Menu

27. Podzimní festival duchovní hudby

12. 10. 2020

14

Do Olomouce se vracívám rád. Je městem mého vůbec prvního pracovního angažmá po střední škole, kam jsem nastoupil k posádkové hudbě jako hráč první křídlovky. Pod záštitou arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského
Mons. Jana Graubnera, ministra kultury České republiky PhDr. Lubomíra Zaorálka, hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a primátora statutárního města Olomouce Mgr. Miroslava Žbánka se tu na přelomu září a října konal sedmadvacátý ročník Podzimního festivalu duchovní hudby. Festival vznikl z iniciativy jeho prvního uměleckého šéfa, dramaturga a dirigenta Stanislava Macury a Dobromily Hamplové, která jej doteď organizačně a dramaturgicky vede. Organizátorem festivalu je umělecká agentura ARS VIVA a pořadatelem Musica Viva. 3. října jsem na pozvání paní Dobromily Hamplové a dirigenta Jaromíra Michaela Krygela byl účastníkem další z událostí tohoto festivalu, provedení Gounodova Messe solennelle en l’hoeur de Saint-Cécile v chrámu svatého Václava.

Po koncertu jsem pana dirigenta Krygela požádal o pár slov.

Pokud jde o dramaturgii, rád bych vyzdvihl práci paní Dobromily Hamplové, jež opět přinesla titul, který v Olomouci v rámci Podzimního festivalu duchovní hudby ještě nikdy nezazněl. Skladba Charlese Gounoda Messe solennelle en l’hoeur de Saint-Cécile byla zvolena naprosto úžasně. Skvostné duchovní dílo s francouzským šarmem. Romantické, plné dynamiky. Nádhera!

Ano, nádhera umocněná prostředím, v němž jste dirigoval.
Moravské filharmonie Olomouc a pěvecký sbor Ars Brunensis Chorus sbormistra Dana Kalouska podaly vynikající výkon. Stejně tak sólisté sopranistka Michaela Šrůmová, tenorista Ondřej Koplík a basista Jan Šťáva. Podařilo se spousty dynamických plastičností, rozmanité škály výrazů. Zkrátka partituru maximálně interpretovat tak, jak si to Charles Gounod asi přál.

Rámec koncertu, jak jste naznačil, umocnilo imponující prostředí olomoucké katedrály svatého Václava s vynikající akustikou. Olomouc je překrásné město, po Praze nejbohatší na chrámy a kostely, kterým dominuje dóm svatého Václava. Bylo mi ctí zde Messe solennelle en l’hoeur de Saint-Cécile interpretovat. Nesmírně inspirující prostředí. Pro mne o to víc, že jsem v Olomouci studoval u Stanislava Macury, spoluzakladatele Podzimního festivalu duchovní hudby.
S Jaromírem Krygelem hovořil Jaromír Kainc.

www.podzimni-festival.cz



Archiv