Menu

Novoroční zpráva České barmanské asociace

01. 01. 2024

Vážení členové, partneři a příznivci České barmanské asociace,
naše novoroční zpráva by v posledních letech mohla vždy začínat totožným konstatováním, u nějž bychom jenom postupně přepisovali letopočty. Tedy – máme za sebou velice složitý rok 2023 a do podobně složitého roku 2024 jsme právě vkročili.

Zažíváme bezprecedentní pokles kupní síly obyvatelstva. Předražené jsou energie, potraviny, nemovitosti a hypotéky, vlastně úplně všechno, přičemž ekonomičtí experti v médiích brzké zlepšení nevěští. Pokazit náladu dokáže taky mocnost s imperiálními choutkami, která nám za humny rozpoutala válku a vyhrožuje jadernými zbraněmi, ale i pomalinku uvadající renomé Západu (a tedy i nás) jako globálního lídra… Každý z nás si jistě najde spoustu dalších znepokojujících skutečností, až se není čemu divit, že před „blbou náladou“ v současném Česku není kam utéct.

Navzdory všemu uvedenému nejsem pesimistou, jakkoli nic z toho není důvodem k radosti. Jsem totiž velkým fanouškem poměrně otřepané fráze o tom, že krize je zároveň obrovskou příležitostí. Podnětem k vlastnímu oživení, růstu. Šancí k sebereflexi, jestli pracujeme, jak nejlépe to jde.

Obor gastronomie, tolik náročný na nákladné vstupy v podobě surovin, energií a lidské práce, v tomto není výjimkou. Můžu nějak zlepšit personální politiku svého podniku? Najdu ještě nějaká úsporná energetická opatření či řešení? Nepodívám se po technologiích, které nám ušetří náklady či posunou vpřed naše produkty a služby?

Legendární závodník Ayrton Senna prý kdysi řekl, že za slunečného počasí na trati patnáct aut před sebou prostě nepředjedete. Za deště se vám to ale podařit může…

V tomto kontextu mě těší, že v České barmanské asociaci navzdory nepříznivým okolnostem jedeme naplno. Máme za sebou další úspěšný ročník Czech Bartenders League, do něhož zasáhlo rovných 70 barmanů a barmanek. V centru Abzac jsme realizovali řadu eventů spolu s našimi partnery. Motivujeme středoškolské studenty gastronomie a pravidelně vzděláváme jejich učitele. Zkušenosti předáváme i na mezinárodní úrovni – v rolích vedoucích jakostní komise World Cocktail Championship nebo školitelů našeho unikátního senzorického semináře pro komisaře IBA a také Tchajwanskou barmanskou asociaci.

Milí přátelé, děkuji, že jste s Českou barmanskou asociací na jedné lodi při její misi dlouhodobě kultivovat tuzemskou gastronomii. Přeji vám inspirativní a úspěšný rok 2024.
Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace

www.cbanet.cz
www.iba-world.com



Nepřehlédněte


Z domova Rozhovory

Přežije cestovní ruch kompetenční lobotomii?

Nechceme, aby v blízké budoucnosti turisté jezdili pouze do Prahy a Českého Krumlova. Zhodnocovat obrovský potenciál cestovního ruchu regionů Čech, Moravy a Slezska,...

26. 08. 2019

číst dál


Doprava

Letiště Praha láká cestující do zajímavých destinací po Evropě

Nová marketingová kampaň Letiště Praha podpoří během celého letošního roku výjezdový cestovní ruch a celou řadu zajímavých destinací v Evropě.

29. 01. 2019

číst dál


Archiv