Menu

Toulava zve na podzimní toulky uchvacující krajinou

10. 09. 2021

petr_mare_-_lunice_024_web

Nikde jinde není krajina tak typicky česká jako v Toulavě, turistické oblasti na půli cesty mezi Prahou a Šumavou. Zelené kopce, hluboké lesy a říční údolí, zde střídají malebné vísky, romantické zříceniny a historická města doslova prošpikovaná unikátními památkami. Toulava dobarvená podzimem je okouzlující a přímo stvořená k toulání. Právě nyní je tedy nejlepší čas k návštěvě. Stačí využít ubytování se slevou, přijet a třeba i vyhrát pobyt zdarma.


Podzimní Toulava je eldorádem vyznavačů klasické turistiky, tedy pro pěší turisty a cykloturisty. Na všechny návštěvníky zde čeká mimořádně pestrá nabídka různě tematicky zaměřených stezek a atraktivních cyklotras. Zlevněné ubytování s možností výhry si lze až do konce listopadu zajistit prostřednictvím voucheru z webu Jihočeské centrály cestovního ruchu www.dovolena.jiznicechy.cz,“ uvedl ředitel JCCR Petr Soukup.

Že je Toulava je krajinou pěší turistice a cykloturistice zaslíbenou potvrdil i produktový manažer zdejší turistické oblasti Jan Sochor„Vyrazit lze na Stezku údolím Lužnice, která je jako jediná v České republice zařazena na seznam nejlepších tras v Evropě, na stezky po kterých se chodí každoročně do Prčice, podél Vltavy trasou Vltavských vyhlídek, na Poutní stezky, které propojují klášter v Milevsku, Bechyni a úchvatný poutní areál v Klokotech, na Pivní stezku a na čtyři desítky dalších tras a naučných stezek,“ konstatoval Jan Sochor.

Pro cyklisty má Toulava, ležící na pomezí jižních a středních Čech, „v kapse“ zhruba dvacítku tras daleko od davů a přelidněných cyklostezek terény vhodnými pro všechny. Atraktivitu cílů naznačují už vlastní názvy jednotlivých tras. Například: Vesele do Smutné, V království princezny Zlatovlásky, Soběslavská Blata – Krajinou jihočeských pohádek, Na konci světa, Mezi dvěma pivovary za hranici Blat a Kozácka, Kde domov můj – z Milevska přes Zvíkov ke Kovářovu, S Krčínem za čerty krajem kamenů, Toulavským hvozdem na hrad čarodějnic, Za Jistebnickým kancionálem a další.

Na své si přijde i ten, kdo se rozhodne spojit turistický zážitek se zážitkem gastronomickým. Stačí navštívit Tábor, centrum oblasti, nebo třeba lázeňskou Bechyni a užít si zde nefalšovanou jihočeskou kuchyni. Podrobnosti o trasách, nabídce oblasti, ubytování a slevách, nabízí web:
https://www.toulava.cz/srdceturistiky

„Zájemci o podzimní návštěvu jižních Čech si mohou konkrétní místa svého pobytu vybrat pohodlně s různými slevami a bonusy na našem webu:
www.dovolena.jiznicechy.cz. Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu,“ konstatovala vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková. Na uvedeném webu pod odkazem „Informace“ lze také nalézt jednoduchý návod, jak postupovat při zapojení do soutěže o devět podzimních pobytů na jihu Čech zdarma a hlavní cenu, kterou bude dovolená na rok 2022 v hodnotě 20 tisíc korun.

Toulava je oficiální turistickou oblastí na území Táborska, Sedlčanska a okolí Milevska, jejímž centrem je město Tábor. Krajina na pomezí jižních a středních Čech svou slavnou historií a množstvím památek, romantickými zákoutími i nepoznamenanou, zachovalou krajinou, vždy lákala návštěvníky. Země historická, kde zněl husitský chorál a zrodil se rod Pánů z Růže, kraj drobných zřícenin, zapadlých malebných vesnic a úchvatné lidové architektury. Je to krajina stvořená k toulání a objevování, bohatá na zážitky, tradice, dobré jídlo, aktivní vyžití i místo pro relaxaci a odpočinek.

Toulava pokrývá oblast o rozloze více než dvou tisíc čtverečních kilometrů, má 155 obcí, 11 hradů a zřícenin, 18 rozhleden a věží, sedmi přírodních parků, osmi národních kulturních památek, 15 památkově chráněných měst a vesnic, více než tisíc kilometrů cyklo a turistických tras, 200 kilometrů naučných stezek a 150 kilometrů běžeckých tras. K tomu více než tři desítky muzeí, čtyři zpřístupněné zámky, dvě golfová hřiště, pět pivovarů a jednu ZOO.
Připravila Klára Polášková, foto Petr Mareš

www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/to-toulava
www.toulava.cz
www.facebook.com/Toulava.cz
www.dovolena.jiznicechy.cz

www.jiznicechy.cz
www.jccr.cz
www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti



Archiv
for kids