Menu

Suchary i bláznivá voda

05. 11. 2020

Ochutnat vyhlášené regionální pochoutky a navštívit dvě rozhledny. To nabízí výlet z Lomnice nad Popelkou do Nové Paky. Bezmála dvacetikilometrová trasa přiblíží řadu pozoruhodných, sice méně známých, ale přesto zajímavých míst.

rozhledna_tabor

V Lomnici nad Popelkou, kde výlet začíná, by se klidně dal strávit celý den. Mají tu historické náměstí s radnicí, zámek a také malebnou vesnickou památkovou rezervaci Karlov. Bližší informace o městě poskytne infocentrum na náměstí, kde se dají zakoupit také vyhlášené místní suchary.

„V Lomnici nad Popelkou se místní opravdu příkladně starají o odkaz předků a důsledně rekonstruují místní památky. Je to výborný cíl pro rodinný výlet. Až bude doba přát kulturním akcím, Lomnice nad Popelkou tradičně nabídne také bohatý kalendář kulturních akcí,“ uvedla návštěvu Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Modrá turistická značka z náměstí dovede křížovou cestou až poutnímu kostelu Proměnění Páně a rozhledně Tábor. Po zdolání 145 schodů na rozhlednu budou odměnou výhledy nejen na Český ráj, nezaměnitelné homole Českého středohoří, ale při hezkém počasí i na Prahu.

Poté následuje sestup po červené přes osadu Chlum do Ploužnice a dál přes Žďár u Kumburku na křižovatku Na Klepandě, kde se nachází legenda mezi turistickými hospodami. Kdo má rád hradní zříceniny, může si udělat krátkou odbočku po žluté na Bradlec, který stojí na vrcholovém skalním ostrohu neboli bradle, po kterém dostal i své jméno.

Druhou nedalekou zříceninou, ke které se lze dostat po červené, je Kumburk s vyhlídkovou plošinou a krásným kruhovým výhledem od celé Jičínské kotliny, přes vrch Zvičina a panorama Krkonoš až po Ještěd.

Přes vesnici Brdo pak cesta pokračuje do Nové Paky, města drahých kamenů, zkamenělých dřev, spiritismu a také výborného místního piva – ne nadarmo se říká, že zde vaří bláznivou vodu. Zpátky do Lomnice se odsud dá dostat vlakem.

Trasa je dlouhá 18,7 kilometru a je určena zvídavým turistům, aktivním seniorům i pohodářům. Mapa se nalézá na odkazu https://mapy.cz/s/govupogecu.
Připravil Filip Trdla. 

www.kraj-lbc.cz
http://shop.kislomnice.cz/
 
www.lomnicenadpopelkou.cz
Image result for liberecky kraj logo lomnice_sucharyznacky02_galerie-980 logo_tic-1



Archiv
for kids