Menu

German.Local.Culture. – tematická oblast Craft

24. 05. 2022

Udržované tradice a živé zvyky charakterizují atmosféru německých měst a regionů. Staletí stará řemesla vytvořila základ pro vysokou kvalitu a spolehlivost průmyslové výroby a celosvětově uznávanou pečeť kvality „Made in Germany“. V rámci tematické oblasti „Craft“ (řemeslo) ukazuje kampaň German.Local.Culture. cestovatelům, kde mohou najít tyto speciální zážitky.

Industriální kultura: Tam, kde je moderní doba již historií
První průmyslová revoluce formovala mnoho oblastí Německa s povrchovými doly, šachtovými systémy a vysokými pecemi. Stejně tak jako průmyslová výroba utvářela životy lidí, rozvinula také svou vlastní kulturní identitu. Přeměna z průmyslové společnosti na společnost poskytující služby otevírá nové perspektivy: doly se stávají kulturními centry, zatopené povrchové doly se stávají rekreačními oblastmi. Památky světového dědictví UNESCO, jako je uhelný důl Zollverein, železárny Völklingen, důl Rammelsberg u Goslaru, hornický region Krušnohoří, továrna Fagus v Alfeldu nebo hamburská čtvrť Speicherstadt, jsou svědectvím průmyslové kultury.

Neobvyklé designové předměty
Mladý design „made in Germany“ žije z inspirace místní kulturou. Příkladem může být Výmar, kde nyní, více než sto let po založení Bauhausu, dochází k reinterpretaci typických motivů světoznámé designové školy. Dále lze uvést Berlín, kde módní obchody vystavují a prodávají upcyklované produkty. Kdo hledá neobvyklé a hezké věci, najde to, co hledá, na designovém veletrhu Stijl, který se koná v různých městech: Kreativní lidé zde nabízejí oblečení, šperky a doplňky – většinou v malých, udržitelně vyráběných sériích.

Tradiční: Tam, kde se pečení chleba stává uměním
V Německu je chléb víc než jen potravina: Německé umění pečení chleba se svými 3200 druhy chleba je součástí nehmotného kulturního dědictví národní komise UNESCO. V němčině navíc existuje téměř pět set přísloví, ve kterých se chléb vyskytuje. Rodinné podniky ve všech regionech Německa udržují tuto tradici po generace se spoustou lásky k řemeslným výrobkům a s povědomím o vysoce kvalitních surovinách a promyšleném výrobním procesu. Skutečnost, že německý chléb je něco pro labužníky, ukazuje nový obor chlebový someliér, během kterého si stále více pekařů prohlubuje své znalosti již
                                                                                                         několik let.

Nápady na výlety a cestovatelské příběhy:
Kukačkové hodiny z Černého lesa - klasický a kultovní předmět: Hodinky s dřevěným pouzdrem jsou vyráběny v místních hodinářských manufakturách již od 17. století a jsou celosvětově považovány za kultovní předmět, který je typický pro německé řemeslo.

Plážové lehátko „koš“ z Meklenburska - oáza pohody u moře:
Nic vás neochrání před sluncem, pískem a větrem lépe než dekorativní klasika ze dřeva a proutí. Plážové lehátko bylo vyvinuto v Meklenbursku-Předním Pomořansku před 125 lety a od té doby formuje německé pobřeží Severního a Baltského moře.
Připravil Jan Pohaněl.

www.germany.travel
www.germany.travel/en/campaign/german-local-culture/craft.html



Archiv