám početného příbuzenstva. Plážová letoviska a horská střediska se o svátcích zaplní do posledního místa a sehnat volný pokoj na poslední chvíli bývá téměř nemožné. Mezi nejoblíbenější patří Boca Chica, Juan Dolio, Bayahibe a Punta Cana. Je obecně známo, že mnozí Dominikánci mají respekt z moře a raději vyhledávají jiná místa, kde se osvěžit. Například laguny horských řek – ty se nacházejí ve vnitrozemí ostrova v oblasti Jarabacoa (529 m n.m.) a Constanza (1 200  m n.m.), kde celoročně panují příjemné jarní teploty do pětadvaceti stupňů. Nachází se zde několik třítisícovek, vodopády Aguas Blancas a Salto de Jimenoa, nebo monument Los Pirámides a indiánská svatyně La Piedra Letreada. Ze sportů můžete vyzkoušet rafting, paragliding, nebo slaňování.

Velikonoční procesí
Téměř všechna dominikánská města o Svatém týdnu zaplňují náboženská procesí. Ve městě La Vega ve vnitrozemí Dominikánské republiky jsou Velikonoce spojeny s výstupem na Svatý kopec (Santo Cerro), na jehož vrcholu stojí kostel Sv. Mercedes, patronky dominikánského lidu. V roce 1495 na tomto místě bojovali Španělé s indiány kmene Taíno. Podle legendy se během bitvy španělským vojákům zjevila Panna na kříži, díky níž zvítězili. Na smrtelném loži pak Kryštof Kolumbus požádal svého syna Diega, aby na počest Sv. Mercedes postavil na kopci kostel. Vítězství dnes připomíná také monumentální kříž zvaný Světlo světa (Luz del Mundo). Autorkou díla je dominikánská umělkyně Iris Pérez. V hlavním městě Santo Domingu můžete během Velikonoc vidět početná kostýmová procesí symbolizující křížovou cestu a zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše. Ať už metropoli navštívíte během velikonočních svátků, nebo jindy, určitě si projděte Koloniální zónu, která je na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Stojí zde např. nejstarší katedrála a univerzita Nového světa, palác Alcázar de Colón či pevnost Ozama. Za vidění stojí také Botanická zahrada s endemickými druhy palem (Guanito, Caheo a Yarey) a vzácnými druhy motýlů a ptactva (např. Todi pestrý). Pokud trávíte dovolenou v Punta Caně na východním pobřeží, určitě podnikněte výlet do města Higüey. Nachází se zde jedinečné architektonické dílo a významný svatostánek katolických věřících – bazilika Nuestra Señora de la Altagracia, patronky Dominikánské republiky. Cestou zpět se můžete na závěr dne osvěžit v jeskynní laguně Hoyo Azul.

Velikonoční pochoutky
Budete-li v Dominikánské republice o Velikonocích, rozhodně ochutnejte zdejší speciality jako např. „el moro de guandules“ a „el moro de habas con dulce“ – tradiční pokrmy z rýže, fazolí a zeleniny na kokosovém mléce, ryby upravené na nejrůznější způsoby, nebo sladké zákusky „jalea de batata“, „habichuelas con dulces“ a kukuřičný „chacá“ oblíbený zejména na jihozápadním pobřeží.
Do Dominikánské republiky je možné vycestovat kdykoliv, průměrné teploty se celoročně pohybují okolo 28 stupňů. Pokud se sem chystáte o svátcích – ať už velikonočních, nebo vánočních, určitě si dovolenou rezervujte s dostatečným předstihem. 
Připravila Simona Juránková.

www.godominicanrepublic.cz  



Archiv