Menu

Rok v Africe… Pro Hanzelku, Zikmunda, a také pro Lopraise

13. 04. 2022

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vyrazili na svoji první cestovatelskou výpravu před 75 lety. Jejich cestu po Africe již rok připomíná Expedice Z101 ve složení Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová. Toto jubileum si připomene také Zlín, kde je uložen archiv cestovatelských legend. Chystá na 22. dubna výstavu, koncert a další akce.

„Shrnout jeden rok na cestě je složité. Do Afriky jsem odjížděl s vědomím, že se může stát cokoliv. Značnou nejistotou byla rozhodně pandemie a omezení s ní spojená. Bořily se původní plány a země se uzavíraly samy do sebe. Nestabilních situací využívaly armády, které ve jménu demokracie omezovaly pohyb na území jednotlivých zemí. Viděl jsem zdecimované země, které postavily svůj příjem na turistice a smutně přihlížely tomu, jak jim covid turisty a živobytí bere,“ říká k ročnímu putování po Africe dobrodruh Tomáš Vaňourek.

Expedice Z101 za rok projela Tunisko, Egypt, Súdán a několik ostrovů v Indickém oceánu. Končit bude v Kapském Městě, odkud se přesune do Jižní Ameriky. „S Lindou jsme se ujistili, že v Africe nemá smysl cokoli plánovat. Také nám došlo, že tady mizejí ideály, že to jak kontinent vypadá, má svoje důvody a opodstatnění. Mohli jsme celou cestu pojmout jako dovolenou a dělat si fotky na plážích, ale to jsme zavrhli hned na začátku. Chtěli jsme vidět surovou Afriku … tu opravdovou. Po roce můžu říct, že je ještě krásnější než ta kýčovitá, zachycená na mnoha fotografiích. Pravá Afrika je divoká, dobrodružná a jemná a nepředvídatelná zároveň,“ doplňuje Vaňourek.

Rok na cestě byl náročný a krásný. Pro členy expedice byla velkou ranou zpráva o odchodu pánů Zikmunda a Lopraise. „V jedné chvíli – při čtení deníků Jiřího a Mirka - se myšlenky moje a Lindy setkaly s těmi jejich. To byla přesně ta chvíle, kdy jsme přestali počítat kilometry. Začali jsme žít okamžikem a přijali jsme podstatu objevování,“ říká Vaňourek, který si uvědomuje, že úspěch expedice stojí na lidech a uzavírá: „Správní lidé jsou motorem a hybnou silou Expedice Z101. Největší dík patří Lindě. A pak samozřejmě Georgeovi, který se i díky Karlovi a Aleši Lopraisovým statečně rve s Afrikou.“

Součástí oslav 75. výročí zahájení 1. výpravy Hanzelky a Zikmunda je také výstava srovnávacích fotografií cestovatelských legend a Expedice Z101 ve 21. budově Zlínského kraje, jež je součástí dalšího programu, který zahrnuje koncert, setkání cestovatelů u hrobu pana Zikmunda a další kulturně-společenské akce.
Připravila Martina Kurfirstová.

www.klub-hz.cz
www.muzeum-zlin.cz
www.filharmonie-zlin.cz

www.facebook.com/expediceZ101/



Archiv
for kids