Menu

V italské Cervii vznikla květinová slalomová dráha

30. 05. 2018

Už potřinácté vytvořili zaměstnanci trojské botanické zahrady v severoitalském přímořském letovisku Cervia originální květinovou expozici, která se stala součástí největší evropské květinové výstavy pod širým nebem. V rámci 46. setkání zahradnických týmů evropských metropolí, jehož cílem je předvést květinové výsadby reprezentující příslušná města, tak prezentovali Prahu. Díky spolupráci s organizačním výborem evropského šampionátu ve vodním slalomu byla pro tuto akci vytvořena květinová slalomová dráha. Návrh výsadby zpracoval dr. Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Expozici realizovali na začátku května pracovníci botanické zahrady. Slavnostní zahájení květinové show za účasti představitelů Magistrátu hlavního města Prahy proběhlo poslední květnový víkend. Návštěvníci města Cervia si jednotlivé výsadby budou moci prohlédnout do konce letní sezony.


Výtvory zahradnického umu vzniklé v rámci této jedinečné výstavy pod širým nebem mají letos společné téma vztah přírody a sportu. „Propojení tématu sportu a přírody v kontextu s hlavním městem asi nejvíce odpovídá právě vodní slalom. Tento sport se provozuje na Trojském kanále řeky Vltavy, kde bude v červnu letošního roku Praha hostit mistrovství Evropy ve vodním slalomu,“ uvedl Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Čeští kajakáři Štěpánka Hilgertová, Vavřinec Hradílek nebo Lukáš Pollert stále patří ke světovým špičkám. Proto i květinová expozice hlavního města České republiky reprezentuje Prahu jako organizátora závodů ve vodním slalomu a vzdává hold této disciplíně provozované v Česku na světové úrovni.
Návrh ztělesňuje jeden z významných vodních sportů charakteristický i pro naše hlavní město. „Design květinové expozice je založen na dramatičtěji modelovaném terénu,  který symbolizuje peřeje Trojského kanálu. Stylizované vodní koryto je vysypáno bílým štěrkem, jehož břehy lemují výsadby v převažující  modré a bílé barvě,“ představuje originální ztvárnění jedna z jeho autorek a kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy Alena Nováková.
Expozici pak dominují kajaky v národních barvách, které se ladně vyhýbají zavěšeným červenobílým a zelenobílým brankám. Pro větší dramatičnost jsou některé kajaky zapuštěny pod terén s výsadbami rostlin a jakoby mizejí pod vodní hladinou. Kajak nejblíže cestě je přístupný návštěvníkům a ti mají možnost se v něm vyfotografovat.

Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz

 

 



Archiv
for kids