Menu

Smartwings Group loni opět rostla

01. 02. 2019

Skupina Smartwings Group v loňském roce pokračovala v trendu růstu přepravních výkonů. Služeb největšího českého leteckého dopravce Smartwings a jeho dceřiných společností využilo loni přes 8,8 milionu cestujících, meziročně o 7,5 procenta více. Dalších 1,3 milionu pasažérů skupina přepravila na palubách svých letadel na letech pro jiné dopravce. Letadly Smartwings Group tak loni letělo přes 10 milionů cestujících. Skupina realizovala rekordních 72 405 letů a její letadla přistávala na 434 letištích po celém světě.

travelservice-16

Smartwings Group zahrnuje sedm společností a v rámci letecké přepravy koncern využívá dvou obchodních značek Smartwings a ČSA. Majoritním akcionářem ČSA se Smartwings, a.s., stala koncem února 2018. Smartwings Group v loňském roce expandovala na další trhy a rozšířila počet základen pro své lety z 12 na 14 v osmi zemích. Pravidelné linky Smartwings a ČSA loni využilo celkem 5,7 milionu cestujících, přičemž více než 3 miliony klientů letěly pravidelnými linkami Smartwings a téměř 2,7 milionu pasažérů linkami ČSA. Dalších 3,1 milionu cestujících přepravila Smartwings Group na charterových letech z ČR, Polska, Francie, Slovenska, Maďarska, Izraele, Dánska a Rakouska. Právě severské země a Rakousko se staly dalšími novými trhy, kde skupina Smartwings otevřela nová letecká spojení z Kodaně, Billundu (Dánsko) a Vídně do destinací ve Středomoří.
Smartwings Group loni započala proces zásadní modernizace flotily. Během roku zařadila do flotily 6 nejmodernějších letounů Boeing 737 MAX 8, dalších 15 nových letadel tohoto typu převezme v letošním roce. Flotila Smartwings Group nyní čítá 61 letadel.
„Získávání dalších trhů, rozšiřování základen a provozování letů z celkem z osmi zemí řadí Smartwings Group na pozici jednoho z nejrychleji rostoucích leteckých přepravců ve středoevropském regionu,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings a dodává: Díky novým moderním strojům 737 MAX 8 s větším doletem jsme získali konkurenční výhodu. To nám umožnilo otevření nových přímých leteckých spojení z Tel Avivu do Madridu a na ostrov Tenerife, z Prahy do Salalah v Ománu a z Vídně na Kapverdské ostrovy.“
Smartwings Group se dařilo i v oblasti pronájmu letadel s posádkami do zahraničí (tzv. ACMI kontrakty). Skupina loni realizovala kontrakty se 7 leteckými společnostmi a dvě desítky letadel z flotily Smartwings Group našly během zimních měsíců využití na americkém a evropském kontinentu. 
Dle předběžných odhadů vykáže Smartwings Group za rok 2018 konsolidované tržby ve výši 30 miliard korun. 
Připravila Vlaďka Dufková.

www.smartwings.com
www.csa.cz

 



Archiv