Menu

Festival parních lokomotiv

10. 07. 2024

hl___lok

13. až 15. září letošního roku se v Benešově u Prahy uskuteční 5. ročník Festivalu parních lokomotiv. Výstava historických drážních vozidel bude probíhat v areálu depa v Benešově u Prahy a jízdy zvláštních vlaků na tratích v okolí Benešova u Prahy. Pořadateli letošního ročníku Festivalu jsou Steam Story Agency, spolek Posázavský Pacifik, dopravce Die Länderbahn CZ a občanské sdružení Prievidzský Parostrojný Spolok.

Letošního ročníku Festivalu, který proběhne pod záštitou místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra po místní rozvoj České republiky PhDr. Ivana Bartoše, Ph.D., ministra dopravy ČR Mgr. Martina Kupky, ministra kultury 
České republiky Mgr. Martina Baxy, statutárního zástupce hejtmanky Středočeského kraje Ing. Pavla Pavlíka, generálního ředitele Národního technického muzea v Praze Mgr. Karla Ksandra a města Benešov, se zúčastní historická drážní vozidla z České a Slovenské republiky, Maďarska, Německa a Rakouska. Letošní Festival se rovněž uskuteční s podporou Národního technického muzea.

Významnými tuzemskými partnery letošního ročníku Festivalu jsou například České dráhy, a.s., ČD Cargo, a.s. nebo Správa železnic, s.o., ze zahraničí společnosti Erfurter Bahnservice GmbH, Eisenbahn-, Bau- und Betriebsgesellschaft Pressnitztalbahn mbH a SETG Salzburger Eisenbahn Transport Logistik GmbH, dále Eisenbahnmuseum „Das Heizhaus“ Strasshof, spolek ÖGEG a další. 

V návaznosti na minulé úspěšné ročníky popularita Festivalu parních lokomotiv v Benešově neustále stoupá nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. O zvyšujícím se zájmu o Festival parních lokomotiv v zahraničí svědčí i skutečnost, že různé zahraniční společnosti a spolky plánují vypravit na letošní Festival do Benešova až 4 zvláštní vlaky pro přátele železnic z Německa a Rakouska. Vlastní Festival nabízí nevšední setkání tuzemských i zahraničních historických drážních vozidel, které se na jiných akcích běžně nepotkávají. Vozidla jsou prezentována návštěvníkům staticky na výstavě i v provozu na zvláštních vlacích.

Kromě krásných parních lokomotiv z tuzemska i ze zahraničí je na Festivalu plánována i účast velké motorové lokomotivy 142 001 společnosti EBS, která se poprvé představí v Česku, a to návštěvníkům letošního ročníku Festivalu. Jedná se o lokomotivu s výkonem 4 000 HP. V letech 1976–1978 bylo vyrobeno celkem 6 takových lokomotiv, které po dodání byly považovány za nejsilnější jednomotorové lokomotivy v Evropě na normálním rozchodu.

Celkem pořadatelé plánují představit až 10 parních lokomotiv, 12 historických motorových lokomotiv, 2 historické motorové vozy, 3 vozy s modelovým kolejištěm, 1 kinovůz s dětským oddílem, salonní a konferenční vůz a velký počet historických osobních vozů. Organizátoři plánují vypravit až 35 zvláštních osobních vlaků pro účastníky Festivalu.A jaký program připravili organizátoři pro letošní ročník?

V pátek 13. září 2024 po obědě bude vypraven slavnostní Protokolární vlak v trati Praha-Vršovice – Davle – Čerčany – Benešov u Prahy. Z Prahy do Čerčan bude vlak veden dvěma parními lokomotivami NTM 464.102 a 464.202, v úseku z Čerčan do Benešova parní lokomotivou ČD 434.2186. Souprava bude složena z historických vozů 3. třídy, salonního a konferenčního vozu. Vlak je určen pro cestující a pozvané hosty partnerů Festivalu. Počet míst v Protokolárním vlaku je omezen. Od 20 do 22 hodin proběhne v areálu depa nevšední hudební koncert mezi historickými lokomotivami.

V sobotu 14. září 2024 propuknou oslavy naplno. Slavnostní zahájení Festivalu v Benešově u Prahy je naplánováno na 10:30 hod. Budou vypraveny zvláštní vlaky do Ledečka, Olbramovic, Prahy, Sedlčan, Strančic a Tábora. Proběhnou oslavy 130 let místní dráhy Olbramovice – Sedlčany s programem v Sedlčanech. Areál depa bude otevřen pro návštěvníky v době od 9 do 17 hodin. Od 20 do 22 hodin proběhne noční statické fotografování parních lokomotiv.

V neděli 15. září 2024 budou opět vypraveny zvláštní vlaky do Ledečka, Olbramovic, Prahy, Sedlčan, Strančic a Tábora. Budou pokračovat oslavy 130 let místní dráhy Olbramovice – Sedlčany. Areál depa bude otevřen pro návštěvníky v době od 9 do 16 hodin.

Jaké zajímavosti čekají na návštěvníky výstavy v areálu depa a ve stanici Benešov u Prahy v sobotu a neděli 14. a 15. září 2024?
Kromě vystavených lokomotiv budou rovněž představeny vozy s modelovou železnicí, kinovůz s dětským oddílem, salonní vůz prezidenta Gustáva Husáka, konferenční vůz, proběhnou jízdy na malodráze, uskuteční se otáčení lokomotiv na točně. V budově železniční stanice bude pro návštěvníky Festivalu otevřen císařský salonek. V areálu depa se uskuteční i malá výstava historických automobilů, budou zde umístěny stánky provozovatelů drážních vozidel, Správy železnic, s.o. a dále stánky s prodejem železničních suvenýrů, občerstvení a osvěžení.  V sobotu i v neděli bude návštěvníky v areálu výstavy provázet festivalovým programem známý moderátor a velký příznivec železnice Václav Žmolík. 

Jaké vstupenky a kdy si je mohou návštěvníci Festivalu zakoupit?
Pro dospělé návštěvníky a děti jsou připraveny různé druhy vstupenek. Záleží pouze na návštěvníkovi, zda bude chtít být účastníkem Festivalu po tři dny, dva dny nebo jen jeden den. Případně bude chtít navštívit pouze výstavu, páteční večerní koncert nebo se zúčastnit pouze sobotního večerního fotografování. Podrobnější informace o vstupenkách a jejich cenách jsou uvedeny na stránkách: www.festivalparnichlokomotiv.cz/vstupenky. 

Předprodej vstupenek za zvýhodněné ceny bude probíhat na portálu
TICKETSTREAM v době od 1. června 2024 do 12. září 2024 do 12 hodin. Odkaz: www.ticketstream.cz. 
Připravili Jaroslava Tůmová, Petr Sobek a Radek Panchartek.

www.steamstoryagency.cz                            
www.festivalparnichlokomotiv.cz



Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba