Menu

Ve skleníku Fata Morgana se představují Orchideje šesti světadílů

06. 03. 2022

Botanická zahrada v pražské Troji slavnostně zahájila jednu z nejoblíbenějších akcí. Návštěvníci zahrady a tropického skleníku Fata Morgana se mohou těšit na výstavu Orchideje šesti světadílů, která představí tyto jedinečné rostliny napříč celým světem. Orchideje najdeme s výjimkou Antarktidy na všech kontinentech a lidé se s nimi setkávají už od starověku. Obdivují jejich krásu a umí je i využít. Originální aranžmá pro výstavu navrhla a ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník vytvořila přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Patronkami expozice, ale i celé sezóny 2022 se staly krásné dámy, herečky Vica Kerekes, Klára Issová a Bára Kodetová a zpěvačka Marta Jandová. Partnerem je společnost Forestina. Výstava Orchideje šesti světadílů je otevřena denně mimo pondělí od 9.00 do 19.00 hodin a potrvá až do 20. března. Součástí je i prodej květin a pěstitelská poradna. Na výstavu platí běžné vstupné.

Výstavy orchidejí lákají do tropického skleníku Fata Morgana již od jeho otevření v roce 2004. Přehlídku této rostlinné krásy a rafinovanosti si každoročně nenechá ujít několik tisíc návštěvníků. „Výstavy orchidejí patří mezi stěžejní a nejoblíbenější akce naší botanické zahrady. V minulých dvou letech byla i tato přehlídka ovlivněna pandemickou situací, ale v letos se orchideje opět představí s plnou parádou. Tento rok chceme návštěvníkům ukázat, že orchideje mohou najít i tam, kde by je nespíše nečekali, a také že neslouží jen pro okrasu, ale mají v různých částech světa zajímavé využití. Moc si vážím toho, že letos naše pozvání přijaly a výstavu s námi přišly zahájit čtyři krásné dámy – Vica Kerekes, Klára Issová, Barbora Kodetová Šporclová a Marta Jandová. Děkuji také za podporu našim partnerům a zřizovateli – Magistrátu hl. m. Prahy,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Mám radost, že mohu společně s Botanickou zahradou Praha zahájit další krásnou výstavu orchidejí a současně další, už 53. sezónu této zahrady. Botanická zahrada je důležitou součástí života a kultury hlavního města Prahy. Návštěvníky, a to nejen ty pražské, láká na zajímavý program a výstavy a i v loňském roce prokázala, že patří mezi nejlákavější místa v Praze. Botanická zahrada se také každoročně zapojuje do programů ochrany světově ohrožených druhů rostlin a příspívá k ochraně životního prostředí. I proto Praha investuje do své botanické zahrady nemalé prostředky. Také v letošním roce budeme pokračovat v investičních projektech, jejichž cílem je rozvoj areálu zahrady a jeho modernizace, ale zejména zvýšení návštěvnického komfortu a zážitku,“ uvádí za zřizovatele Petr Hlubuček, náměstek primátora hlavního města Prahy.



Cesta kolem světa za orchidejemi

Pozoruhodný svět orchidejí je mnohem pestřejší, než si většina z nás dokáže představit. Orchideje nevypadají jen jako ty z výlohy květinářství a nerostou jen v tropických lesích. Více než 28 000 druhů těchto rostlin se vyskytuje po celém světě kromě nejsušších pouští a oblastí trvale pokrytých sněhem a ledem. Orchideje se dokázaly přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám na Zemi, za nichž mohou rostliny přežít. Výstava ve skleníku Fata Morgana představí orchideje ze všech koutů světa i nejrůznější kuriozity. Najdete zde např. několik australských druhů rodu Dendrobium (krásně kvete D. jonesii), červeně kvetoucí Sophronitis z hor východní Brazílie, několik miniaturních druhů střevíčníkovce Paphiopedilum a další.

Zvláštnosti světa orchidejí
Některé orchideje mohou překvapit svým vzhledem, jiné zase schopností se přizpůsobit. A jsou i druhy orchidejí, jež odedávna využívají domorodí lidé nejen k jídlu a k léčení různých nemocí, ale získávají z nich i omamné látky. Na výstavě se představí oblíbené orchideje tradiční čínské medicíny či orchidej vanilka. „S různými pozoruhodnými orchidejemi jsme se seznámili během expedic do tropických krajin. Při našich cestách se občas setkáme i s lidmi, kteří nás upozorňují na možnosti využití konkrétní rostliny. Asi nejzajímavější orchidej, na kterou jsem narazila, rostla kupodivu v USA, v Georgii, v bažinách Okefenokee. Jmenuje se Calopogon, je to prakticky vodní orchidej, musí se za ní na kánoi a do objektivu se kromě květů usmíval i aligátor,“
                                                                                                         říká Romana Rybková, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

NEJ výstavy Orchideje šesti světadílů:

Návštěvníci s prázdnou neodejdou
Pro návštěvníky, kteří podlehnou kouzlu orchidejí, je opět připraven prodej v zásobním skleníku, který zajišťuje společnost Pokojovky.cz. K dispozici bude široký sortiment kultivarů i původních druhů orchidejí dovezených přímo z Holandska. Zkušení prodejci poradí vhodné rostliny začátečníkům i pokročilejším pěstitelům. Zájemci si také mohou zakoupit unikátní, ručně šitý a ručně tištěný šátek z limitované edice, kterou pro výstavu Orchideje šesti světadílů vyrobila malá grafická dílna Roleta39. Motiv je inspirován vzory a symboly původních obyvatel šesti kontinentů.



S přípravou výstavy již tradičně pomáhají studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením významné české floristky Kláry Franc Vavříkové. Výstava se koná od 4. do 20. března a platí pro ni běžné vstupné do botanické zahrady včetně skleníku (150 Kč). Skleník Fata Morgana je otevřený každý den kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin.

Partnerem výstavy orchidejí 2022 je společnost Forestina, s. r. o., český výrobce zahradních hnojiv, substrátů a dalších produktů nejen pro zahrádkáře. Doprovodný prodej rostlin zajišťuje firma Pokojovky.cz. Generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/



Archiv