Menu

Marienbad Film Festival proběhne na přelomu srpna a září

31. 05. 2018

Ve dnech 28. srpna až 1. září 2018 se v Mariánských Lázních uskuteční třetí ročník Marienbad Film Festivalu. Festival nabídne opět soutěžní přehlídku českých experimentálních filmů, italský experiment nebo projekce italské filmové klasiky, filmově-vzdělávací program pro rodiny s dětmi a již tradičně také široký hudební doprovodný program, výstavy, přednášky, autorská čtení a další akce určené pro odbornou filmovou a širokou veřejnost. Malebné a romantické Mariánské Lázně se tak na konci prázdnin na pět dnů opět stanou centrem diskuzí a setkávání o současném, minulém i budoucím experimentálním a nezávislém filmu ve středoevropském kontextu.
Hlavní sekcí letošního ročníku Marienbad Film Festivalu bude opět národní soutěžní přehlídka českého experimentálního filmu Theatre Eletrique. Dramaturgyně sekce Tereza Czesany Dvořáková dodává: „Soutěž českého experimentálního filmu tohoto typu je v České republice jediná. Naší ambicí je, aby se Mariánské Lázně vždy na konci léta staly přirozeným místem setkávání a vzájemné komunikace rozrůstající se skupiny českých a zahraničních milovníků tohoto typu kinematografie. A zatím to vypadá, že se nám to daří.”

Mezinárodní sekce Cinema Excelsior, která prezentuje výběr zahraničního experimentálního filmu, se letos zaostří na Itálii. Dramaturg sekce Jiří Forejt vytváří unikátní kolekci mapující aktuální tvorbu experimentálních filmů v Itálii, ale také 2 ukázky italské filmové klasiky do sekce Gala, které proběhnou v netypických prostorách, jako je Městské divadlo nebo Společenský dům Casino. Tamní nezávislou autorskou scénu festival představí v 6 programových blocích. Svou tvorbu uvedou filmaři z Milána, Neapole, Bolzana, Říma a Bologni. Součástí výběru budou i filmové performance a projekty, které akcentují význam filmového materiálu pro tvůrčí proces. „Jeden z programových bloků je připravován ve spolupráci s filmovým festivalem Visioni Italiane, který pořádá Cineteca Bologna,” doplňuje Jiří Forejt dramaturg sekce.

Retrospektivní sekci pro festival letos připravila hostující kurátorka Sylva Poláková, která bude bilancovat originální tvorbu české konceptuální umělkyně a filmařky Adély Babanové. Tato sekce je realizována ve spolupráci s Národním filmovým archivem.

Ve workshopově orientované sekci Forum Marienbad se festival tak jako loni zaměří na vztah zvuku a obrazu. Odborný Industry program nabídne prostor pro diskuze českých a italských profesionálů a pro představení zatím nerealizovaných projektů ve stádiu vzniku. Novinkou letošního roku je sekce Echo Marienbad, která bude prezentovat zajímavé počiny v oblasti experimentálního a nezávislého filmu, které se v posledním roce odehrály v ČR i v zahraničí. Obohatí se také program pro rodiny s dětmi, ale přibydou i praktické filmové workshopy pro dospělé.
Doprovodný program Marienbad Film Festivalu na Kolonádě Ferdinandova pramene zaštiťuje opět spolek švihák s hudebním magazínem Full Moon. Mezi akcemi se objeví koncerty, přednášky a také autorské čtení Ondřeje Štindla, autora scénářů k filmům Pouta a Místa nebo televizního seriálu Svět pod hlavou. Z hudebního programu můžeme zmínit například skupiny Kalle, kteří byli za album Saffron Hills nominováni na hudební ceny Vinyla, Apollo i Anděl, Manon meurt, kteří momentálně nahrávají album s producentem Janem P. Muchowem, které by mělo vyjít na podzim roku 2018, a v neposlední řadě také Please the Trees, na jejichž dlouho očekávaném albu Infinite Dance najdeme výjimečné zahraniční hosty typu Johna Granta nebo Thora Harrise (Swans). V doprovodném programu dále vystoupí také skupiny Cold Cold Nights, Tomáš Palucha, Core Belief nebo Orient. Součástí programu bude také několik klipových diskuzních pořadů a na kolonádě Ferdinandova pramene bude k vidění také výstava, opět v režii magazínu Full Moon. V rámci doprovodného programu bude pro návštěvníky festivalu připraven také vzdělávací program s kurzy, semináři a workshopy o filmu pod taktovkou Free Cinema, což je vzdělávací a talentová platforma vytvořena v roce 2012 filmaři, pedagogy a studenty filmových oborů.
„Zájem o festival a film obecně se opět budeme snažit zvýšit i podporou filmového programu ve městě naším Mobilním filmovým klubem, který bude do zahájení festivalu lákat filmové fanoušky z regionu do našeho krásného města,” doplňuje ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.
Marienbad Film Festival se uskuteční díky podpoře Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, Italského kulturního institutu, lokálních mecenášů a firem jako např. Léčebné Lázně, a.s., Boutique Hotel SwissHouse, Smart–Con, s.r.o, Christo Group, s.r.o, pivovaru Chodovar, jazykové škole Lingua nostra, Andreola tradičnímu italskému výrobci prosecca a entuziasmu a dobrovolné pomoci mnoha jednotlivců.
Připravil Ondřej Hampl.

www.marienbadfilmfestival.com
https://www.facebook.com/marienbadfilmfestival/



Související články


Z domova

Geocaching přiblíží zajímavé evropské turistické projekty

Informační středisko Europe Direct Liberec hodlá propagovat turistické projekty prostřednictvím geocachingu.

28. 09. 2020

číst dál


Z domova

Zřícenina hradu Bradlec u Lomnice: méně známé místo, které stojí za návštěvu

Český ráj je bohatý na zámky, hrady i hradní zříceniny. Právě z té poslední kategorie vám představujeme zříceninu hradu Bradlec,...

21. 06. 2019

číst dál


Archiv