Související články
Počet regionálních produktů na Hradecku už atakuje dvacítku
Destinační management Hradecko pořádal press trip s tématem Regionální produkt Hradecko, kde byly odprezentovány vybrané regionální...
21. 09. 2019
26. 11. 2022
Francouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího vaječného likéru nebo pravé čokolády. Oba nápoje lze pak v zimním období a pro sváteční chvíle přichystat také horké. Gurmán si nejenom pochutná, ale zároveň zahřeje a zcela jistě mu oba zimní nápoje vykouzlí spokojený úsměv na tváři. Přijměte pro náročné zimní období a sváteční dny tipy na rychlou a lahodnou pochoutku.
„Gastronomie by měla skombinovat zdravou výživu s požitkem z jídla, který by se neměl považovat za hřích. Dnes již oddělujeme labužnictví od obžerství a nenasytnosti. Pohlíží se na něj jako na zálibu, kterou si člověk smí užívat. Je to společenská vlastnost, která potěší hostitele i hosta a prospěje vědě. Labužníci jsou si rovni se všemi ostatními, kteří mají nějaký svůj zvláštní předmět zájmu,“ Brillat – Savarina, francouzský právník, politik, ekonomický myslitel a houslista, dnes známý především jako gurmán a gastronom, autor knihy Fyziologie chuti.
„Konec roku nám přináší očekávání a naději. Bilancujeme prožité a připravujeme se na nové. Ne vždy máme důvod mít úsměv od ucha k uchu. Domnívám se, že k pohodě a lepší náladě lze přispět i něčím lahodným. Proto pro tyto dny přicházíme se dvěma tipy na horký nápoj,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Prvním z nich je domácí vaječný likér a druhým pak čokoláda, kterou lze konzumovat i s kapkou dobrého rumu. Omezování zažíváme po celý rok dost a dost. Svátky a konec roku by měly být opravdu veselé a šťastné,“ dodává Zuzana Pavelková.
Domácí vaječný likér
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
► 6 žloutků
► 250 ml kvalitního rumu
► 120 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
► 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
► 150 g moučkového cukru
► 10 g vanilkového cukru
► 1 vanilkový lusk
Postup:
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Rozmícháme, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vylijeme za stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme. Nalijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání krém začne pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Zabere to cca 5 až 10 minut. Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za občasného míchání vychladnout. Na plnění skleněných láhví použijeme nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.
Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety
Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.
Horká čokoláda s rumem nebo bez
Doba přípravy: 10 minut – náročnost nízká
Ingredience: na 2 šálky horké čokolády
► 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
► 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
► 1 vanilkový cukr
► Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50-100 g
► Skořice, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma
► drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky na dozdoben
► Kvalitní rum podle chuti
Postup:
Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo kvalitní čokoládou. Tu nalámeme na drobné kousky. Za stálého míchaní přiléváme mléko. Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby vznikla hladká hmota. Podle chuti přidáme cukr. Čokoládu nalijeme do hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch poprášíme kakaovým práškem. Na ozdobu lze použít skořici, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky.
Připravila Kateřina Goroškov.
www.mlekarna-valmez.cz
Související články
Destinační management Hradecko pořádal press trip s tématem Regionální produkt Hradecko, kde byly odprezentovány vybrané regionální...
21. 09. 2019
Nepřehlédněte
Že nelze v Česku zažít velehory nebo moře? A už jste byli v geoparku?
03. 12. 2017