Menu

Konec léta v Libereckém kraji láká na výhledy, zvířata i romantiku

23. 09. 2021

bezdz_na_podzim

I když je Liberecký kraj druhý nejmenší, má turistům rozhodně co nabídnout. A to i na samotném sklonku léta, který bývá z hlediska turistického ruchu spíše mimosezonou. Návštěvníky zvou věhlasné památky i skryté skvosty.

„Příroda na podzim září barvami, takže máte pocit, že se vydáváte na úplně jiné místo, než na kterém jste byli třeba před měsícem. Možností, kam se v našem kraji vyrazit na výlet, je celá řada,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jeden z nejzajímavějších hradů v Česku, přezdívaný král hradů, je Bezděz, je na vrcholku, zbarveném do hnědooranžova podzimním listím stromů doslova pastvou pro oko. Z jeho Velké věže ve výšce 34 metrů se naskýtá výhled na Máchovo jezero, České středohoří, Lužické hory, Krkonoše, Ještědsko-Kozákovský hřbet, Jizerské hory, Pojizeří a za dobré viditelnosti i na Prahu a Brdskou pahorkatinu. V okolí lze čile výletovat, například po modré značce na Valdštejnsko, po červené Máchově cestě do Žďáru a na hrad Houska, nebo po zelené do obce Okna.

Ještěd je dobré navštívit na konci léta ze dvou důvodů. Prvním z nich budiž fakt, že mimo hlavní sezonu je snáz možné získat volný pokoj. Druhým je úžasný výhled na Jizerské hory, Český ráj, Trojzemí, Lužické hory, Máchův kraj a pochopitelně i celý Liberec.

Dalším ideálním místem ke strávení podzimního dne je ZOO Liberec. Chladnější počasí nejenže spoustě zvířat nevadí, naopak jim prospívá, a tak jich je možné kromě zimních spáčů spatřit celou řadu.

Dominantou Českého ráje, zámek Hrubá Skála. Vede odtamtud turistická cesta skalní soutěskou Myší díra do středu Dračích skal v hruboskalském skalním městě a do Lázní Sedmihorky, v areálu zámku se odehrávají kulturní a společenské akce pro veřejnost a nedaleko zámku se nachází lesní park a arboretum Hrubá Skála-Bukovina.

Vyhlídková věž a prohlídky vybraného zámeckého interiéru i nádvoří jsou zpřístupněné do konce září, hotel je však otevřen celoročně a je tak možné si v historických komnatách užít romantiku a vychutnat si třeba wellness.

Královna Jizerských hor, rozhledna Štěpánka, z jejíhož vrcholu je možné spatřit kromě západních Krkonoš i Jizerské hory, Desnou a Kamenici, se nalézá na vrchu Hvězda na Příchovickém hřebeni. Prakticky každá cesta k ní představuje nádherný výlet plný pohledů do překrásné okolní přírody. Například s dětmi a kočárkem se lze vydat po modrém značení a asfaltové, málo frekventované cestě z Kořenova na Příchovice, s pozdější odbočkou na rozcestí Pod Hvězdou na zelené značení, které vede až k rozhledně.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce @regionliberec. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids