Menu

Regionální Den železnice v Olomouckém kraji

17. 09. 2018



Oslavy regionálního Dne železnice 
se v Olomouckém kraji odehrály pod záštitou olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka v sobotu 15. září 2018 v duchu 130. výročí trati Hanušovice – Lipová-lázně – Mikulovice. Partnery akce byly: Olomoucký kraj, města Hanušovice a Jeseník, obce Česká Ves, Písečná a Mikulovice, Priessnitzovy léčebné lázně, Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník, ŠKODA auto a Správa železniční dopravní cesty spolu s národním dopravcem Českými drahami, které ze Šumperku po Slezském Semmeringu vypravily historický vlak s parní trakcí. Část cesty v budce strojvedoucího absolvovali i náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček a poslanec Parlamentu České republiky Adam Kalous. O cestující se v dobových uniformách vzorně staral palubní personál Českých drah. Dárky dětem spolu s ním rozdával maskot dětského programu Českých drah slon Elfík. Středobodem pozornosti malých i velkých účastníků jízdy se ihned stala parní lokomotiva „Rosnička“, zejména její zbrojení vodou. Mnozí pak navštívili železniční muzeum Slezského Semmeringu v Horní Lipové. Přivítání účastníků slavnostní jízdy v Hanušovicích se spolu s dechovým orchestrem zhostila starostka Hanušovic Ivana Vokurková. Zaslouženou pozornost tam dospělí cestující věnovali i propagačnímu stánku a skvělému produktu městského Pivovaru HOLBA. V Jeseníku na nádraží je pak přivítala starostka města Jeseník Jana Konvičková. Z něho se účastníci nostalgické jízdy přepravili vláčkem „Lázeňáčkem“ do centra města na Středověké slavnosti s dobovými atrakcemi, historickými šermíři, kejklíři a řemeslníky.

u2_6_j

Slezský Semmering,
železniční trať z Hanušovic do Jeseníku, postavená v letech 1883-1888 a zprovozněná v říjnu 1888, dostala jméno podle první horské železniční trati světa z Gloggnitz přes průsmyk Semmering do Mürzzuschlagu. Rovněž Slezský Semmering cestujícím skýtá úchvatné výhledy. Na vysoké kopce Jeseníků a Rychlebských hor. Je veden přes Ramzovské sedlo (760 m n. m.) mezi Hrubým Jeseníkem a Rychlebskými horami, kterým prochází historická zemská hranice mezi Moravou a Slezskem. Železniční zastávka Ramzová u stejnojmenné osady je nejvýše položenou rychlíkovou železniční stanicí v Česku.

u4_13_j

Den železnice
připomíná událost z 27. září 1825, kdy byla zahájena osobní přeprava vlakem taženým parní mašinou Locomotion britského inženýra George Stephensona (1781 - 1848) mezi anglickými městy Stockton-on-Tees a Darlington. První železnice na našem území – koněspřežná dráha mezi Lincem a Českými Budějovicemi a zároveň vůbec první koněspřežná železnice na evropském kontinentu – byla postupně uvedena do provozu v letech 1827–1836. První parní lokomotivou tažený vlak pak na naše území přijel z Vídně do Břeclavi a Brna v roce 1839.

www.denzeleznice.cz



Archiv
for kids