Menu

Loď z 85 tisíc mincí je vystavena v Pelhřimově

07. 04. 2022

hl__85_tis

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov otevřelo novou turistickou sezónu odhalením pozoruhodného exponátu, kterým je replika válečné lodi Bismarck vytvořená z 85 302 vyřazených mincí.


Modelář Marek Šátka z Chomutova pracoval na stavbě bitevního kolosu celých 15 měsíců. Použil deseti-, dvaceti- a padesátihaléřové mince, které lepil chemoprenem. Spotřeboval 14,5 litru lepidla. Na úctyhodný model o délce 252 cm, vytvořený věrně podle dostupných plánů v poměru 1:100, padlo 24 888 kusů 50haléřových mincí, 27 665 kusů 20haléřových a 32 749 kusů 10haléřových. Lodi dlouhé 252 centimetrů nechybí rádiové věže, děla, záchranné čluny či dvě malá letadla. Model zapsaný v České knize rekordů váží 80 kilogramů a z bytu pana Šátky musel být vystěhován vysokozdvižnou plošinou. Úsměvně rovněž vyznívá skutečnost, že modelář byl svého času donucen práce na jeho stavbě přerušit, protože mu prostě došly prachy (stavební materiál). Sbírka do které haléřovými mincemi přispěli přátelé, ale i úplně neznámí lidé, vše vyřešila.

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit muselo pro instalaci tohoto exponátu zcela přebudovat část své expozice Zlaté české ručičky, díky čemuž vznikl s podporou České mincovny, která významnou část dnes už nepoužívaných mincí před léty sama razila, nový výstavní prostor, který představuje i další unikáty a je vzdáním holdu zručnosti českých lidí.

Expozice Muzea rekordů a kuriozit jsou otevřeny každý den od 9 do 17 hodin, a to včetně víkendů i pondělků.
Připravil Miroslav Marek.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  

 



Nepřehlédněte


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Mice Gastro

Mezinárodní agrosalón Země živitelka

Chystá se dotisk úspěšné kuchařky Eduarda Levého „Sladkovodní ryby, snadno a rychle – zpracování a příprava, recepty“

24. 08. 2018

číst dál


Archiv