Menu

Zimní nápoje pro zahřátí i na dobrou náladu

26. 11. 2022

Francouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího vaječného likéru nebo pravé čokolády. Oba nápoje lze pak v zimním období a pro sváteční chvíle přichystat také horké. Gurmán si nejenom pochutná, ale zároveň zahřeje a zcela jistě mu oba zimní nápoje vykouzlí spokojený úsměv na tváři. Přijměte pro náročné zimní období a sváteční dny tipy na rychlou a lahodnou pochoutku. 

„Gastronomie by měla skombinovat zdravou výživu s požitkem z jídla, který by se neměl považovat za hřích. Dnes již oddělujeme labužnictví od obžerství a nenasytnosti. Pohlíží se na něj jako na zálibu, kterou si člověk smí užívat. Je to společenská vlastnost, která potěší hostitele i hosta a prospěje vědě. Labužníci jsou si rovni se všemi ostatními, kteří mají nějaký svůj zvláštní předmět zájmu,“ Brillat – Savarina, francouzský právník, politik, ekonomický myslitel a houslista, dnes známý především jako gurmán a gastronom, autor knihy Fyziologie chuti. 

„Konec roku nám přináší očekávání a naději. Bilancujeme prožité a připravujeme se na nové. Ne vždy máme důvod mít úsměv od ucha k uchu. Domnívám se, že k pohodě a lepší náladě lze přispět i něčím lahodným. Proto pro tyto dny přicházíme se dvěma tipy na horký nápoj,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Prvním z nich je domácí vaječný likér a druhým pak čokoláda, kterou lze konzumovat i s kapkou dobrého rumu. Omezování zažíváme po celý rok dost a dost. Svátky a konec roku by měly být opravdu veselé a šťastné,“ dodává Zuzana Pavelková. 

Domácí vaječný likér  
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience: 
► 6 žloutků
► 250 ml kvalitního rumu
► 120 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
► 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
► 150 g moučkového cukru
► 10 g vanilkového cukru
► 1 vanilkový lusk 

Postup:
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Rozmícháme, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vylijeme za stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme. Nalijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání krém začne pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Zabere to cca 5 až 10 minut. Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za občasného míchání vychladnout. Na plnění skleněných láhví použijeme nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.

Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety
Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.

Horká čokoláda s rumem nebo bez
Doba přípravy: 10 minut – náročnost nízká

Ingredience: na 2 šálky horké čokolády
► 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
► 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
► 1 vanilkový cukr
► Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50-100 g
► Skořice, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma
► drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky na dozdoben
► Kvalitní rum podle chuti 

Postup:  
Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo kvalitní čokoládou. Tu nalámeme na drobné kousky. Za stálého míchaní přiléváme mléko. Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby vznikla hladká hmota. Podle chuti přidáme cukr. Čokoládu nalijeme do hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch poprášíme kakaovým práškem. Na ozdobu lze použít skořici, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky.
Připravila Kateřina Goroškov.

www.mlekarna-valmez.cz



Archiv