Menu

POREČ představil turistickou a eno gastronomickou nabídku v Praze

13. 05. 2022

Poreč a její turistická a enogastronomická nabídka byly středem slavnostního ceremoniálu konaného ve středu 11.5. v Praze, ve Ville Pellé v centru města, pořádaného Velvyslanectvím Chorvatské republiky, Chorvatským turistickým sdružením a spřátelenou městskou částí Praha 6. Tato čtvrť hlavního města Česka a město Poreč-Parenzo přesně před deseti lety podepsaly smlouvu o přátelství a pravidelně rozvíjejí obchodní, kulturní a společenské vztahy a příležitost prezentovat Poreč na tomto ceremoniálu je další stavební kostkou v plodné spolupráci.

Před více než padesátkou odborných novinářů, zástupců cestovních kanceláří a názorových tvůrců představilo Město Poreč-Parenzo a Turistické sdružení města Poreč část toho, co nabízí turistům a návštěvníkům, ale i podnikatelům.

Hosty přivítala velvyslankyně Chorvatské republiky v České republice Její Excelence Ljiljana Pancirov a místostarosta Poreče Elio Štifanić. Následně ředitel Porečského turistického sdružení Nenad Velenik a vedoucí odboru správy města pro ekonomiku a fondy EU a ředitelka Podnikatelského inkubátoru Poreč Morena Mičetić Fabić představili turistický a ekonomický potenciál Poreče. Prezentaci nabídky enogastronomie měl na starosti odborný kuchař Stanislav Poropat ve spolupráci s restaurací Chorvatský Mlýn v Praze.

Velvyslankyně Ljiljana Pancirov připomněla, že spolupráce mezi Českem a Chorvatskem v oblasti cestovního ruchu začala koncem 19. století, kdy na Jadran přišli první čeští turisté, a dodala, že věří, že dobrá spolupráce v oblasti cestovního ruchu mezi oběma zeměmi bude pokračovat i letos.  „Očekávám, že počet turistů bude ještě vyšší než loni, kdy jsme v Chorvatsku zaznamenali asi 800 tisíc českých turistů.

„Vzhledem k tomu, že loni se jednalo o dobu po pandemii a mezi pandemiemi, můžeme být více než spokojeni. Výsledky předčily naše očekávání a letošní rok, který vzhledem k situaci v Evropě omezoval některé trhy, hlásí, že Chorvatsko bude ještě lákavější, protože je dosažitelné autem a máme i noční vlaky, které se před pár lety staly v Evropě novinkou. Samozřejmostí je i přímé letecké spojení s dalmatskými a dalšími přímořskými městy. Myslím si, že nejde o falešný optimismus a že Češi opět ukážou, že Chorvatsko je pro jejich dovolenou mimořádně kvalitní a dobrá volba,“ řekla Pancirov.

„Je to výsledek spolupráce s našimi přáteli z partnerské Prahy 6. Češi se vracejí na scénu světového cestování, o čemž svědčí i fakt, že za poslední tři roky byli pro nás pátým největším trhem, což je zatím nejlepší pozice v historii. Vracejí se v hojném počtu a doufám, že jsme je touto prezentací povzbudili, aby ještě více přemýšleli o Poreči jako možném cíli svého pobytu,“ řekl ředitel Porečského turistického sdružení Nenad Velenik.

Hosty pozdravil také místostarosta Prahy 6 Jaromír Vaculík, který poukázal na dobrou a aktivní desetiletou spolupráci mezi oběma městy a dodal, že sám je častým návštěvníkem Poreče, a po prezentaci sdílel mimořádně pozitivní komentáře.

Kromě propagačních obrazových katalogů a tiskovin se Poreč hostům prezentovala videi a propagačními materiály, v gastronomické nabídce nechyběly vyhlášené istrijské pochoutky - od pršutu, sýra, vína a  tresky až po těstoviny a lanýže.
Připravil Luděk Hladiš.

https://croatia.hr/cs-CZ 

 



Archiv