Menu

Výroční konference ACK ČR

20. 11. 2019

ack_01

V pražském hotelu Lindner

se 18. listopadu 2019 konala výroční konference Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK ČR), v jejímž rámci došlo k volbě jedné třetiny jejího představenstva. Post místopředsedy asociace pro vnější vztahy obhájil Jan Papež (Marco Polo International). Novými členy představenstva jsou RNDr. Ladislav Havel (Ciao…, cestovní kancelář) a Mgr. Ondřej Rušikvas (Blue Style). Schválena byla rovněž kooptace do představenstva Petra Kostky (EXIM Tours), Jana Bezděka (Cestovní kancelář Fischer) a Stanislava Zemana (Čedok). Ti všichni tak doplnili stávající dvě třetiny svého představenstva v čele s předsedou JUDr. Vladimírem Dolejšem (DC Service); místopředsedkyněmi a místopředsedy: Lenkou Vikovou (Canaria Travel), Jolanou Kopřiva Myslivcovou (Jomys, tourist centrum), Petrem Krčem (ATIS) a Mgr. Zdeňkem Křížem (Siam travel International); a členy představenstva Josefem Trejbalem (Asiana) a Richardem Bílým (Best tour Praha).

V úvodu konference předseda představenstva asociace JUDr. Vladimír Dolejš přednesl „Zprávu ACK ČR o období listopad 2018 až říjen 2019“ z níž vybíráme: 

Cestovní kanceláře a agentury
v Česku po prožily značně turbulentní období části let 2018 / 2019.  Musely se vyrovnat s uzemněním letadel společnosti Travel Service Boeing 737 MAX těsně před počátkem letní turistické sezony v důsledku dvou tragických nehod způsobených jejich chybným řídícím softwarem, které si vyžádaly 346 obětí na lidských životech. Členské cestovní kanceláře ACK ČR v rekordně krátkém čase přepracovaly své programy, a podaly tak důkaz o své vysoké profesionalitě.

V roce 2019 na české trhu opět došlo meziročnímu navýšení prodeje zájezdů o cca 20 %. Velká část jich byla prodána formou First Minute. Prudce se zvýšila poptávka po kvalitním ubytování, stravování a doprovodných službách. ACK ČR tak zaznamenala výrazně víc prodaných pobytů do čtyř a pětihvězdičkových hotelů a resortů s pokračujícím nárůstem zájmu o all inclusive pobyty a kvalitní poznávací, kulturní a sportovní programy v místě pobytu. Průměrná cena zájezdu na osobu v roce 2019 byla cca 18 tisíc Kč/týden (meziroční nárůst cca 5 %). Jako markantní se projevil zvýšený zájem české klientely o víc jak jednu dovolenou ročně. ACK ČR proto v období zima 2019/2020 očekává zvýšený zájem o zájezdy do zimních lyžařských středisek a exotických koupacích destinací. Nejprodávanějšími leteckými destinacemi letní sezony 2019 byly: Řecko (především jeho ostrovy Kréta, Rhodos, Lefkáda, Zakynthos,ale i Peloponés), Bulharsko, Turecko, Egypt, Španělsko, Kypr, Itálie, Chorvatsko a Tunisko. Destinacemi s vlastní dopravou pak: Chorvatsko, Rakousko, Itálie, Slovensko a Maďarsko. ACK ČR rovněž zaznamenala nárůst zájmu o lázeňské a wellness pobyty v příhraničních částech Německa a Rakouska. Zhruba 24 % klientů cestovních kanceláří tvořili senioři, a tento trend bude v příštích letech posilovat.

Obrat cestovních kanceláří za prodej zájezdů v České republice za rok 2019 je odhadován na necelých 31 mld. Kč.

Co se leteckých zájezdů týče
z/do Česka, Smartwings Group (SW a ČSA) za prvních 10 měsíců roku 2019 přepravily víc než 5,4 milionu pasažérů. Z toto z/do Prahy 4,85 milionu. Z/do Brna 333 tisíc. Z/do Ostravy 263 tisíc. Z/do Pardubic 9 tisíc. V období 1. ledna do 30. října 2019 nejvíc pasažérů z Prahy letělo do: Antalye, Hurghady, Burgasu, Tel Avivu a Marsa Alam.

IATA prodejci letenek
v Česku prodali jen za oba prázdninové měsíce letenky v hodnotě 2,8 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst 5 %. Nejvíc letenek bylo vystaveno do Londýna a Paříže. Z dálkových destinací do Dubaje a Hanoje. K pozitivnímu trendu prodejů letenek přispívá stále větší počet leteckých dopravců, kteří Prahu se světem spojují přímými lety. V letním letovém řádu se jednalo o 162 destinací v 54 zemích světa. Bohužel, stovky Čechů letos přišly o peníze kvůli krachu leteckých společností Germania a British Midland, odlétajících z letišť v sousedních zemí. ACK ČR proto pasažérům leteckých společností doporučuje, aby si kromě cestovního pojištění zakoupili taky pojištění proti úpadku letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají pojištění povinné ze zákona. Leteckých společností se však toto nařízení netýká. Další „bohužel“ se týká podvodných nabídek letenek. Při jejich nákupu je třeba chovat se racionálně a nenechat se zlákat vidinou nejnižší ceny na trhu. 

Domácí cestovní ruch
v roce 2019 vykazuje cca 5% nárůst prodeje zájezdů a pobytů na území Česka. I v této oblasti ACK ČR konstatuje markantní zvýšení poptávky po ubytovacích zařízeních vyšší kategorie, po atraktivních zážitcích, sportovních a poznávacích aktivitách. Zájem zejména rostl o sportovní a wellness pobyty, o ubytování s domácími mazlíčky, zážitkové pobyty apod. Jako nejnavštěvovanější destinaci v Česku ACK ČR vyhodnotila jižní Moravu. Zejména vinařské stezky. Stoupla poptávka i po méně známých místech a industriálních památkách. Průměrná délka pobytu rodin s dětmi v tuzemsku byla 5 dní. V kategorii 55+ pak 6,5 dne. S růstem domácího cestovního ruchu a incomingu pokračovala i rostoucí návštěvnost turistických cílů. Na prvních pěti místech v návštěvnosti se tradičně umístil Pražský hrad s víc jak 2 miliony návštěvníků. Obdobný počet návštěvníků vykazuje Lanová dráha na Petřín, milionovou návštěvu pak Zoologická zahrada v Praze, Dolní oblast Vítkovic - Landek Park v Ostravě a Aquapalace Praha. Téměř 60% meziroční nárůst v návštěvnosti zaznamenala Staroměstská radnice v Praze. Prudce vzrostl zájem o přírodní cíle. Např. rekordní návštěvnost soutěsky řeky Kamenice z roku 2017 byla v roce 2019 překonána a 45 %. O 33 % meziročně vzrostl počet návštěvníků Stezky korunami stromů v Krkonoších. Turisté se v regionech Moravy, Slezska a Čech masivně zajímají o zážitky. Turistické cíle proto operativně rozšířily nabídku atraktivních programů pro děti, kostýmované prohlídky, koncerty, gastronomické a farmářské akce, zábavné programy apod. 

Příjezdový cestovní ruch
V roce 2018 hranice počtu nerezidentů zopakovala podruhé v historii 10 milionů ubytovaných (10 611 394) v rámci Českým statistickým úřadem sledovaných hromadných ubytovacích zařízení. V roce 2019 ACK ČR očekává stejnou či mírně sníženou míru návštěvnosti. Nejvíc zahraničních turistů do Česka tradičně míří z Německa, a to v počtu více jak 2 milionů ročně. Na dalších místech se umístili turisté ze Slovenska (nárůst 7,8 %) a Polska (nárůst 7,8 %). Česko se dostává stále častěji do hledáčku turistů z dálných zemí. Největší meziroční nárůst ACK ČR zaznamenává u příjezdů turistů z Ukrajiny (+43 %), Číny (+26,5 %), Japonska (+13 %) a Tchaj-wanu (+12 %). Největší zájem zahraničních turistů je dlouhodobě o Prahu. ACK ČR také zaznamenala mírný nárůst délky pobytu na 2,4 dne, a s potěšením konstatuje zajímavý nárůst návštěvnosti Jihomoravského a Karlovarského kraje (+14 %). Následuje Jihočeský kraj (+9 %). Nejméně návštěvníků zavítalo tradičně do Pardubického kraje. 

Neoprávněné podnikání
je na českém trhu jedním z přetrvávajících zásadních problémů. Týká se i prodeje zájezdů nezajištěnými subjekty – podvodníky, ale také cestovními agenturami, spolky, sortovními kluby či školami. Tyto nekalosoutěžní praktiky se už rozmáhají i ve sféře luxusních zájezdů do exotických destinací. ACK ČR Ministerstvu pro místní rozvoj ČR sice průběžně předává upozornění na v cestovním ruchu neoprávněně podnikající subjekty, avšak zde se nachází na typicky „politickém hřišti“ dvou ministerstev – Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. S rychlostí a výsledky potírání obcházení zákonného pojištění proti úpadku, neodvádění daní ze soustavné výdělečné činnosti za účelem dosažení zisku a závažného porušování zákonů České republiky vůbec, ze strany státních orgánů nejsme a nemůžeme být spokojeni.

www.ackcr.cz



Archiv