Menu

Rumový festival poprvé v Dominikánské republice

27. 04. 2018

K Dominikánské republice patří neodmyslitelně rajské pláže, koloniální památky i typické místní produkty. Vedle doutníků, kakaa a kávy se jedná o třtinový rum, jinak nazývaný „vitamín R“. Město Puerto Plata na severním pobřeží bude 6. a 7. července hostit historicky první ročník Rumového festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na degustace, hudební a taneční vystoupení, workshopy a výstavy. 

„Dominican Rum festival“
proběhne v městském parku Puerto Plata a v amfiteátru La Puntilla. Akci pořádá Turistická centrála města Puerto Plata ve spolupráci s Ministerstvem cestovního ruchu Dominikánské republiky. Vstupenky se dají koupit na prodejnách Uepa Tickets, CCN Servicios, Supermercados Nacional, JUMBO a na pobočkách Turistické centrály Puerto Plata. 

Rum jako vývozní artikl
Podle údajů Dominikánské asociace rumových producentů (Adopron) se v zemi v loňském roce vyrobily celkem tři miliony krabic třtinového rumu v hodnotě 125 milionů USD. Dominikánské rumy se vyvážejí do sedmdesáti zemí po celém světě, nejčastěji do Spojených států amerických, Kanady, Španělska a Itálie.

Jaké rumy ochutnat
Historie rumu v Dominikánské republice sahá až do koloniálních dob kolem roku 1493. Hlavní rozmach nastal v 19. století v souvislosti s průmyslovou výrobou. Mezi nejznámější a světově nejrozšířenější patří rumy firmy Brugal. Spolu se značkami Barceló a Bermúdez tvoří vyhlášenou skupinu tzv. „Tří B“. Původ v Dominikánské republice má také Siboney či rumový elixír Capitan Bucanero z rozinek a macerovaných švestek.

Brugal Ron Factory
V zemi funguje několik rumových továren a alespoň jednu z nich byste během dovolené rozhodně měli navštívit. Každý producent má svůj vlastní recept na výrobu, který se liší v druhu cukrové třtiny a surovině, z níž vzniká výsledný produkt. Použít se dá buď melasa, nebo vylisovaná šťáva z cukrové třtiny. Následuje proces fermentace, destilace a zrání v dubových sudech. Komentovanou prohlídku s ochutnávkou můžete absolvovat například v Brugal Ron Factory. Továrna má pobočky ve městě San Pedro de Macorís na jižním pobřeží a v Puerto Plata na severu země. 

Čistý, nebo míchaný?
Rum se vyrábí v bílé a tmavé variantě. Zatímco tmavý si nejlépe vychutnáte čistý s ledem, nebo bez ledu, bílý se využívá jako základ při přípravě míchaných nápojů. Mezi nejoblíbenější koktejly patří Piňa Colada, Santo Libre (rum a 7-Up / Sprite), nebo Ron Cola (rum s kolou). Populární je také Coco Loco, rum nalitý do čerstvě naseknutého kokosu, nebo místní specialita mamajuana, což je směs rumu, červeného vína, medu a sušených větviček. Nápoj se pije při čištění jater a ledvin a údajně funguje i jako afrodiziakum. Název je odvozen z francouzského dame jeanne (označení pro demižon). Slovo se v hispánských zemích změnilo na damajuana a v Dominikánské republice na mamajuana. Mamajuanu si můžete jednoduše připravit doma po návratu z dovolené. Hlavní ingredienci, tedy sušenou kůru, větvičky a bylinky koupíte na kterémkoli tržišti nebo v obchodu se suvenýry v Dominikánské republice. Do lahve přilijete z jedné třetiny bílý rum a necháte 3-4 týdny vylouhovat. Poté stačí přidat červené víno a dvě až čtyři lžíce medu podle toho, jak sladkou chcete mamajuanu mít.
Připravila Simona Juránková.

www.godominicanrepublic.cz  

 



Související články


Lázeňství Ze světa

Bardejovské kúpele otvorili aj wellness, takmer všetky atrakcie fungujú  

Bardejovské kúpele, a.s. otvorili od stredy 10.júna 2020, po dvojmesačnej prestávke, aj svoje wellness centrum ,,Wellness SPA - bazénový a...

10. 06. 2020

číst dál


Ze světa

Tramvaj T3 Coupé si veze zlato z prestižní soutěže German Design Award 2021

Tramvaj T3 Coupé Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a studia Anna Marešová designers získala další mezinárodní ocenění.

20. 11. 2020

číst dál


Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba