Menu

Zažít pravou karpatskou přírodu

18. 05. 2022

dw

S ředitelem Čiernohronskej lesnej železničky Ing. Alešem Bílkem se potkávám na nádraží v Čiernom Balogu v květnovém sobotním podvečeru poté, co jsme přes den spolu s dalšími brigádníky vyměňovali železniční pražce a podbíjeli trať. Pochopitelně, ne všichni tu během víkendu byli pracovat. Stovky turistů využily možností svézt se po této úzkokolejné 760mm železnici vlaky taženými motorovou či parní trakcí. A nejen turisté. Na Čiernohronskej železničce se dnes konala svatba, a tak před chvílí vjel do nádraží dlouhý parní vlak plný svatebčanů.



Tradice dobrovolných brigád a vůbec dobrovolných činností na Čiernohronskej železničce se datuje od roku 1983. Jsme velice hrdí na to, že k nám stále jezdí dobrovolníci. Další a další generace brigádníků ochotných tuhle unikátní slovenskou technickou památku zachraňovat a cizelovat, aby byla pro domácí a zahraniční turisty ještě přitažlivější. Čiernohronskú lesnú železničku navštěvuje kolem sedmdesáti tisíc lidí ročně. Čeká je tu pestrý program. Vlaky jezdí do třech směrů, a v pravidelném provozu jsou i cyklodrezíny. Celoročně je tu k dispozici ubytování pro 15 až 20 lidí. Brigádníkům za symbolické 1 € poskytujeme plnohodnotný oběd. Za tři dny práce dostanou tričko s emblémem Čiernohronskej železničky, které funguje jako celoživotní jízdenka na všechny naše spoje.

Nádraží v Čiernom Balogu je díky úzkokolejné železnici a její doprovodné infrastruktuře jednou z nejatraktivnějších vstupních bran do Slovenského rudohoří.
Slovenské rudohoří je jednou z nejhezčích oblastí Slovenska. Čiernohronská lesná železnička organicky zapadá do zdejší přírody. Kolorit dráhy umocňují přírodní aktivity typu lesnický skanzen, naučné chodníky, cyklostezky apod.

Slovensko hraničí s Ukrajinou a v této pro Ukrajince těžké době jim poskytuje zázemí.
Ihned v první den války jsme na migrační úřad ohlásili možnost ubytování pro uprchlíky, a třetí den k nám přicestovaly matky s dětmi. Dnes jich na staničce máme třináct. Postupem času se integrovaly a naučily natolik dobře slovensky, že jsou součástí gastronomických týmů, pracují jako servírky, průvodčí apod. Jejich děti chodí do školky a do škol, zúčastňují se aktivit, které jim Slovensko nabízí.

Proč by Češi měli jezdit na Slovensko?
Protože je tu neuvěřitelně krásně. V Česku je příroda hodně opečovávaná. Navíc, česká pohoří jsou v porovnání se slovenskými vrchovinkami. Na Slovensku lze zažít pravou karpatskou přírodu.
S Alešem Bílkem hovořil Jaromír Kainc.

www.chz.sk
https://slovakia.travel/



Archiv