Menu

Stáž v Estonsku

07. 04. 2019

img_20190329_102112

Naši třítýdenní stáž v estonském Tartu jsme si všichni užili. Vyjet do zahraničí mohou studenti ze znojemské Přímky díky vzdělávacímu programu Evropské unie. Program Erasmus+ byl vytvořen pro období 2014 – 2020. Název projektu je „Evropa bez hranic“(
číslo projektu je 218-1-CZ01-KA102-047619).  Jeho cílem je podporovat spolupráci a mobilitu v
e všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže.

První den jsme si prošli areál školy, která je opravdu velká a moderní. Součástí školy je i hotel, kde studenti hotelové školy absolvují praxi. Líbí se nám, že si tady mohou vyzkoušet práci na recepci, housekeeping, obsluhu hostů i samostatné vaření, takže nastupují na praxi do hotelů připraveni. Adam absolvoval kulinářský kurz, s jeho prací v kuchyni byli místní nadmíru spokojeni. Katka s Peťou připravovaly kávu, vyzkoušely si flambování a také housekeeping. Truhláři Petr se Štěpánem neměli praxi přímo ve škole jako my ostatní, ale v nedaleké firmě, která se specializuje na výrobu dveří.
Náš volný čas jsme trávili nejdříve s paní učitelkou Veronikou Nedvědovou a v dalších dnech s Kristýnou Šulovou, kterým se tu s námi moc líbilo. O víkendech jsme společně objevovali město Tartu. Oblíbili jsme si tu restauraci Gunpowder Cellar, která se pyšní nejvyšším stropem na světě. Navštívili jsme i obrácený dům Tagurpidi Maja. Malá rada pro čtenáře - nechoďte tam s plným žaludkem.  Podívali jsme se také do Tallinnu, hlavního města Estonska, kde jsme nachodili 10 kilometrů. Prošli jsme se od chrámu svatého Alexandra Něvského až k tallinnskému přístavu. Díky této stáži jsme se zdokonalili v angličtině a naučili jsme se být víc samostatní. Byla to pro nás skvělá zkušenost, za kterou naší škole moc děkujeme.

Připravili Petra Melichová, Kateřina Jandásková, Štěpán Vystrčil, Petr Vlach, Adam Frühauf – studenti SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.

www.sousoszn.cz

 



Archiv
for kids