Menu

Středočeská centrála cestovního ruchu doporučuje

30. 12. 2018

loue

Akce na týden 31. 12. 2018 - 6. 1. 2019

Silvestrovská oslava na zámku Loučeň (31. 12.)
Již po osmé zve zámek Loučeň na zámeckou oslavu Silvestra. I tentokrát akce začíná ve 13 hodin. Návštěvníci se přenesou do vzdálených zemí z celého světa a chybět nebude ani Bílá paní s novoročním přípitkem.
www.zamekloucen.cz/a/silvestr-v-jednu

Novoroční ohňostroj - Slaný (1. 1.)
Královské město Slaný zve všechny děti a dospělé na tradiční Novoroční ohňostroj, který proběhne 1. ledna 2019 od 18 hodin na Masarykově náměstí ve Slaném.
www.infoslany.cz/cs/modul/web/akce/15160-novorocni-ohnostroj/

Novoroční běh Konopiště (1. 1.)
Kondiční běžecké setkání všech věkových kategorií se uskuteční první lednový den na Konopišti. Poběží se po parkových cestách kolem rybníka při minimálním převýšení. Je možno běžet 1 nebo 2 okruhy. Start je ve 14.15 v přírodním divadle na Konopišti a startovné je dobrovolné.
www.benesov-beh.cz/

Tříkrálový koncert v Kutné Hoře (6. 1.)
Římskokatolická farnost Kutná Hora Sedlec pořádá u příležitostí svátku Tří králů koncert. Místem konání je Sedlecký klášter s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře. Na koncertě vystoupí schola mládeže Kusch a žáci Základní umělecké školy v Kutné Hoře a začíná v 15 hodin.
www.kutnahora.cz/web

Barokní umění ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně (25. 10. 2018 - 10. 02. 2019)
Až do 10. února 2019 mohou návštěvníci zavítat na výstavu, jež představuje více než padesát památek barokního sochařství a malířství ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně a jeho poboček Podlipanského muzea v Českém Brodě a Muzea Kouřimska v Kouřimi. Zastoupena je tvorba českých, nizozemských, německých a italských autorů od počátku 17. do konce 18. století. Vystavená sochařská díla pocházejí především z mobiliáře několika kostelů a kaplí na Kolínsku. Mezi malířskými díly jsou vedle sakrálních námětů zastoupeny žánrové výjevy, portréty, krajinomalba i zátiší. Tyto obrazy byly převážně součástí vybavení šlechtických sídel.
www.mukolin.cz/cz/navstevnik/354019-barokni-umeni-ze-sbirek-regionalniho-muzea-v-koline.html

kutn_hora

Akce na týden 7. - 13. 1.

Zimní běh na Blaník (12. 1.)
Již 45. ročník tradičního běhu na Blaník se uskuteční v sobotu 12. ledna. Startovat se bude ve dvou vlnách - v 9.15  a v 10. 15. Startem a cílem bude zámecký park ve Vlašimi. Trať  je 23,5 kilometrů a převýšení 615 metrů.
www.behnablanik.cz/

Myslivecký ples - Týnec nad Sázavou (12. 1.)
Myslivecké sdružení Háj Pecerady zve na myslivecký ples. Ten se koná v sobotu 12. ledna ve společenském centru hotelu Týnec od 20 hodin.
www.hoteltynec.cz/informacni-centrum/

Sukův hudební Štiřín – Josef Špaček a Miroslav Sekera (13. 1.)
Cyklus exkluzivních koncertů "Sukův hudební Štiřín" se stal kulturní tradicí, která se zapsala do povědomí českého hudebního dění.  Tyto koncerty se stávají odkazem mimořádné osobnosti hudebního světa, jakým byl Mistr Josef Suk. Na lednovém koncertě vystoupí jeden z nejtalentovanějších virtuosů své generace Josef Špaček a na klavír zahraje Miroslav Sekera, vítěz mezinárodní soutěže J. Brahmse.
www.stirin.cz

Divadlo O ošklivé princezně - Kladno (13. 1.)
Divadélko U Zvonu v Kladně zve na oblíbenou pohádku o dávné kletbě uvalené na princeznu Lucii. V den jejích osmnáctých narozenin se vyhlašují námluvy a do království přijíždějí tři princové. Kdo se stane novým králem? A dokáže někdo z nich uvidět její krásu, kterou má ukrytou v srdci a zlomit kletbu? To vše se dozvědí diváci v této nádherné hudební pohádce plné originálních písniček.
www.divadelkouzvonu.cz/

Šaloun – Dotek osudu (28. 10. 2018 – 24. 2. 2019)

Až do konce února 2019 představuje Galerie Středočeského kraje stěžejní výstavu a tou je představení části sochařské pozůstalosti jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství Ladislava Šalouna (1870–1946). Přestože je autorova tvorba velice rozsáhlá a rozmanitá, ve sbírkách GASK je zastoupeno několik příkladů vrcholné intimní plastiky přelomu 19. a 20. století, avšak z většiny sádrové a hliněné studie či modely dekorativní a monumentální tvorby, která se projevovala ve veřejném prostoru na novostavbách a v pomníkových realizacích.
https://destinace.kutnahora.cz/calendar/saloun-dotek-osudu

evinsk

Akce na týden 14. - 20. 1.

Swingová párty Honzy Radka v Dobrovických muzeích (15. 1.)
Dobrovická muzea zvou milovníky hudby na swingovou párty Honzy Radka. Akce se koná v úterý 15. ledna od 17 hodin v sále muzeí. Návštěvníci se mohou těšit na písničky, které se hrály na počátku minulého století.
www.dobrovickamuzea.cz/

Přednáška „Královna stříbrných hor“ (16. 1.)

Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Svatá Hora  zve na přednášku z druhého ročníku cyklu "Cesty do minulosti Svaté Hory". Přednáška s názvem „Královna stříbrných hor“ se koná v 17.30 v refektáři kláštera a přednášející je PhDr. Věra Smolová.
http://upgrade.svata-hora.cz/

Koncert Evy Urbanové - Čáslav (17. 1.)
Koncert první dámy české opery otevře jubilejní 150. divadelní sezonu Dusíkova divadla v Čáslavi. Eva Urbanová již bezmála dvacet let patří k největším hvězdám pražského Národního divadla a sklízí ovace v zahraničí. V Čáslavi vystoupí s renomovaným komorním tělesem - Moravským klavírním triem: Jiří Jahoda - housle, Jana Ryšánková - klavír, Miroslav Zicha – violoncello.
www.divadlocaslav.cz/klient-847/kino-235/stranka-8062/film-246200

„Chlapi si zase hrajou...“ v Mělníku (17. 1. - 10. 2.)
Výstava ve velkém sále Regionálního muzea Mělník přiblíží zájmovou činnost členů a přátel Modelklubu Mělník p. s., který tak oslaví i připomene 70 let své činnosti. Výstava ukáže průřez všech druhů modelů - leteckých, lodních i raketových, ukázku pohonných motorků, radiových souprav a dalších věcí potřebných pro modelářskou činnost a proto, aby modely létaly a plavaly. Součástí výstavy bude i letecký trenažér a interaktivní koutek. Vernisáž, na které se návštěvníci mohou těšit na skládání papírových vlaštovek, se koná ve čtvrtek 17. ledna od 17 hodin.
www.muzeum-melnik.cz/

Ples horníků a hutníků v Příbrami (19. 1.)
Příbram je městem známým pro svou hornickou historii. Tradice hornictví zahrnovala doly na stříbro, olovo, ale i uranovou rudu.  I nadále město zůstává poutním místem a památníkem hornických tradic.  Proto si pro návštěvníky město na měsíc leden připravilo v souladu s tradicí a plesovou sezonou také Ples horníků a hutníků, který se uskuteční 19. ledna.
www.kalendar.pribram.eu

konopit
Připravila Lucie Vurbsová.

www.centralbohemia.cz



Archiv