Menu

Soutěž o nejhezčí turistickou pohlednici, vizitku, deník a kalendářík Česka

16. 01. 2022

Během vyhodnocení soutěží O nejhezčí Turistickou pohlednici, vizitku, deník a kalendářík Česka pro rok 2022 jsem 13. ledna 2022 v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově o pár slov požádal jednatele Agentury Dobrý den Miroslava Marka.
Sešli jsme se, abychom nejen hodnotili nejhezčí turistické pohlednice, vizitky, deníky a kalendáříky, ale taky nejzajímavější vrcholovou fotografii z vlajkou Česka z akce „Český den s českými vlajkami“, jež se tradičně koná 28. října. Hodnocení soutěžních děl bylo obtížné v tom, že srovnáváme nesrovnatelné. Turistické pohlednice, vizitky, deníky a kalendáříky jsou autory do soutěže přihlašovány zpravidla s tím, že to je to nejlepší. Hodnotitel se ale při jejich vyhodnocování musí bránit tomu, aby nepreferoval díla zachycující místa, kde byl, ke kterým má bližší vztah. Mně jako porotci proto chvíli trvalo se od toho oprostit. Je totiž fajn že soutěž existuje. Že se turistické pohlednice, vizitky, deníky a kalendáříky vydávají a propagují turistické cíle Moravy, Slezska a Čech. Navíc jejich autoři inspirují i nové tvůrce.

Pane Marku, vyhodnocení se koná na půdě pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.
Doba je složitá. Byl čas zákazů. Naše muzeum bylo 255 dní uzavřeno. Dnes už je ale opět možné jej navštěvovat, čehož je (i jak dnes vidno) využíváno. Chystáme podpůrné výstavy. Ostatně, oslavu třicátého výročí, co se týče zahájení registrace českých rekordů, jsme loni zahájili ve Valdštejnské zahradě v Praze velkou putovní výstavu. Ta byla poté instalována na hradě Lipnici. Další z nejbližších štací bude v Jihlavě. Do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově chystáme převozy a instalace dalších z unikátních exponátů.

Máte krátce po vydání nové „České knihy rekordů“ s pořadovým číslem sedm.
Obsahuje přes patnáct set zápisů rekordů a  2202 fotografií dokumentující nejzajímavější okamžiky za poslední tři roky, které se ve světě rekordů odehrály. Krom toho je pozvánkou do různých turistických destinací Česka, protože obsahuje i takové kapitoly, jako jsou „Perly krajů České republiky“.

Iniciátora soutěže o nejhezčí turistickou pohlednici, vizitku, deník a kalendářík Česka, kancléře Pohádkového království a předsedu poroty Mgr. Marcela Goetze jsem rovněž požádal o vyjádření.
Pětadvacátý ročník, a jdeme dál. Díky agentuře Dobrý den a partě kolem „Pohádkového království“. Ze zde prezentovaných soutěžních děl výrazně vystupuje fenomén turistických vizitek. Jsou úžasně propagačně koncipované. Agentura Wander Book sídlící v Liberci vydává stovky vizitek ročně. Sběratelským fenoménem jsou, krom zmiňovaných turistických vizitek a pohlednic, také turistické kalendáříky. Kalendáříky tu představujeme i jako dokumenty akcí, doby, místa. Už to není pouze krásný záběr do krajiny. A letos jsme tu představili i pohádkové pasy.

 siroko

Česká pohádková akademie, Muzeum rekordů Pelhřimov, Klub českých turistů, časopis Všudybyl, TIC Pelhřimov děkují za spolupráci při organizaci soutěží 13.1.2022 v Agentuře Dobrý den s.r.o. v Pelhřimově

 VÝSLEDKOVÁ LISTINA

 POHLEDNICE ČR 25. ROČNÍK

Umístění

Název pohlednice

Body

Přihlašovatel/Autor

1.

Modrý důl

14

Ladislav Renner

2.

Orlická přehrada – Žďákovský most

13

Turistický deník

3.

Broumov

10

Ladislav Renner

4. – 5.

Kaple sv. Jana Nepomuckého

9

Ladislav Renner

4. – 5.

Svítání na Bořetíně

9

Ladislav Renner

6.

Hejnický klášter

8

Ladislav Renner

7.

Krkonoše – Pančavský vodopád

7

Turistický deník

8.

Mrazivé ticho v Lužických horách

6

Ladislav Renner

9. – 10.

Zámek Humprecht

5

Turistický deník

9. – 10.

Pustevny – Maměnka a Libušín

5

Turistický deník


TURITICKÁ VIZITKA ČR 8. ROČNÍK

1.

Přehrada Olešná

10

Archiv Olešná

2.

Prohlídková štola Astoria

8

Lázně Jáchymov

3.

Klub velocipedistů Písek

7

CykloŠvec

4. – 5.

Kalich

6

www.trebusin.cz, David Güttner

4. – 5.

Muzeum rapotínské sklárny

6

www.muzeumrapotin.cz

 
TURISTICKÝ DENÍK ČR 3. ROČNÍK

1.

Švejk

22

Přemek Kubišta

2.

Pohádkové království

19

Kresby Jaroslav Kerles

3.

Věže a rozhledny

18

Wander Book

4.

KIWI

17

Tomáš Lejsek

5.

Veverčák Zdravík 211

15

Zdeňka Študlarová

 
KAPESNÍ KALENDÁŘÍK 9. ROČNÍK

1.

40 let strakonické MOAI

12

Pavel Pavel

2. – 3.

Hladina rybníka jižní Čechy

9

Herbia s.r.o.

2. – 3.

Třeboň letecky

9

TUMI Třeboň

4. – 5.

Veverčák a Bosonožka

8

Hynek Klimek

4. - 5.

Bruntál noční

8

TUMI Bruntál

 Vítězná vrcholová fotografie z akce Český den s českými vlajkami (na závěr Měsíce věží a rozhleden – 28. října 2021): fotografie z vyhlídky Paličník v Jizerských horách

Finále soutěží od 21 přihlašovatelů se zúčastnilo: pohlednice Česka 52/vloni 70, vizitky Česka 69/71, kapesní kalendáříky Česka 55/60, turistický deník 8/11. Hlasovalo 7 zástupců z KČT, Agentury Dobrý den, České pohádkové akademie, časopisu Všudybyl dne 13.1.2022 v Pelhřimově.

www.pohadkovekralovstvi.cz 
www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz 



Archiv