Menu

Zentiva ocenila mladé vědce

17. 03. 2021

Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc), které založila Zentiva ve spolupráci s předními českými akademickými institucemi, opět slaví řadu úspěchů, výsledky dosažené v roce 2020 byly oceněny na již třetím udílení cen The Parc Awards.

V roce 2020 Parc pokračoval ve své misi poskytovat mladým talentovaným výzkumným pracovníkům a studentům  špičkové  vzdělání ve farmaceutických vědách a ve spolupráci s průmyslovými a akademickými experty, posunovat hranice inovací ve výzkumu a vývoji léčiv. Tato mezinárodní platforma přijala do svého programu 11 nových studentů, čímž se počet doktorandů zvýšil na celkový počet 38. Studenti a školitelé Parcu dosáhli v loňském roce působivých výsledků, publikovali 12 odborných článků ve vědeckých časopisech a získali prestižní grant InPharma financovaný Evropskou komisí v rámci  programu MSCA (Marie Sklodowska Curie Actions) podporujícího průmyslové doktoráty. Tři studenti dokončili studium a jeden založil vlastní technologický start-up na základě výsledků disertační práce v rámci Parcu.  Parc také dále rozšířil v roce 2020 síť spolupracujících univerzit v Evropě.

„Dá se říct, že naše úspěchy v roce 2020 doslova „otřásly“ aplikovanou farmaceutickou vědou. Jsem hrdý na každého studenta v  Parcu a rád bych poděkoval všem vedoucím ze Zentivy a akademické obce za mentoring a motivaci studentů k hledání řešení na současné farmaceutické výzvy. Výzkum Parcu řeší stěžejní výzvy, kterým dnes farmaceutický průmysl čelí, a jeho výsledky jsou přímo aplikovány při vývoji a výrobě nových produktů,“ komentuje  Ondřej Dammer, provozní ředitel Parcu.

Již potřetí byli doktorandi oceněni The Parc Awards ve dvou kategoriích. Tereza Boleslavská získala ocenění The Student Choice Award za projekt „Vývoj biorelevantních in vitro disolučních metod“, druhou cenu získal Jan Jirát za práci „Optimalizace krystalizačních procesů účinných látek“, místo třetí pak obsadil Jakub Petřík za projekt „Vývoj metodologického systému pro testování degradace léčivých látek“. Cenu The Expert Choice Award získal Jiří Kolář za práci „Matematické modelování jednotkových operací ve farmaceutických formulačních procesech“.

Prof. František Štěpánek, vědecký ředitel Parcu, uvedl: „Chtěl bych poblahopřát vítězům a všem studentům k jejich studijním úspěchům a výzkumným výsledkům za rok 2020. V Parcu spojujeme vynikající základní výzkum ve farmaceutických vědách s jeho praktickým využitím v reálných farmaceutických produktech, které lze klinicky testovat, registrovat a vyrábět. Díky spolupráci s nejlepšími akademickými institucemi v celé EU poskytuje naše platforma doktorandům možnosti získat zkušenosti jak z akademického tak průmyslového prostředí výzkumu a vývoje, čímž se rozšiřují možnosti jejich budoucí kariéry. Je skvělé vidět, že absolventi Parcu zahajují úspěšnou kariéru nejen ve farmaceutickém průmyslu a akademických institucích po celé Evropě, ale také samostatně, což deklaruje letošní založení prvního technologického start-upu jedním z našich absolventů.“

Zentiva pevně věří, že svou podporou v propojování teoretických vědeckých znalosti studentů s reálnou životní zkušeností v oboru farmacie pomáhá vytvářet větší kariérní možnosti mladých lidí, příslušníků generace Z v Česku. Vysokou kvalitu studentského programu a jeho praktické výhody ocenil také premiér Andrej Babiš během své návštěvy Zentivy v září loňského roku, při které byl premiérovi projekt The Parc představen.

„Z vynikající kvality letos oceněných projektů je jasně vidět, že Parc již plní své poslání vybudovat silný základ pro další růst farmaceutického průmyslu v Česku. Unikátní kombinace akademického vzdělání světové úrovně s praktickými zkušenostmi z průmyslu a obchodu v Parcu jasně ukazuje funkční a úspěšný příklad toho, jak urychlit přenos akademického výzkumu do praktických aplikací v průmyslu, podpořit výzkumné a vývojové aktivity ve firmách a připravit další generaci vědců a inženýrů tak, aby po absolvování zvládli průmyslové výzvy budoucnosti. Parc ukazuje jeden ze způsobů, jak lze prakticky aplikovat strategii „Země pro budoucnost“(Country for the future“) v Česku,” shrnul Pavel Šebek, ředitel vývoje Zentivy a jeden ze zakladatelů Parcu.

The Parc
byl založen z iniciativy společnosti Zentiva ve spolupráci se třemi akademickými partnery: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Přírodovědeckou fakultou UK a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky. Tato velmi úspěšná iniciativa propojila nastupující talenty s předními průmyslovými a akademickými odborníky, kteří společně pracují na urychlení procesu inovací v oblasti výzkumu a vývoje léčiv.

The Parc poskytuje prvotřídní akademické vzdělání v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením vědců, inženýrů a manažerů z akademické obce i farmaceutického průmyslu. Umožňuje studentům získat vzdělání na PhD úrovni ve farmaceutických vědách propojující chemii, farmaceutickou technologii s  biofarmaceiutickým  a klinickým výzkumem. Výsledky studentských projektů jsou často implementovány přímo do produktů uváděných na trh. Ve spolupráci s akademickými partnery z celé Evropy nabízí The Parc také výměnné stáže pro studenty pod dohledem špičkových akademických vědců.
Připravila Eva Kubů.

www.zentiva.cz 
www.theparc.eu



Archiv
for kids