Menu

Triatlon se vrací na Konopiště

13. 01. 2021

Sport, který spojuje tři nejpopulárnější individuální aktivity – plavání, kolo a běh – se chce po letech vrátit na Konopiště. Organizátoři už mají daný termín – 17. července 2021. Akci pro širokou sportovní veřejnost, tzn. že tratě zvládnou i jen trochu trénovaní jedinci, připravují pod názvem TRIATLON KONOPIŠTĚ s hlavním závodem KONOPIŠŤSKÝM MINIŽELEZŇÁKEM.

Online registrace bude spuštěna 15. 1. na stránkách www.sport-reg.cz. Podrobné informace jsou na www.triatlon-konopiste.cz
.

Konopišťský miniželezňák spadá distancemi do „sprint triatlonu“. Tratě budou oproti klasickému „železňákovi“ desetinové, tedy 380 m plavání, 18 km kolo a 4,2 km běh. A pro ty, co si netroufnou na všechny disciplíny nebo si to chtějí užít v partě, jsou připraveny 3členné štafety, kde každý absolvuje jednu disciplínu. Cyklistická trať vede směrem na Neveklov a zpět. Organizátoři nezapomněli ani na děti. Pro ně připravili na dopoledne KONOPIŠŤSKOU JUNIORKU (terénní triatlon).  Je určena pro závodníky ve věku 8–15 let, cyklistická část se pojede v zámeckém parku, takže je lepší určitě využít horská kola.


U hlavního závodu je do 30. 4. výhodnější startovné, pak se bude postupně navyšovat. Kapacita závodu je navíc omezena na 200 jednotlivců, 33 štafet a 200 dětí.

Cíl závodu bude v přírodním divadle, kde se může vytvořit neopakovatelná atmosféra. Moderátorem akce by měl být Marcel Forejt, jenž je známý v Benešově i díky Benešovskému Běžeckému Festivalu.

První triatlonové závody začali nadšenci v Česku organizovat okolo roku 1980 a o čtyři roky později se díky vojenské posádce v Benešově konal závod v Konopišti. Tehdy byly vypsány tři závody, jedním z nich byl i Železný muž na tratích slavného havajského Ironmana: 3,8 km plavání, 180 km kolo a 42 km běh. Po vojácích štafetu v organizování převzal triatlonový klub ČSAD Benešov, následně vznikl Triathlon Club Benešov. Konopiště bylo svědkem olympijských triatlonů, sprint triatlonu, středních a dlouhých závodů a v neposlední řadě Xterry a terénních triatlonů (kolo na MTB). Pořádaly se tu České poháry i MČR. Poslední závod se konal okolo roku 2008.

Po znovuobnovení druhého benešovského klubu TT ASTRA se vytvořila parta triatlonových nadšenců a postupně rostl i záměr znovu do Konopiště vrátit tento sport. Prostředí parku, přírodního divadla a rybníku je jedinečné a na závody zde vzpomínají jak pamětníci, tak i současní ostřílení triatlonisté. Pro pořádání akce vznikl nový spolek TRIATLON KONOPIŠTĚ, který spolu s klubem TT ASTRA bude nový závod zastřešovat.


Další informace je možné získat na info@triatlon-konopiste.cz.
Připravili Luděk Procházka a Jaroslava Tůmová.

www.posazavi.com
www.sport-reg.cz
www.triatlon-konopiste.cz

posazavi  trilog_log

 



Archiv
for kids