Menu

Prázdniny u moře? Zkuste Brno!

10. 07. 2023

Prázdniny v jihomoravské metropoli, to je festivalová záplava, moře letních zahrádek, foodie ráj pro masožravce i vegany či ochlazení v tajemném podzemí. Ale to hlavní, za čím jezdí stále více návštěvníků, je autentická atmosféra, kterou tvoří místní lidé. A ačkoliv je Brno naším druhým největším městem, i v jeho centru se můžete cítit útulně a vítaně. Vyrazte na trip k moři do Brna!

Moře festivalů v ulicích, klubech i divadlech
Co odlišuje Brno od ostatních velkých měst? Centrum, které žije! A nepatří jen turistům, ale s láskou ho obývají místní, kteří tu tráví svůj volný čas. Čím dál tím více návštěvníků přijíždí do Brna bez větších plánů prostě jen zažít pohodu, autentickou atmosféru, festivaly v ulicích a hudbu na každém rohu. Pomáhá tomu samozřejmě řada festivalů, které šíří pověst Brna – kreativního města hudby UNESCO, za hranicemi regionu i země. A nebudou chybět ani letošnímu létu v Brně!

Téměř každý víkend vás čeká jiná akce, která uspokojí různorodé cílové skupiny. Čeká vás multižánrový festival UPROSTŘED, hudební nálož mnoha žánrů na Maratonu hudby Brno, jihoamerické rytmy Brasil Festu Brno, propojující Meeting Brno, populárně-vědecký Mendel Festival, progresivní Pop Messe, klasický Mezinárodní hudební festival Špilberk, divadelní Na prknech, dlažbě i trávě nebo rodinný a historický Den Brna. To vše doplněno letními scénami divadel a letními kiny vytváří kulturní koktejl, na který jenom víkend v Brně nestačí.

Nekonečné moře letních zahrádek
Že se Brno stává “foodie” rájem, ví všichni místní a díky knize Lukáše Hejlíka Brno 100 o tom slyšela i široká veřejnost celé České republiky.  Gastro scéna je zde přátelská a dokáže pracovat komunitně, možná i proto dokáže určovat ty nejžhavější gastronomické trendy. Zviditelnit a ocenit brněnskou gastroscénu si klade za úkol dlouholetý projekt Gourmet Brno, průvodce, který na základě nezávislého hodnocení představuje ty nejlepší brněnské podniky. V sedmi kategoriích - restaurace, bistra, cukrárny, kavárny, pivnice, bary a vinárny, projde nezávislým hodnocením na 50 nominovaných podniků. Novinkou je také nehodnocená kategorie “S sebou”, která dokresluje obrovskou různorodost a potenciál brněnské gastronomie.

Moře nebo kaluž?
Moře letních zahrádek můžete vyměnit za moře vody. Nebo spíš velkou kaluž na nově opraveném Moravském náměstí, v jehož kašně si užije nejedno dítě, ale v parném horku se tam sejde celé Brno. Brno je zkrátka autentické a své. Stejně jako Autentické prohlídky s průvodci TIC BRNO, díky nimž poznáte Brno jako své boty. Různorodá témata vám město přiblíží z úplně jiné perspektivy, než byste očekávali, očima průvodců, kteří Brnem doslova žijí. Sportovci spojí příjemné s užitečným na běžeckých prohlídkách a stihnou toho víc než na těch pěších. A pokud toho naopak už máte po městě našlapáno dost, užijete si vyhlídkovou jízdu turistickým minibusem, se kterým se dostanete i do odlehlejších částí. Lákají vás Legendární místa brněnského sportu, Funkcionalismus, Slavné vily, Vyhlídky nebo se vydáte Po stopách Leoše Janáčka?

Se stejnou opravdovostí doplňuje poznávání Brna projekt Brno INdustrial, který se již čtvrtým rokem zaměřuje na představení slavné průmyslové historie města. Čeká vás 9 pěších tras, 2 jízdy vyhlídkovým minibusem a nadšence mnoho přednášek s odborníky. V průběhu prázdnin se veřejnosti otevře 7 svatostánků v centru města i mimo ně v rámci projektu Brno a jeho chrámy. Doprovodný program, který také zahrnuje procházky městem s průvodci, se bude tentokrát věnovat zejména tématu odvážných žen, spojených s církvemi v Brně a sakrálními místy. Půjdeme po stopách Elišky Rejčky, ženských řeholních řádů, mecenášek kapucínského řádu či zobrazení světic v centru Brna.


Tak konečně to opravdové brněnské moře! Nebo ne?

To jediné a opravdové moře v Brně, to je Prýgl - Brněnská přehrada. Ideální místo, pokud se chcete věnovat vodním sportům, svézt se na parníku a zakončit to výstupem k romantickému hradu Veveří. Nejen s dětmi se můžete stavit v nedaleké zoo a inspirovat se, jak horko zvládá například lední medvěd. Vy, na rozdíl od něj, ale můžete zavítat do Brněnského podzemí, kde je po celý rok stálá chladná teplota. Děti zabavíte v nové expozici ve Sklepě pod Novou radnicí, jehož chodbami se prohání Ohnivý kůň a drak. S animovanými příběhy poznáte napínavou brněnskou historii i strašidelné pověsti. Díky humoru a nadsázce a modernímu audiovizuálnímu zpracování se nebudou nudit ale ani dospělí.

Pokud podzemí děti zaujme, vezměte je i do Labyrintu pod Zelným trhem, kde poznají život ve středověku i trhovecké manýry. Zcela z jiného soudku je protiatomový Kryt Denis pod Petrovem. Nejchladnější ze všech podzemních prostor na vás dýchne atmosférou studené války. Dostanete se v něm až 30 metrů pod povrch země a dozvíte se mnohé o civilní obraně. Obrovskému zájmu se těší monumentální Vodojemy na Žlutém kopci. Aktuálně jsou přístupné dva mysteriózní cihlové vodojemy a za provozu pokračují práce na otevření třetího. Vstupenky jsou vždy rychle vyprodané, a tak pro nedočkavce je nově možné vodojemy navštívit přednostně s turistickou kartou BRNOPAS. Veškeré informace jsou k dohledání na webu www.brnopas.cz, kde najdete další slevy a vstupy zdarma do památek nejen v Brně, ale i po celé jižní Moravě.

TOP AKCE V BRNĚ

LÉTO NA BISKUPSKÉM DVOŘE
3. 6. – 30. 7.
www.letonabiskupskemdvore.cz

FESTIVAL UPROSTŘED
27. 6. – 23. 8.
www.festivaluprostred.cz

FESTIVAL PLANET
10. – 16. 7.   a   1. – 8. 8.
www.hvezdarna.cz

MEETING BRNO
22. 6. – 2. 7.
www.meetingbrno.cz

MENDEL FESTIVAL
21. – 22. 7.
www.mendelje.cz

POP MESSE
28. – 29. 7.
www.popmesse.cz

LETNÍ SHAKESPEAROVSKÉ SLAVNOSTI
17. 7. – 7. 8.
https://brno.shakespeare.cz/

F-SCÉNA
27. – 29. 7.
www.fosjanosik.cz

BRASIL FEST BRNO
3. – 6. 8.
www.brasilfestbrno.cz

MARATON HUDBY BRNO
10. – 13. 8.
www.maratonhudby.cz

DEN BRNA
11. – 13. 8.
www.denbrna.cz

NA PRKNECH DLAŽBĚ I TRÁVĚ
24. – 27. 8.
prknadlazbatrava.cz

Mezinárodní hudební festival Špilberk
20. – 27. 8.
https://filharmonie-brno.cz/mezinarodni-hudebni-festival-spilberk/
https://www.facebook.com/SpilberkFestival
Připravila Hana Bánovská, foto Michal Růžička, Pavel Gabzdyl, Jan Cága, TIC Brno ad.

www.ticbrno.cz
www.GOtoBRNO.cz



Archiv