Menu

Rekordmani roku oceněni v Senátu

26. 05. 2022

rekordmani_roku

V Sala Terrena Valdštejnské zahrady v Praze převzali 24. května oficiální certifikáty Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov letošní držitelé titulu Rekordman roku z rukou správce České databanky rekordů a představitelů Senátu Parlamentu České republiky. Záštitu nad akcí převzal předseda horní komory Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil.


Ceny jsou letos udíleny již podvacáté. Pokusů o zápis do České knihy rekordů zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den v uplynulém roce (i přes mnohá omezení související s pandemií nového koronaviru a navazujícími opatřeními) na dvě stovky. Z nich mnohé vskutku pozoruhodné. Vybrat z nich držitele cen nebylo jednoduché. Organizátoři se při příležitosti jubilejního 20. ročníku udílení těchto prestižních cen rozhodli rozšířit počet kategorií a polovinu ocenění předají tradičně v rámci 32. festivalu Pelhřimov – město rekordů (11. června), druhá část oceněných byla dekorována včera.

Obecně se dá říci, že v naší zemi je řada zručných a nápaditých lidí, kteří jsou skutečnými jedničkami ve svých odvětvích (a to kolikrát i v evropském či světovém měřítku), ale v některých případech působí v takříkajíc „malých“, nenápadných  oborech. Smyslem práce Agentury Dobrý den je kromě jiného – dávat o takových lidech vědět! Výroční ceny REKORDMAN ROKU jsou k tomu jednou z příležitostí.

V Praze ocenění převzal Tomáš Přibyl z Brna za Největší sbírku podpisů kosmonautů. Rekordmankou roku v kategorii žen se stala paní Blanka Böhmová z Kaznějova, která loni do Pelhřimova – města rekordů přivezla na stejnojmenný festival Nejdelší květinový koberec (2466 hodin práce, délka 83,9 m, 6874 vlastnoručně zhotovených kytiček z vlny). Oceněn byl i mistr mýdlových bublin Matěj Kodeš z Lysé nad Labem, který bude zanedlouho reprezentovat Česko v izraelském Jeruzalémě či Největší šifrovací hra, jíž se v pěti městech zúčastnilo současně přes šest stovek týmů.

Rekordmanem roku v kategorii turistických cílů je zámek Loučeň se svou sérií vánočních rekordů včetně obřího adventního věnce s nejvyššími svícemi.

V kategorii rekordy z obcí a měst byl oceněn počin z Městyse Nový Hrádek  „První rozhledna z přestavěné větrné elektrárny“, jilemnické „Hodiny s nejčetnějším odbíjením“ (nejpracovitější hodiny v Česku se v průběhu jednoho kalendářního roku ozvou 372 300 údery, 1020 úderů denně), a havlíčkobrodské rekordy související s výročím 200 let od narození K. H. Borovského: Nejvíc Havlíčků (lidí s typickým havlíčkovským knírem) na jednom místě, Nejdelší literárně naučná stezka „Cesta epigramů KHB 2021“ (475 km, celkem 83 zastavení), Nejtěžší vyobrazení epigramu (606,72 kg – na kameni ve tvaru jazyka je sochařem Radomírem Dvořákem vytesán epigram „….by náš jazyk neshnil v hrobě“ a citace KHB z Tyrolských elegií) a Největší vyobrazení epigramu - s textem „Napřed proč? A potom kroč“ (Okrašlovací spolek Budoucnost).

REKORDMAN ROKU – kategorie SBĚRATELSTVÍ
Největší sbírka podpisů kosmonautů
Tomáš Přibyl z Brna byl v den registrace českého rekordu majitelem sbírky čítající 566 vlastnoručních podpisů astro/kosmo/tchajkonautů, mužů a žen ze 41 zemí, kteří uskutečnili let na oběžnou dráhu. Jedná se o nejkompletnější sbírku v Česku a jednu z největších na světě, jelikož lidí s absolvovaným kosmickým letem bylo doposud 567. Sbírka, které se věnuje 26 let, zahrnuje tisíce podepsaných fotografií, pohlednic, knih a dalších předmětů souvisejících s oborem.

REKORDMAN ROKU – kategorie MUŽI
Nejvíc lidí uzavřených během 30 vteřin do mýdlové bubliny
(překonání světového rekordu) - Matěj Kodeš z Lysé nad Labem, mistr mýdlových bublin, který už dokázal do bublinového tubusu uzavřít nákladní automobil, 275 lidí či vytvořit mýdlovou bublinu dlouhou 24,10 m.

REKORDMAN ROKU - kategorie REKLAMNÍ REKORD
Největší šifrovací hra
Mastercard® a Komerční banka uspořádaly šifrovací hru „Šampioni z limitky“, jejíhož finále se v pěti městech zúčastnilo 686 týmů o 1 až 5 hráčích. Týmy řešily sadu úkolů na 5 stanovištích s cílem nalézt „ztracené“ sochy hrdinů ze hry League of Legends (šampionů z limitované edice platebních karet League of Legends Esport). Hra, která se uskutečnila v jeden den v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích.

REKORDMAN ROKU – kategorie ŽENY
Nejdelší květinový koberec
Blanka Böhmová z Kaznějova potřebovala 2466 hodin práce k tomu, aby vlastnoručně zhotovila 83,9 m dlouhý a 60 cm široký koberec, který tvoří podkladová látka a 6874 kytiček zhotovených z vlny. Květy, které byly při lepení k podkladu kladeny „jeden vedle druhého“, tvoří souvislou květinovou plochu 50,34 m2. Zhotoveny byly na kytičkovači, což je tkací kreativní nástroj pro vytkávání vzorů květin a rozet z příze. Kobereček váží 95 kg a byl sestaven z 64 částí o délce 120 cm a jednoho bonusového dílu měřícího 710 cm, který se stal součástí expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Rekordmanka na svém životním díle pracovala po dobu 3 let, přičemž kytiček pro tuto příležitost vyrobila mnohem víc, než bylo použito (některé méně kvalitní vyřadila, mnohé rozdala). Výroba jednoho květu přitom představuje 20 minut práce. Vlnu autorce věnovali přátelé a občané Kaznějova i vzdálenějších regionů.

REKORDMAN ROKU – kategorie REKORDY Z OBCÍ A MĚST
První rozhledna z přestavěné větrné elektrárny
Městys Nový Hrádek vlastní a provozuje unikátní Rozhlednu na Šibeníku, která jako první v Česku vznikla přestavbou větrné elektrárny. Základem celokovové 47metrové rozhledny je tubus větrníku, ze kterého byla odinstalována vrtule a generátor. Kolem tubusu vede točité schodiště zakončené vyhlídkovou plošinou ve výšce 32 metrů nad zemí s panoramatickým výhledem do celých východních Čech, ale i na hřebeny Orlických hor a Krkonoš. V bývalé trafostanici sousedící s rozhlednou je umístěno turistické infocentrum. Rozhledna postavená na základě projektu architekta Pavla Suchého je součástí projektu „Česko-polská Hřebenovka – východní část“, jejím investorem je městys Nový Hrádek a spolufinancována byla ze zdrojů Evropské unie.

Hodiny s nejčetnějším odbíjením
Nejpracovitější hodiny v Česku se v průběhu jednoho kalendářního roku ozvou 372 300 údery. Unikátní tzv. opakovací hodiny jsou instalovány ve věži klasicistní radnice v Jilemnici. Původní hodinový stroj vyrobil jilemnický hodinářský mistr Josef Pochop roku 1842. O opakovací hodiny se zasloužil v r. 1854 tehdejší pokrokový purkmistr Dominik Jerie. Na protest proti oklešťování politických práv odstoupil z funkce, ale z lásky k městu pořídil opakovací stroj. Tři cimbály hodin od té doby denně oznamují čas celkem 1020 údery (nejvíc jich zazní vždy v poledne a o půlnoci (4 údery na malý cimbál, 12 na střední a 12 na velký, celkem tedy 28). Hodiny odbíjejí každou čtvrthodinu, a to tak, že z počtu úderů a jejich tonů lze rozeznat počet čtvrtí i celých hodin. Stroj počet celých hodin zopakuje. Pozorný posluchač tedy i bez pohledu na ciferník dokáže určit, jaký je právě čas. Hodiny navíc pokaždé, když velká ručička ukazuje na dvanáctku, počet celých hodin v jiném tónovém zabarveni opakují (například ve čtvrt na dvanáct odbíjí 1x na malý a 11x na prostřední cimbál).

Havlíčkobrodské REKORDY související s výročím 200 let od narození K. H. Borovského
Nejvíc Havlíčků
(= lidí s typickým havlíčkovským knírem) na jednom místě.

Nejdelší literárně naučná stezka
(„Cesta epigramů KHB 2021“ – 475 km, celkem 83 zastavení)

Nejtěžší vyobrazení epigramu
(606,72 kg – na kameni ve tvaru jazyka je sochařem Radomírem Dvořákem vytesán epigram „….by náš jazyk neshnil v hrobě“ a citace KHB z Tyrolských elegií).

Největší vyobrazení epigramu
– s textem „Napřed proč? A potom kroč.“ (Okrašlovací spolek Budoucnost HB)

REKORDMAN ROKU – KOLEKTIVNÍ REKORD – kategorie TURISTICKÝCH CÍLŮ
Obří adventní věnec s nejvyššími svícemi
Zámek Loučeň byl díky svým pracovníkům při příležitosti zahájení adventu 2021 ozdoben obřím adventním věncem se čtyřmi svícemi o výšce 187 cm. Svíčky tvoří 112 cm vysoké tělo a 75centimetrový plamen, přičemž obě jejich části září díky LED řetězům. Vlastní adventní věnec má průměr 15,67 m a šířku 80 cm. Při jeho každoročně se opakujícím vytváření a tvarování jsou spotřebovány 2 valníky chvojí a větviček smrku, túje a tisu.

Nejvyšší vánoční stromeček v interiéru zámku
U příležitosti adventu a Vánoc 2021 byl v rámci programu „Příběh vánočního stromečku“ instalován v zámecké jídelně ZÁMKU LOUČEŇ vánoční strom o výšce 5 m a 9 mm. Kavkazská jedle, ukotvená ve speciálním křížovém stojanu, měla ve svém vrcholu ještě navíc 40centimetrovou špici ohnutou o kazetový strop jídelny. Jedle přivezená ze šumavských lesů měla v nejširším místě rozpětí větví 312,6 cm a byla ozdobena souborem skleněných pivovarských ozdob, čímž se celé aranžmá s názvem Pivovarský stromeček stalo součástí prohlídek zámku s tématem „Věhlas českého průmyslu první republiky“.

Nejvíc pivovarských ozdob na jednom vánočním stromku
Zámek Loučeň představil mezi 17. listopadem 2021 a 17. lednem 2022 v rámci komentovaných prohlídek s názvem Příběh vánočního stromečku nejvyšší vánoční stromek umístěný v interiéru zámku, přičemž 5,009 m vysoká jedle byla ozdobena 272 skleněnými ozdobami představujícími půllitry (krýgly) s pivem (kterých bylo 80) a pivní soudky (v počtu 192). Instalaci s názvem Pivovarský vánoční stromeček, oslavující mistry českého průmyslu první republiky, dotvářely větvičky chmelu s tradičními šišticemi.

REKORDMAN ROKU v oboru NETRADIČNÍ UMĚNÍ
Největší socha z korozivzdorné oceli
Jan Dostál, sochař žijící a tvořící v Olomouci, realizoval v rámci stavby Pavilonu České republiky na výstavě EXPO DUBAI 2020 sochařskou strukturu nazvanou MRAK rozmístěnou na ploše 24 x 12 m. Socha, vysoká 11 m, je vytvořena postupným svařováním nerezových trubek o průměru 17-60 mm, celkové délce 9 500 m a hmotnosti 17 tun. Potrubí, které v exteriéru tvoří mrak, přechází do interiéru, kde se prolíná s dalšími technologickými rozvody, které jsou ve většině ponechány jako pohledové. Přiznání technologie je v pavilonu povýšeno na její vystavení.
Připravil Miroslav Marek.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  



Nepřehlédněte


Doprava

Virtuální realita na palubách Air France

Air France testuje unikátní zábavní systém s virtuální realitou. Skládá se brýlí, tzv. headsetu, díky kterému si uživatel může užít 3D a 2D filmy nebo seriály...

15. 09. 2017

číst dál


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Archiv