Menu

Středočeský folklorní festival Tuchlovická pouť po pětadvacáté

14. 05. 2018

Historie festivalu se začala psát v roce 1994. Tehdy si tuchlovický rodák a vedoucí folklorního souboru Čtyřlístek z nedalekého Nového Strašecí Bohumil Chochola usmyslel, že by si střední Čechy zasloužily svůj folklorní festival. Za místo pořádání si vybral své rodiště. Oslovil soubory a 1. ročník, tehdy dvoudenní, se konal v květnu 1994 za vydatné pomoci obce Tuchlovice a Folklorní Unie Prahy a Středočeského kraje. Festival se od té doby koná vždy první nebo druhý květnový víkend v době tradiční floriánské pouti.

Den první
Soubor z Velké Bystřice a jeho cimbálová muzika naplnily kouzelnými tóny národních písní kostel v Tuchlovicích a vysloužily si ocenění ve formě neutuchajícího potlesku. Poté už se celý soubor urychleně přesunul do Novostrašeckého kulturního centra, kde jej čekala prostorová zkouška na večerní vystoupení.
V NKC se mezitím již připravovaly na program další soubory. V úvodu pořadu „Vítejte u nás“ promluvili oba starostové, Karel Filip a Jaroslav Pošta. Po nich se ujal slova zástupce Středočeského kraje Karel Horčička. Program zahájila Kapelka Lístečku z novostrašecké ZUŠ pod vedením Zuzky Eržiakové. Po ní se na podiu postupně vystřídali všichni pozvaní hosté. Začali ti nejmenší – Borůvky z Rakovníka, po nich své umění předvedl karlovarský soubor Dyleň a nakonec již zmiňovaní  - soubor Haná z Velké Bystřice. Samozřejmě nechyběl domácí Čtyřlístek – organizátoři celého festivalu. Večer rozdělený krátkou přestávkou do dvou částí se nesl v pohodovém duchu a diváci se v poměrně pozdních hodinách rozcházeli do svých domovů jistě příjemně naladěni.

Den druhý
Sobotní dění se jako vždy přesunulo do Tuchlovic. Od 10 hodin se představily jednotlivé soubory na malém podiu před Českou hospodou a svými krátkými vystoupeními zvaly diváky na hlavní pořad, který začal v amfiteátru letního kina v 14.00hod. Zatímco dopoledním programem provázela „jen“ Jana Svobodová, průvodců tím odpoledním bylo celkem osm. Magda Pelcová, Vláďa Sochor, Bohoušek Chochola, Jirka Verner, Renata Kotálová, Filip Cíl se svou Aničkou a již zmiňovaná Jana Svobodová. Ti všichni se během pětadvacetileté historie festivalu vystřídali v roli moderátorů jednotlivých pořadů. Po slavnostní festivalové znělce a písničce v podání babičky Chocholové popřáli festivalu jen to nejlepší oba současní starostové (Karel Filip, Jaroslav Pošta), bývalý starosta Tuchlovic Karel Burda, Zdeněk Štefek za Středočeský kraj, Jana Svobodová (FUPraSk) a prezidentka festivalu Terezka Mlynaříková. Ta kromě návštěvníků přivítala na festivalu také „Kuře“ – maskota nadace Pomozte dětem a Matěje Bížu – jednoho z aktérů projektu Dávám židli do kruhu. Pro diváky byla připravena pestrá mozaika českého i slovenského folkloru v podání souborů dospělých (Čtyřlístek, Haná, Dyleň, Rosénka - Hajdaláci a Jarošovci) a jednoho dětského (Jarošáček). Každý z konferenciérů uvedl jeden ze souborů a krátce popovídal o svém vztahu k festivalu. Odpoledne proběhlo v příjemném naladění, které bezpochyby umocnilo také báječné počasí.
Od 19 hodin se zájemci sešli na plácku za „márnicí“ a nejprve Haná a po ní i Dyleň je učili taneční kroky z některých tanců. Poté na podium v amfiteátru nastoupila současná sestava jedinečného Spirituál kvintetu a hodinu a půl zpívali písně ze svého repertoáru současného i staršího. Ke zpěvu těch nejznámějších se na výzvu Karla Tichoty přidali i diváci. Závěr koncertu provázel bouřlivý potlesk a standing ovation. Byli opravdu skvělí!
Po půl desáté „obsadily“ podium muzika Čtyřlístku a Dyleně a začala neoficiální část celého festivalového dne – nokturno aneb pohodové muzicírování a hraní všech, kterým se ještě nechtělo spát. Společně hráli, zpívali si a tančili téměř do půlnoci.

Den třetí
Třetí festivalový den začal velmi poeticky. Notičky z Řevnic s sebou do Tuchlovic totiž přivezly nádherné pásmo zhudebněných veršů Jaroslava Seiferta. Jirka Verner poté postupně uváděl další soubory, které se podílely na pořadu „Tancuj se námi, Floriánku“. Vystřídaly se zde ti nejmenší (MŠ Tuchlovice, Borůvky a Notičky) s mladými (Haná, Dyleň) a nechyběli ani zpěváci a tanečníci v nejlepších letech (Bejvávalo). Znělka pak po poledni ukončila třetí a poslední pořad Tuchlovické pouti. Slavnostní program festivalu ovšem letos pokračoval i po obědě. Ve 14 hodin se shlukli před letním kinem ve stínu lip malí i velcí a společně sledovali netradiční loutkové zpracování pohádky O Šípkové Růžence. Mnozí z diváků byli jejím hlavním aktérem, Víťou Marčíkem, také zapojeni do spolupráce. Rozesmátí neotřelým provedením známé pohádky se poté ještě mnozí vrátili zpět do amfiteátru letního kina. Byla totiž připravena ještě poslední třešnička našeho festivalového dortu a tou bylo vystoupení české folklorní špičky - Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ.
Domnívám se, že letos stejně jako v minulých letech si každý našel v našem festivalovém programu to, co bylo blízké jeho srdci a mohl pak domů odcházet spokojen a příjemně naladěn.

A co dodat na závěr? Nashledanou příští rok v květnu v Tuchlovicích na 26. ročníku Středočeského folklorního festivalu Tuchlovická pouť 2019!
Připravili Tereza Mlynaříková a Zdeněk Pšenica. 

www.tuchlovickapout.cz



Archiv