Menu

Kvalitní voda v pískovnách ve středních Čechách láká ke koupání

06. 08. 2021

Letní dny lákají k trávení času v přírodě u vody. Ve středních Čechách jsou oblíbeným místem ke koupání kromě koupališť a akvaparků, přehrad či lomových jezírek také zatopené pískovny, které se dlouhodobě pyšní čistou vodou. Kvalitu vody během letních měsíců pravidelně kontroluje Krajská hygienická stanice, která výsledky svých kontrol zveřejňuje každý pátek na svých webových stránkách. Podle posledních doručených výsledků je úroveň kvality vody na většině sledovaných lokalit na výborné úrovni. Vykoupat se v pískovně je ve středních Čechách možné například v Sadské u Nymburka, Mlékojedech u Neratovic a Dobříni u Roudnice nad Labem.

V posledním týdnu byla kontrola v přírodních koupalištích Středočeského kraje provedena v lokalitách, na kterých byl v předcházejícím týdnu zjištěn zvýšený obsah sinic. Jednalo se o lokality Lavičky, Trhovky a Podskalí ve středočeské části přehradní nádrže Orlík v okrese Příbram a dále o koupaliště Hradišťko v okrese Kolín. Na základě nových odběrů a jejich analýz Krajská hygienická stanice konstatovala, že došlo ke snížení počtu sinic. Koupání v uvedených oblastech není omezeno, je však vhodné se po koupání osprchovat. Lze předpokládat, že vlivem teplého slunečného počasí se situace může změnit. Sprchování po koupání Krajská hygienická stanice doporučuje vždy i v případě výrazného zeleného zabarvení vody, projevujícího se při hladině. Koupání se v takovém případě nedoporučuje lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a malým dětem či těhotným ženám.

K oblíbeným místům ke koupání ve středních Čechách se řadí pískovny, vzniklé těžbou písku. Středočeská centrála cestovního ruchu doporučuje využít například jezero v Sadské u Nymburka, vniklé těžbou písku v letech 1972-1992. Jeho předností jsou kromě čisté vody i všudypřítomné okolní borovicové lesy. „Od pískovny v Sadské lze doporučit krátkou pěší procházku k písečnému přesypu u Píst, který je považován za nejzachovalejší pohyblivou navátou písečnou dunu na našem území,“ radí Karolína Kratochvílová, projektová manažerka Středočeské centrály cestovního ruchu.   

Bývalá zatopená pískovna Mlékojedy u Neratovic leží mezi obcemi Tišice a Mlékojedy a nabízí travnaté i písčité pláže. K dispozici je i řada služeb, jako je parkoviště, plážový bar, Beach Park podporující hudební a filmovou produkci a sportovní vyžití, vodní lezecká stěna a další. K dispozici je také ubytování. Poblíž Roudnice nad Labem v Dobříni se lze koupat na místě vytěžené části jedné z největších štěrkopískoven v Česku. Koupání a slunění na travnato-písčité pláži je zde možné pouze na západním břehu, na východním těžba stále pokračuje.
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv