Menu

Partnerství pro městskou mobilitu vyhlásilo první kolo výzvy 10 000 kroků

25. 03. 2021

10000_kroku_profilovka

Na současný neutěšený zdravotní stav obyvatel reagovalo
Partnerství pro městskou mobilitu z. s. m., které vyhlásilo první kolo výzvy 10 000 kroků. Cílem akce je vrátit chůzi do našich životů, protože tento nejpřirozenější pohyb prospívá nejen našemu tělu, ale i mysli. Jak tato chodecká a běžecká výzva bude probíhat? Středočeská centrála cestovního ruchu přináší podrobnosti.

Partneři projektu:
voxx_log uaxc_log  zdrava_lahev_log   besip_lognordic-walking-log

pilulka_log     cistou_stopou_log     brana_do_cech_log    kralovehradecky_kraj_log

streni_cechy_log olomoucky_kraj_log  moravskoslezsk_kraj_log 

Více jak 50 % lidí v Česku trpí nadváhou. Tato skutečnost ovlivňuje nejen průběh aktuálního krizového stavu, ale zasahuje do života mnohých z nás a vede k přehodnocení některých dosavadních návyků. „Doporučuji, abychom se více zamysleli nad svým životním stylem jako možnou prevencí před nemocemi. Pravidelný pohyb včetně chůze je jeho velmi důležitou součástí.“ uvedl Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci.

 Na duben vyhlášená Výzva 10 000 kroků se snaží navrátit nejpřirozenější lidský pohyb zpět do našich životů, a to ať už za účelem dopravy nebo trávení volného času. Aktivity jako chůze, běh nebo Nordic Walking působí příznivě na náš organismus a posilují jeho obranyschopnost. Cílem akce není ujít 10 000 kroků, jak by se mohlo podle názvu předpokládat, ale pokusit se chodit pravidelně a alespoň o něco víc, než jsme byli doposud zvyklí. Pro každého z nás je výzvou jiný počet kroků, ale přínosy jsou stejné.

Registrovat se mohou dospělí, a to buďto samostatně nebo v týmu, na adrese www.desettisickroku.cz. Nachozené nebo naběhané kilometry jsou následně bodově ohodnoceny. Speciální bodové zvýhodnění mají osoby s vyšším věkem a hmotností, což jim dává možnost umístit se stejně jako ostatním. Týmy mohou být tvořeny libovolně, ať už jako rodina, zájmový spolek nebo firma. „Hlavní výhodou týmů je vzájemná podpora a motivace,“ dodává Sylva Švihelová, manažerka projektu.

Vykonané aktivity je možné zaznamenávat na libovolném zařízení (mobilní aplikace, chytré hodinky …) a následně je do svého profilu na www.desettisickroku.cz nahrát. I přesto, že hlavním cílem a odměnou zároveň je upevnění našeho zdraví, jsou pro ty nejzdatnější připraveny zajímavé ceny od partnerů akce.

Výzvu pořádá nezisková organizace Partnerství pro městskou mobilitu ve spolupráci s městy. V den spuštění registrace bylo do výzvy aktivně zapojeno devět obcí, dvě pražské městské části a čtyři kraje. Akce probíhá pod hlavičkou iniciativy CityChangers, jejímž cílem je zlepšení situace v dopravě a jejím plánování. Na webu www.citychangers.cz jsou ukázány příklady, kdy se podařilo propojit obyvatele s vedením měst i projekty, které se teprve připravují. „Jedním z důvodů vzniku této výzvy bylo také podpořit zájem lidí o své nejbližší okolí a zapojit je do rozvoje měst krátkých vzdáleností.“ uzavírá Jaroslav Vymazal předseda spolku Partnerství pro městskou mobilitu.
Připravila Linda Dlouhá.

www.desettisickroku.cz
www.dobramesta.cz
www.citychangers.cz



Archiv