Menu

Ve znamení zemského Vepře

02. 01. 2019

Široké veřejnosti se koncem ledna v Praze, Ostravě a Olomouci představí nevšední kultura Číny, její tradice, zvyky a symboly spojené s vítáním nového lunárního roku a blížícího se příchodu jara. Znamení zemského Psa záhy vystřídá zemský Vepř, který je symbolem štěstí a bohatství.
V prostorách Kongresového centra Praha se ve dnech 25. a 26. ledna 2019 uskuteční zahájení oslav příchodu lunárního nového roku přehlídkou čínské tradiční kultury a umění. Po oba dny budou od dopoledních hodin probíhat celodenní doprovodné programy. Oslavy vyvrcholí hlavním programem, který do Česka přiveze špičkový umělecký soubor China Zhejiang Wu Opera Troupe. Toto seskupení vynikajících tanečníků, akrobatů, pěvců a hudebníků je v Asii i Evropě proslulé svými neobvyklými uměleckými i pohybovými schopnostmi, nápaditou choreografií, scénografií, rozsáhlou výpravou kostýmů a rekvizit. Během téměř stominutové show plné barev, světel, hudby, tance, pohybu, kostýmů a šperků, záhadných masek, zbraní a bojových umění i hedvábné romantiky, zazní navíc početné lidové hudební nástroje, nebo zpěvy s bohatě zdobenými oděvy proslavené čínské opery. Soubor má také v repertoáru atraktivní Dračí tanec, se kterým uspěl na mezinárodních karnevalech.

Doprovodný program
pro návštěvníky bude probíhat pouze v Praze po oba dny vždy od 10 do 21 hodin. Čínští umělci zde veřejnosti předvedou řadu zajímavostí, jako jsou techniky tušové malby a kaligrafie, různé národní zvyky, například čajový obřad, hru na lidové hudební nástroje, obrazy a knihy, malbu na čínské hedvábí a mnoho jiného. V programu se také návštěvníci mohou aktivně zapojit do cvičení s mistry Tai-chi a bojových umění, nebo absolvují první lekci čínského jazyka. Dobré jídlo a pití jsou vždy nedílnou součástí každé oslavy. V prostoru čínské gastronomie bude k dispozici široká nabídka ochutnávek typických jídel, nápojů a specialit, navíc za příznivé ceny. Na tyto doprovodné programy je po oba dny vstup zcela zdarma.

Hlavní program
s vystoupením čínského souboru probíhá ve Společenském sále Kongresového centra Praha. Uskuteční se v pátek 25. 1. od 19 hodin, v sobotu 26. 1. (zejména kvůli dětem) začne již v 15 hodin a poslední show od 19 hodin.

Ostrava 27. 1. 2019
Z Prahy soubor China Zhejiang Wu Opera Troupe pokračuje do Ostravy, kde vystoupí s Hlavním programem v neděli 27.1. od 19 hodin v multifunkční Aule Gong v Nových Vítkovicích. Toto vystoupení se koná s podporou Moravskoslezského kraje.

Olomouc 28. 1. 2019
Na závěr oslav 28. 1. soubor vystoupí v historické Olomouci v divadelním sále Galerie Šantovka. Program se zde realizuje ve spolupráci s Olomouckým krajem a Univerzitou Palackého v Olomouci pro studenty čínského jazyka a vysokoškolské pedagogy. Tento exkluzivní umělecký program je věnován 70. výročí navázání diplomatických a kulturních vztahů mezi Československem a Čínskou lidovou republikou, a je součástí mezinárodního projektu One Belt One Road. Kulturní projekt se realizuje za podpory Ministerstva kultury a cestovního ruchu Čínské lidové republiky, Ministerstva kultury České republiky, Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice, Moravskoslezského kraje, Olomouckého kraje a University Palackého v Olomouci. Organizátory jsou Česko-čínská asociace pro kulturní výměnu, z. s., Česko-čínské centrum pro spolupráci, z. s. a Intercharm production.

Časový harmonogram v jednotlivých městech

Praha, pátek 25. a sobota 26. ledna 2019 Kongresové centrum Praha
10 až 21 hodin, celodenní Doprovodný program v přízemí centra pro 
širokou veřejnost – vstup zdarma.
Hlavní program – Společenský sál od 19 hodin, plné vstupné dospělí 250 Kč / děti a senioři 150 Kč (zvýhodněné vstupné 149 Kč /89 Kč prostřednictvím ww.Slevomat.cz).

Ostrava, neděle 27. ledna 2019 Multifunkční Aula Gong Nové Vítkovice
Hlavní program od 19 hodin, plné vstupné dospělí 250 Kč / děti a senioři 150 Kč (zvýhodněné vstupné 149 Kč /89 Kč prostřednictvím ww.Slevomat.cz).

Olomouc, pondělí 28. ledna 2019 Divadelní sál Galerie Šantovka
Hlavní program od 19 hodin je určen hlavně pro studenty katedry čínského 
jazyka a pedagogy UP Olomouc.
Připravil Zdeněk Pšenica.



Archiv