Související články
Kritérium kvality, Dallmayr
Káva je komoditou, která byla vždycky žádaná, a to i během válek, převratů a epidemií.
04. 11. 2020
15. 11. 2021
6. listopadu se žáci středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD, Znojmo, s.r.o. oboru Kuchař – číšník Petr Kubiš a Nela Polášková zúčastnili soutěže Tropheé Mille Česká republika 2021, která se konala v prostorách jihlavského City parku.
Tropheé Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, kdy vítěz z českého kola postupuje do finále, jež probíhá ve Francii pod záštitou významného francouzského kuchaře Philippa Mailla, šéfkuchaře hotelu Damaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.
Celkem soutěžilo 8 dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol ČR, ty se do soutěže nominovaly na základě zaslané korespondenční části. Podmínkou soutěže bylo využití čtyř povinných regionálních surovin z Vysočiny: bio vepřové kotlety z přeštického prasete, kvasnicového tmavého ležáku Bernard, kysané smetany a rakytníkové 100% šťávy. Z těchto čtyř povinných surovin museli soutěžící připravit šest porcí slaného pokrmu a šest porcí pokrmu sladkého.
Náš soutěžní slaný pokrm VEPŘOVÁ KOTLETA V BYLINKÁCH, DÝŇOVÉ PYRÉ, DEMI GLASE S REDUKCÍ ČERNÉHO PIVA A ZÁZVORU A GLAZOVANÝM HRÁŠKEM a sladký pokrm ČOKOLÁDOVÝ FONDANT S MALINOVO-RAKYTNOKOVÝM ROZVAREM A LIMETKOVOU SMETANOU nám posuzovala pětičlenná porota ve složení Helena Fléglová, Jan Horký, Ondřej Slanina, Pavel Mareš a Tomáš Popp. Na celý průběh soutěže dohlížel prezident soutěže pan Philippe Mille.
Konkurence byla veliká. I přes to, že se jednalo o jejich první takto velkou soutěž, naši žáci se s tím vypořádali opravdu skvěle. Již velký úspěch byla možnost se takovéto soutěže zúčastnit.
Slovy Petra Kubiše : „Když jsem dostal nabídku reprezentovat naši školu, příležitosti jsem využil a okamžitě jsme se společně s mou kamarádkou Nelou Poláškovou pod vedením našich učitelek odborného výcviku Bc. Dagmar Hudečkové a Mgr. Michaely Bednaříkové začali pečlivě připravovat. Ale přejděme k samotnému dni, kdy soutěž začala. Byl to den, kde pracovaly nejen nervy a strach, jak to všechno dopadne, ale zároveň to byl i den, který se rozhodně zapíše do našich vzpomínek. Získali jsme jak nové zkušenosti a znalosti, tak i nové zážitky, za které jsme neskutečně vděční. A i když jsme se bohužel neumístili, rozhodně nás to neodradilo, spíše naopak nás to posunulo ještě dál. Já věřím, že až tuhle soutěž navštívíme příští rok, tak všem ukážeme, co se v nás skrývá. Na závěr bych chtěl jen poděkovat. Děkuji paním učitelkám, že nás na tuhle soutěž velmi důsledně připravovaly a dokázaly nás uklidnit, když už naše nervy pracovaly na plné obrátky. Děkuji Nelči za její úžasnou spolupráci a za to, že jsem mohl být v týmu právě s ní. Děkuji tedy vám všem. Bez vás a vaší pomoci bych to určitě nezvládl.“
Připravily Michaela Bednaříková a Dagmar Hudečková.
www.sousoszn.cz
www.trophee-mille.fr/ceska-republika/
Související články
Káva je komoditou, která byla vždycky žádaná, a to i během válek, převratů a epidemií.
04. 11. 2020
Nepřehlédněte
Akce, které se zařadily mezi nejvýznamnější v Česku, se uskuteční ve čtvrtek 25. a v pátek 26. dubna na výstavišti v Českých Budějovicích.
12. 02. 2019