Menu

Zámek Vartenberk

04. 11. 2020

Výraznou dominantu Stráže pod Ralskem tvoří zámek Vartenberk. Budova s pohnutou historií v rámci programu záchrany architektonického dědictví prochází už od roku 2006 celkovou rekonstrukcí, a to i za přispění Libereckého kraje.

„Pro město velikosti Stráže pod Ralskem je obnova zámku, který převzalo skutečně v dezolátním stavu, náročným úkolem. Přesto se vedení města za podpory zastupitelstva rozhodlo, že se pustí do postupné rekonstrukce. Liberecký kraj na tuto rekonstrukci přispívá. A proměna k lepšímu, i když zatím jen vnější, je pro návštěvníky již z dálky viditelná,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původně na místě stál gotický hrad, který pravděpodobně založil Markvart z Března či jeho syn Beneš z Vartenberka ve 13. století. Po pánech z
Vartenberka se majitelem zámku stal šlechtický rod Hyršpergárů, který jej přestavbou změnili na renesanční zámek. Jeho majiteli byli postupně pak Lichtenštejnové, Hartigové a na krátký čas také Albrecht z Valdštejna.

Za druhé světové války byla na zámku věznice. Po válce si jej ke svým potřebám zabrala rudá armáda, která uvnitř vybudovala nemocnici a zotavovnu. Budova zámku 11. září 1987 vyhořela.

Na protější straně Zámeckého vrchu, kde se Vartenberk nalézá, se nachází kaple svatého Jana Nepomuckého, která je se zámkem spojena lipovou alejí.

Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz 

 

 

 



Archiv