Menu

Vydejte se za poznáním historie hradu Děvín

14. 05. 2020

devin2

Děvín se nachází jen 2 kilometry od centra Hamru na Jezeře. Vrch, na jehož hřebeni dosud stojí zbytky kdysi pevného hradu, je součástí zalesněné Ralské pahorkatiny.

„Do Hamru na Jezeře se v turistické sezoně běžně jezdí za koupáním. Okolí je ale také vhodnou lokalitou pro pěší a cyklistické výlety. Lidé navštěvují jezero často, ale krajinu v jeho okolí třeba vůbec neznají. A právě cesta k bývalému hradu Děvín může být inspirací pro další vycházky,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlastní historie hradu v někdejším Boleslavsku začíná ve 13. století. Široké okolí bylo tehdy v rukou Markvarticů a pravděpodobně oni byli těmi, kteří před rokem 1250 hrad založili. Jeho kompletní dostavba byla završena ve 14. století. Hrad tvořila hranolová věž s připojenou budovou paláce, které uzavíraly nejširší stranu protáhlého nádvoří chráněného z ostatních stran srázem a vysokými hradbami.

Děvín patřil mezi jedno ze správních center a byl také sídelním hradem. Pevnost hradeb se osvědčila zejména během husitských válek. Dalším majitelem byl rod Biberštejnů, za kterých hrad prodělal velkou renesanční přestavbu. V roce 1645 byl Švédy pobořen a vypálen.

Hradní areál neměl příkopy, dostatečnou ochranu mu poskytovaly strmé srázy. Dolní předhradí bylo dřevěné. Podél zdi od něj vedla cesta k druhé bráně do horního předhradí, které bylo již kamenné. Třetí branou se procházelo do horní části, kterou chránily bašty. Do dnešních dob se dochovalo poměrně rozsáhlé zdivo, sklepy a hradní studna. V podzemí hradu byla objevena tzv. Děvínská štola, kde se těžila železná ruda pro zdejší pece.
Připravil Filip Trdla.

www.kraj-lbc.cz


Image result for liberecky kraj logo



Archiv
for kids