Menu

V botanické zahradě v Troji začíná výstava dýní, návštěvníky zavede do Asie

16. 10. 2023

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahajuje další ročník tradiční výstavy dýní. Na velké i malé návštěvníky čekají podzimní plody různých tvarů, barev i velikostí, uspořádané do působivých aranžmá. Letošní výstava je stejně jako celá sezóna inspirována Asií
a její kulturou. Připomenou ji dekorace a zastavení připravené ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník.
K vidění bude drak, gejši, samurajové, vrcholky Himálaje, lampiony a další motivy. I tento rok se představí dýně Atlantic Giant, kterou botanické zahradě věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. Nejnovější výpěstek má hmotnost 150 kg a je zatím letošní největší českou dýní. Součástí výstavy bude doprovodný program. Víkend 21. a 22. října bude patřit Dýňovým hrátkám a na poslední víkend 28. a 29. října je připraveno dlabání dýní a výroba dýňových luceren. Celou výstavu uzavřou 31. října oslavy Halloweenu a večerní lampionový průvod zahradou. 

V botanické zahradě v pražské Troji začíná oblíbená výstava dýní a dýňových aranžmá. Zájemcům nabídne pestrou škálů plodů tykví a prostřednictvím dýňových dekorací přiblíží různá známá i méně známá zákoutí zahrady. „Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. V tomto roce přiblížíme kulturu Asie a poprvé rozšiřujeme přehlídku do celé zahrady. A opět u nás vystavíme největší českou dýni od pana Staňka z Horních Bludovic. Letošní výpěstek dosáhl úctyhodných rozměrů a váhy okolo 150 kg. Návštěvníci se mohou těšit na zábavné víkendy plné dýní i dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

Dýně od vstupní brány po vinici
Výstava dýní letos poprvé provede návštěvníky celým areálem venkovních expozic botanické zahrady. První zastavení je připravené bezprostředně za expozicí Svět sukulentů. V lesních expozicích najdou návštěvníci monumentálního draka. Další zastavení je provedou lesními expozicemi až k dýňovým vrcholkům Himálaje. V Ornamentální zahradě pak poutníky čekají gejši, samurajové, dýňové hry a vážení dýní. Pro milovníky dýní a botanické zahrady je připravený tematický photo point v podobě dýňového loga botanické zahrady. Už potřetí bude královnou přehlídky gigantická dýně od pěstitele Jana Staňka z Horních Bludovic. Letos jeho výpěstek odrůdy Atlantic Giant dosáhl pozoruhodné váhy 150 kilogramů. 

Víkendové dílničky pro malé i velké
Výstavu v botanické zahradě bude tradičně provázet víkendový program. Hned na první víkend 14. a 15. října jsou připraveny kreativní dílny s podzimní tematikou. Zájemci mohou malovat na kamínky, vyrobit si papírové dýně, vytvořit si koláže z listů. O víkendu 21. a 22. října si návštěvníci trojské zahrady užijí Dýňové hrátky. Pro příchozí budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které bude možno při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka a příšerky. Fantazii se meze nekladou. Své výtvory si každý bude moci odnést. Ještě před Halloweenem, o víkendu 28. a 29. října, pak mohou malí i velcí společně přijít dlabat dýně a vyrobit si dýňové lucerny a halloweenskou výzdobu.

Halloween plný zábavy pro děti i dospělé 
I letos se bude v botanické zahradě slavit Halloween, a to v úterý 31. října. Nebude chybět tajemná výzdoba, soutěže a záludné úkoly, ale ani opékání špekáčků. Odpoledne zpestří hudební vystoupení a malí i velcí si mohou vyzkoušet práci řezbáře nebo malování perníčků a pochutnat si na bohatém občerstvení s chutí a vůní podzimu. Program začíná ve 14 hodin a v 17.30 jej završí tradiční průvod setmělými expozicemi zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.

Partnery Výstavy dýní a dýňových aranžmá jsou Hyundai Motor Czech a Hitrádio City 93,7 FM.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/
www.hyundai.cz
https://hitradiocity.cz/



Archiv