Menu

Leden ve středních Čechách

20. 12. 2022

Novoroční jízda, Solvayovy lomy, Beroun
26. 12. 2022 - 1. 1. 2023
Jak nejstylověji najet do nového roku? Přece s parní lokomotivou v Solvayových lomech. Vlak vyráží od 11 do 15 hodin, odjezdy vždy v celou hodinu či častěji dle zájmu. Zahajte nový rok spanilou jízdou. Akce potěší nejen děti, ale i dospělé a nabídne autentický zážitek z jízdy úzkorozchodnou drahou z dob před sto lety. Vůně kouře, oblaka páry a tichý dýchavičný hlas parní lokomotivy nabízí zcela jiný zážitek než rachotící naftový motor.
Více
ZDE

Vánoce, Vánoce...přišly k nám po roce, Regionální muzeum Mělník
1. 1. - 8. 1.
Nestihli jste Regionální muzeum Mělník navštívit v době adventu? Nevadí, akce trvá až do 8. ledna. Na své si přijdou milovníci tradic, zájemci o historická fakta i děti. Nejen pro ně jsou připraveny interaktivní prvky: dva skládací betlémy, interaktivní mapa betlémářských oblastí nebo hmatová hra. Mezi nejzajímavější exponáty patří jilemnický betlém z roku 1870, vyřezávaný betlém Václava Plecháče z Čisté u Horek z roku 1990 nebo miniaturní betlém z kosti. Návštěvníky potěší také perníkový mělnický betlém, který speciálně pro výstavu vyrobila Dana Holmanová.
Více
ZDE

Tři králové ve Skanzenu Vysoký Chlumec
7. 1.
S vánočním obdobím se na skanzenu rozloučíme oslavou svátků Tří králů. K začátku ledna v minulosti neodmyslitelně patřil průvod Tří králů v bílých košilích a s papírovými korunami na hlavách, kteří nad vchod každého domu napsali křídou písmena K+M+B a nový letopočet. Kromě průvodu, který začíná v 11, 13 a 15 hodin, se během celého dne mohou návštěvníci seznámit i s dalšími zvyky spojenými s tímto obdobím. Ve skanzenu bude k vidění i práce kováře.
Více
ZDE

Ski Areál Monínec, Sedlec-Prčice
1. 1. - 28. 2.
Pro všechny lyžaře, kteří po vánočním polehávání s cukrovím u pohádek potřebují trochu pohybu, je ideálním místem Areál Monínec. Na vrchol 1,2 km dlouhé sjezdovky vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Kromě sjezdového lyžování můžete vyzkoušet i další zimní atrakce, jako je sáňkování a bobování. Navíc v areálu najdete hned dvě lyžařské školy. V okolí Monínce jsou také pravidelně udržované a dobře značené běžkařské trasy v délce zhruba 54 km.
Více
ZDE

Ski Areál Chotouň, Jílové u Prahy
1. 1. - 28. 2.
Areál nedaleko Prahy nabízí všem lyžařům a snowboardistům možnost provozování oblíbeného sportu, aniž by museli cestovat daleko do hor. Jsou zde k dispozici dva paralelní vleky typu "POMA" s teleskopickými unašeči, malý dětský vlek s nízkým vedením lana a nově i pohyblivý, lyžařský pás pro nejmenší lyžaře. Znavený lyžař (a nejen on) jistě uvítá možnost odpočinku u stánku s občerstvením. Zájemci o lekce lyžování a snowboardingu mohou využít služeb lyžařské školy, ve které se zájemci vyučují jednotlivě, nebo v malých skupinkách.
Více
ZDE

Ledová plocha, Vodní svět, Kolín
do 15. 3.
Dětské dopravní hřiště Vodního světa v Kolíně se každý rok přibližně od 15. listopadu do 15. března přemění na ledovou plochu o rozměrech 20 x 40 metrů. Ta je využívána pro veřejné bruslení, nebo v případě zájmu a pronájmu celé plochy např. pro lední hokej. Ledová plocha je pravidelně udržována rolbou. Za poplatek půjčují dětské, dámské i pánské brusle, samozřejmostí jsou přilby.
Více
ZDE

Zimní pohlazení, zámek Liblice
do 31. 3.
Hledáte příjemné místo na odpočinek v zimním období? Pak je pro vás ideální pobyt na zámku Liblice. Balíček „Zimní pohlazení“ je možné čerpat do března 2023 a jeho součástí je ubytování ve dvoulůžkovém pokoji na 2 noci pro 2 osoby, gastronomické zážitky včetně večeře při svíčkách či wellness procedury zahrnující speciální masáže a zábaly. Nenechte si ujít relaxaci na jedné z nejcelistvějších památek českého vrcholného baroka z dílny italského architekta Giovanni Battista Alliprandiho.
Více
ZDE

Zoopark Zelčín
celoročně
Přijeďte si do Zelčína užít procházku po kontaktním zooparku se zaměřením na domácí zvířata. Ve velkém oploceném výběhu máte možnost se volně pohybovat mezi kozami, ovcemi, lamami nebo poníky. Všechna zvířátka jsou velice krotká a zvyklá na každodenní kontakt s lidmi. Ráda se nechají pohladit a nakrmit. Tento způsob seznámení se s domácími zvířátky je velice oblíbený u nejmenších návštěvníků – vždyť jak lépe děti seznámit se zvířátky a naučit je respektu a lásce k nim, než přímým kontaktem – pohlazením, nakrmením a společně stráveným časem.
Více
ZDE

Nová cesta do pravěku - výstava obrazů Petra Modlitby, Mladoboleslavský hrad
do 15. 1.
Vydejte se na novou cestu do pravěku. Obrazy malíře a ilustrátora Petra Modlitby vás provedou miliony let proměn naší planety. Prožijete formování zemského povrchu, ohřeje vás žhavá láva, budete svědky letu pterodaktyla, zamrazí vás z řevu tyranosaura a poznáte sílu mamutího stáda. Potkáte lovce jeskynních medvědů, přidáte se k pravěkému obřadu a mnoho dalšího. Obrazy a ilustrace doprovodí paleontologické a archeologické nálezy v čele s unikátním zlatým pokladem.
Více
ZDE

Včela, cesta do včelího města, Středočeské muzeum, Roztoky u Prahy
do 22. 1.
Středočeské muzeum ve spolupráci s dětskou galerií Sladovna Písek připravili nejmenším návštěvníkům hravý výlet do včelího úlu. V největší výstavní síni muzea vznikl labyrint, ve kterém se děti pomyslně přerodí ve včely a seznámí se s životem v úlu i mimo něj. V druhé části výstavy se návštěvník seznámí s dokonalostí včel například pomocí mikroskopu či výtvarné dílny. Program je koncipován pro všechny věkové kategorie.
Více
ZDE

Zimní prohlídky Svaté Hory, Příbram
do 26. 3.
Svatá Hora má své brány otevřeny všem návštěvníkům i v zimním období. Prohlídka zasněženého barokního areálu, který navrhl italský architekt Carlo Lurago, nabízí jedinečnou atmosféru. Každý den je také otevřeno Svatohorské poutní muzeum, ve kterém se nachází zajímavosti ze Svaté Hory – jezuitské plány na stavby areálu, šatičky Panny Marie Svatohorské, animované příběhy, archeologické nálezy z rekonstrukce, původní barokní pec na pečení hostií a oplatek a mnoho dalšího. Muzeum se bude líbit i dětem.
Více
ZDE

Treky pod dvě nejvyšší hory světa – K2 a Mount Everest, Mělnické kulturní centrum, Mělník
16. 1.
Dobrodruzi tělem i duší jsou zváni na cestopisnou přednášku vysokohorské průvodkyně Radky Tkáčikové. Tématy jejího vyprávění bude trek pod druhou nejvyšší horu světa K2 v divokém a nespoutaném pohoří Karákóram. Podělí se o také informace o ledovci Baltoro, majestátních štítech hory Broad Peak a Mašerbrum nebo osmitisícovce Nanga Parbat v nejzápadnějším výběžku Himálají. Přiblíží život místních, kulturu a snahu o rozvoj izolovaných oblastí včetně vzdělávání.
Více
ZDE

Tak trochu jiná krajina,
Galerie Středočeského kraje, Kutná hora
18. 1.
Co všechno se vám otiskne do paměti z vašich procházek? Vypadá ve vašich představách příroda vždy reálně? Lze silné zážitky z krajiny vůbec nějak zaznamenat? Karel Malich se ve své tvorbě vždy obracel k přírodě a vycházel z intenzivních vnitřních prožitků a představ. V mezigeneračním programu projdete Malichova díla ve stálé expozici Stavy mysli / Za obrazem – Obměny a intervence, abyste prostřednictvím vlastního tvůrčího zážitku pochopili tak trochu jinou krajinu Karla Malicha. K dispozici je i výtvarná dílna pro (pra)rodiče s dětmi od 2 do 5 let.
Více
ZDE

Zimní běh na Blaník 2023
21. 1.

Zimní běh na Blaník – jedinečný závod, jeden z prvních půlmaratonů v roce 2023 v celém Česku. Už 49. ročník běhu z Vlašimi na legendární Blaník a pak zase zpět není snadný, o to hezčí pocit je potom v cíli. Nejrychlejší běžci trasu zvládnou pod dvě hodiny. Odstartujte sezonu a vyběhejte kila nabraná během svátků. Na každého běžce, který dokončí závod, čeká dřevěná medaile.
Více
ZDE

Moje hračky, Galerie Průjezd – Dobrovická muzea, Dobrovice
do 5. 2.
Až do 5. února trvá v Galerii Průjezd výstava hraček ze sbírky Johanky Doubek. Bude k vidění především sbírka medvídků, panenek a kočárků. Starší z nás mohou zavzpomínat v retro části výstavy. Mladší mohou objevovat, jak dříve vypadal dětský svět. K dispozici je retro herna pro děti.
Více
ZDE

Zimní prohlídky na zámku Mělník
do 31. 3.

Dominantou Mělníka je zámek a od zámku je nádherný pohled na soutok Labe a Vltavy, posvátnou horu Říp i vinice svaté Ludmily. Užít si zámek můžete i v zimě. Obdivujte jeho unikátní prostory plné významných malířských či sochařských děl, starobylých kusů nábytku nebo jiných rozličných zajímavostí. Prohlídky zámku probíhají buď s českým průvodcem v každou celou hodinu, nebo individuálně.
Více ZDE
Připravila Lucie Vurbsová, foto redakce, SCCR, Libor Sváček, Marek Vaneš a Vladimír Holan.
 
www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia 



Archiv