Menu

Výsledek dosavadního přístupu vlády: účet za energie z 80 tisíc na 800 tisíc Kč měsíčně

29. 08. 2022

Asociace hotelů a restaurací podporuje požadavky Asociace krajů na zastropování cen elektrické energie. Stejně tak dlouhodobě apelovala na vládu, aby využila Dočasného krizového rámce, který schválila Evropská komise na podporu podnikatelů. Pokud budeme usilovat o celounijní řešení, pak tento proces bude ještě poměrně zdlouhavý. Podnikatelé potřebují rychlé a efektivní řešení, které nebrání souběžnému jednání o řešení na úrovni EU. Vláda nekomunikuje a neřešení prohlubující se energetické krize vyvolává mezi podnikateli paniku.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu řekl: „Velmi váhavý postup vlády v oblasti řešení cen elektrické energie je pro nás velkým zklamáním. Stejně tak je tristní komunikace s profesními organizacemi, na které se denně obrací desítky zoufalých podnikatelů s žádostí o zvýšení tlaku na vládu. První dopis s návrhem zastropování cen energií jsme posílali spolu s dalšími organizacemi zastupujícími zaměstnavatele již v dubnu, poslední jsme za AHR ČR zaslali v polovině srpna. Ani na jeden jsme dosud neobdrželi reakci. Podnikatelé nemají informace, zda a jak bude vláda tuto krizovou situaci řešit. Od první iniciativy tedy uplynulo pět měsíců a situace se stále zhoršuje bez jasného řešení a konkrétních termínů. Chceme věřit, že vláda důvěru podnikatelů nezklame a urychleně zjedná nápravu.“

Podnikatelé, kteří do současné vlády vkládali naděje jako do politické reprezentace, která k nim má blízko a bude jejich snahu o úspěšné budování podnikání podporovat, začínají velmi rychle měnit svůj postoj. Očekávali totiž, že je v této krizi vláda pochopí a alespoň částečně podpoří, zvláště když se to v mnoha jiných členských zemích EU již aktivně děje. Jakékoliv opatření bude mít svou dynamiku, a tudíž se může stát, že případné kroky, které přijdou až na počátku příštího roku se již minou účinkem a podnikatelé, kteří budovali své firmy po mnoho let budou nuceni ukončit svou činnost.

V současné době ceny elektrické energie představují až desetinásobek cen z konce minulého roku. Konkrétních případů by se dalo uvést mnoho, pro příklad uvádíme hotel o 60 pokojích, který z původních 80 tis. korun měsíčně nyní očekává vyúčtování ve výši 800 tis. korun měsíčně.

Tato situace se nedá nazvat tržním prostředím, ale likvidací podnikání, kterému stát přihlíží bez jasné a razantní reakce. Za této situace bude vláda odpovědná za důsledky, kterými bude uzavírání provozů, propouštění zaměstnanců a v konečné fázi i dopady na veřejné rozpočty.
Připravilo AHR ČR.

www.ahrcr.cz



Archiv