Menu

Hlavní turistickou sezónu táhli Češi

10. 11. 2020

V hlavní turistické sezoně (červenec–září) přijelo do hotelů, penzionů a kempů v Česku téměř 6 milionů hostů a strávili zde 17,4 miliónů nocí. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Celkově počet hostů v porovnání se stejným obdobím minulého roku poklesl o 21 %, zahraničních ubylo téměř 70 %, počet domácích naopak vzrostl  o 17 %. Češi tvořili ve třetím čtvrtletí více jak tři čtvrtiny všech hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v Česku.

templsk_tvrz_237

„Výpadek zahraniční klientely se našim tuzemským hoteliérům, majitelům penzionů a dalším provozovatelům hromadných ubytovacích zařízení snažíme kompenzovat dotací Covid Ubytování. Přijato bylo přes 5500 žádostí na téměř 2,5 miliardy korun. Žadatelům jsou už jejich žádosti propláceny,“ sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. 

Nejnavštěvovanějším krajem třetího čtvrtletí byl Jihočeský kraj (více na tourdata.cz). Počet hostů zde v meziročním srovnání sice poklesl, ale počet přenocování vzrostl. „Do návštěvnosti Karlovarského kraje se pozitivně promítly lázeňské vouchery. Počet domácích hostů zde vzrostl oproti loňskému roku o 62 % a tuzemští turisté pomohli kraji zmírnit ztráty z propadu incomingu,“ uvedl Jan Herget ředitel agentury CzechTourism a doplnil: „Celkově zde počet přenocování poklesl o 17 %. Nejvíce zasaženým krajem zůstává stále Praha s poklesem přenocování o 70 %.“

Všechny kraje České republiky zaznamenaly pokles návštěvnosti zahraničních hostů, naopak zaznamenaly nárůst počtu domácích. Ze zahraničí k nám nejčastěji přijížděli naši sousedé – Němci (419 tis.), Poláci (158 tis.), Slováci (123 tis.) a Rakušané (44 tis.). TOP 5 uzavírají turisté z Nizozemska (43 tis.).

hotel_mas

prijezdovy_cestovni_ruch_1_3_20201024_1

„Ve třetím čtvrtletí se celorepublikově zvýšila průměrná délka pobytu o 3,55 % na 3,91 dny, což je zhruba stav roku 2014,“ komentuje Jan Herget.  Přehledně aktualizovaná data naleznete marketingovém portálu agentury CzechTourism zde.

Český statistický úřad dnes zároveň zveřejnil výsledky za tržby ve službách ve 3. čtvrtletí 2020. V ubytování, stravování a pohostinství pokračoval ve 3. čtvrtletí dvouciferný pokles tržeb, i když byl oproti předchozímu čtvrtletí mírnější (nyní o 24,3 %). Nejvýraznější pokles tržeb byl vykázán v ubytování (o 45,5 %). Stravování a pohostinství pokleslo o 14,8 %.

„Pokles tržeb v ubytování téměř na polovinu je dán především výrazným propadem počtu přenocování v Praze. Největší ztráty ve spotřebě cestovního ruchu tak budou kromě Prahy ještě v Karlovarském a Jihomoravském kraji, které mají hned po Praze největší procento přenocování zahraničních turistů,“ doplnil Herget.
agentury pro nadcházející období.
Připravila Ivana Vejvodová.

www.czechtourism.cz



Archiv