Menu

Šrí Lanka partnerskou zemí Holidy World 2021

11. 03. 2020

S honorárním konzulem Šrílanské demokratické socialistické republiky Mgr. Markem Němcem se potkáváme na veletrhu Holidy World.
Jak jste se této diplomatické práci dostal?
Oslovila mě šrílanská vláda. Když skončilo funkční období předchozího honorárního konzula, dva roky v Česku žádný nebyl. Výběrové řízení na nového trvalo dva roky. Musel jsem projít prověrkou i na české straně. Honorární konzulát sídlí na pražské adrese Dlouhá 16. Primárně se starám o šrílanské občany, kteří žijí v Česku, případně o šrílanské turisty. Pak také o obchodní výměnu a propagaci šrálanského exportu. Zejména čaje, textilní produkce, ájurvéda a turismu. A také a o kulturní a sportovní výměnu mezi našimi zeměmi.
Je to pro mě obrovská čest pracovat pro šrílanskou vládu. Spadám pod vídeňskou ambasádu, která má na starosti Česko, Slovensko, Bosnu a Hercegovinu a Slovinsko. Česká republika na Šrí Lance rovněž nemá ambasádu, ale honorárního konzula, který spadá pod českou ambasádu v Dillí.
Krom povinností diplomata se věnuji ájurvédě, a do Česka dovážím ájurvédské produkty. Vozíme sem přírodní ájurvédksou kosmetiku, a na Šrí Lance vlastním přímo na pláži velký 108 Palms Beach Resort.

Potkáváme se v Praze-Letňanech.
Přejít do Letňan byla odvážná změna. Všichni máme v paměti klasické holešovické výstaviště. Že to je pro nás Pražáky blízko. Ale já dnes vidím, že v Letňanech je o sto procent lepší veletržní infrastruktura. I dopravní dostupnost je také v pohodě. Jezdí sem metro. Takže já tuhle tu změnu, po osmnácti letech, vítám. Moc se mi to líbí.

Příští rok má být Šrí Lanka partnerskou zemí veletrhu Holidy World.
Mohu to potvrdit. Uděláme všechno, abychom tuto čestnou funkci dostali. Čestnou.



Archiv