Menu

Na Galavečeru pivovarníků a sladovníků byly vyhlášeny výsledky soutěží PIVEX 2024

05. 04. 2024

p1010240

Na 32. Galavečeru pivovarníků a sladovníků České republiky byly 2. dubna v OREA Congress Hotelu Brno vyhlášeny výsledky soutěží PIVEX 2024.

vysledky_-_absolutni_vitez

Třicátým druhým rokem proběhla odborná soutěž piv ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2024. Do pěti kategorií soutěže lahvových (balených) piv se přihlásilo dvaačtyřicet značek piv z devíti průmyslových pivovarů z Česka. O umístění soutěžních vzorků rozhodovala odborná degustační porota ve dvou kolech. První kolo hodnocení lahvových piv proběhlo 21. listopadu 2023, druhé kolo 21. února 2024.

vysledky_-_zalty_pohar

Jednokolové hodnocení 10. ročníku soutěže sudových – čepovaných piv Zlatý SOUDEK PIVEX 2024 proběhlo 2. dubna 2024 v OREA Congress Hotel Brno dopoledne, v den předávání ocenění tak, aby mohl být vyhlášeny všechny výsledky soutěží pod značkou PIVEX pro rok 2024. Pokračující zájem výrobců piva o odbornou degustaci sudových (čepovaných) piv pod značkou PIVEX dokumentuje velkou potřebu takové soutěže. Do 10. ročníku bylo přihlášeno čtyřicet soutěžních značek včetně sedmi minipivovarů ve své kategorii. Na soutěži se jako hlavní partner podílel dodavatel výčepních technologií a zařízení THERMOTECHNIKA BOHEMIA, která pro soutěž sudových – čepovaných piv dodává potřebné množství jednotných výčepů a s nimi související servis během degustací.

vysledky_-_zlaty_soudek

Třetí ročník jednokolové soutěže pivních speciálů ZLATÝ POHÁR SPECIAL PIVEX 2024 bylo vyhlášen pro kategorii svrchně kvašená piva – podkategorie STOUT, PORTER a ostatní PIVA – IPA, APA, NEIPA, pšeničné, ALE a další. Do letošní soutěže se přihlásilo šest vzorků.

vysledky_-_zlaty_pohar_special

p1010234

Degustace soutěžních vzorků provedla odborná hodnotící komise složená ze zástupců přihlášených pivovarů, doplněná nezávislými odbornými degustátory pod vedením RNDr. Jany Olšovské, Ph.D. z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.  PIVEX je nejstarší odbornou degustační soutěží piv, a již přes třicet let ji tak pivovarští odborníci řadí do pozice nejvýznamnějšího oborového degustačního hodnocení piva v Česku. Od roku 1992 je vyhlašovatelem a producentem soutěže marketingová, produkční a reklamní společnost SNIP & CO, která ji tehdy vytvořila společně s mezinárodním veletrhem PIVEX. Na profesní spolupráci se tak dodnes podílí společnost Veletrhy Brno, Výzkumný ústav pivovarský, sladařský v Praze a další partneři. Osobní záštity a garance nad soutěžemi PIVEX 2024 převzali ministr zemědělství České republiky Marek Výborný, předseda Rady Asociace krajů České republiky Martin Kuba, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, primátorka Statutárního města Brna Markéta Vaňková, prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal. Odborným konzultantem byl pivovarský expert RNDr. Karel Kosař, CSc. Odborným a produkčním garantem degustací Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze a jeho sladařské pracoviště v Brně. Hlavními hodnotícími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz, hořkost i jiné vlastnosti piva nebo příznaky podle dalších chuťových, čichových i vizuálních zjištění odborných degustátorů. Ve všech kolech soutěže jsou u vzorků piv prováděny laboratorní rozbory a senzorická hodnocení pracovištěmi Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Připravil Richard Morávek.

www.snip-brno.cz



Související články


Mice Gastro

VEGEFEST – festivalu soběsta(te)čnosti na Vyšehradě už podeváté

Festival VEGEFEST po sedmi letech existence dokončil proměnu z festivalu zaměřeného primárně na stravování na festival věnovaný...

14. 08. 2019

číst dál


Gastro Z domova

Obsah vitaminů a minerálů v našich potravinách rapidně klesá

Pokud nechceme výživově strádat, musíme buď více a kvalitněji jíst, či doplňovat vitamíny a minerály z doplňkových zdrojů.

29. 04. 2018

číst dál


Archiv