Menu

Podzimní gastronomické akce v Maďarsku

29. 08. 2023


Objevte nejlepší maďarské speciality a gastronomické festivaly, které spojují staletou tradici a nejnovější inovace.

Jestli je v Maďarsku něco lepšího než krásné památky, pak je to určitě místní kuchyně. Gastronomie hrála v maďarské kultuře vždy důležitou roli. Vyznačuje se jak tradicí
a inovacemi, tak kreativními nápady
a řešeními inspirovanými dědictvím mnoha staletí. V posledních letech prochází Maďarsko gastronomickou revolucí, při níž se používají vysoce kvalitní suroviny, které zachovávají dlouhou tradici maďarské gastronomie.

Od září 2023 má Maďarsko sedm restaurací s jednou
michelinskou hvězdou a dvě restaurace se dvěma michelinskými hvězdami. Sedm z devíti michelinských restaurací se nachází v Budapešti a poprvé se zde objevila i restaurace s dvěma hvězdičkami na venkově. Za zmínku však nestojí jen restaurace s michelinskou hvězdou – Maďarsko se může pochlubit více než šedesáti restauracemi zařazenými do mezinárodně uznávaného průvodce Michelin. Díky multikulturní historii a východoevropským vlivům nabízí Budapešť jednu z nejbohatších možností stravování.




Maďaři si říkají "národ jedlíků polévky". Zatímco v mnoha zemích jsou polévky odsunuty na vedlejší kolej jako předkrm, pro Maďary je tradicí, že pokud jste si k jídlu nedali misku polévky, tak jste nejedli. Rozlišují se však lehké zeleninové polévky a vydatnější polévky s masem a těstovinami. Ikonické gulášové a rybí polévky patří do druhé skupiny a v restauracích i doma se připravují v nesčetných variantách.




Z hlavních jídel se Maďarsko pyšní perkeltem, který se připravuje z pomalu vařeného hovězího nebo vepřového masa s paprikou, nebo dokonce kuřecím masem, pro které je charakteristický kuřecí paprikáš. V chladnějších měsících se podává plněné zelí, zatímco koncem léta je oblíbené lečo. Tradiční husté placky se mohou připravovat z čočky, brambor, hrachu, fazolí, zelí nebo dýně a podávají se s vejcem nebo nakrájenou klobásou, případně jen s krajícem chleba.




Svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu a slaví se v celé zemi s velkými oslavami, protože je to poslední svátek před 40denním adventním půstem. Historicky byl tedy svátek svatého Martina dnem, kdy Maďaři zabíjeli, vařili a jedli vykrmené husy. A jako důstojný doplněk se v tyto dny tradičně poprvé ochutnávají mladá vína tohoto roku. Ochutnávku vín tradičně doprovázejí plesy, jarmarky a velké hostiny. Podle tradice zajišťuje konzumace husy na svatého Martina bohatství po celý rok a pití mladého vína dobré zdraví. Vinné sklepy a tradiční místní restaurace nabízejí zvláštní pochoutky těm, kteří chtějí uposlechnout této dobré rady. Mezi vyhlášené pokrmy patří husí polévka a pečená husa s dušeným zelím a bramborovými knedlíky.

Jedním ze symbolů našeho hlavního města je charakteristická kopule Budínského hradu, kterou poznáte už z dálky. V Budínském hradním paláci, který se tyčí nad Budínským hradním vrchem a dominuje panoramatu podél Dunaje, se koná jeden z nejprestižnějších festivalů vína v roce, Budapešťský festival vína. Milovníci vína budou moci opět ochutnat širokou nabídku bílých a červených vín a sektů z renomovaných maďarských vinařství. Čestným hostem letošního ročníku bude Jižní Amerika, která představí své charakteristické chutě a vůně. A když už jsme u těch chutí, na Gurmánském nádvoří se bude podávat řada prvotřídních jídel a fantastických pokrmů. Letos poprvé festival otevře veřejnosti také VIP terasu, která nabídne speciální zážitky a výhody pro VIP hosty.

7.-10. září 2023, Budínsky hrad, Budapešť
https://aborfesztival.hu/en

Balaton Wine & Gourmet Festival je největší gastronomickou akcí v rámci série akcí Veszprém-Balaton 2023 - Evropské hlavní město kultury, která se zaměřuje na kulturní dědictví regionu a země, vinařské tradice a stále zajímavější současnost a budoucí vývoj maďarské gastronomie. Největší gastronomický festival v regionu letos představí kulinářské speciality Francie a Argentiny spolu s klíčovými zástupci gastronomie regionu Balaton, který tvoří více než 50 restaurací a vinařství. Hosté si užijí rodinné aktivity, bezplatné ochutnávky, odborné workshopy a exkluzivní večeře od michelinských šéfkuchařů na jednom z nejkrásnějších míst v zemi, v kouzelném přírodním prostředí Veszprémského údolí.

21.-24.září 2023, Veszprém
https://www.bwg.hu/en

Dožínky v Tokaji-Hegyalji jsou jednou z nejstarších dožínkových slavností v Maďarsku, slaví se od roku 1932, tedy více než 90 let. Tokajské víno hrálo po staletí klíčovou roli při utváření maďarské národní identity. Cílem akce je propagovat tuto kulturní tradici a představit rozmanité společenské hodnoty světového kulturního dědictví v jedné z nejoblíbenějších turistických oblastí Maďarska, v Tokaji. Organizátoři se těší na třídenní oslavy ve dnech 6. až 8. října 2023 s heslem "bílé víno, rozmanitá kultura".

6.-8. října 2023, Tokaj
https://tokajszuretinapok.hu/index.php/en/

Dožínky v Hollókő jsou tradiční akcí, která se koná každoročně k radosti obyvatel obce i návštěvníků. Během slavnosti se předvádějí techniky lisování hroznů, podává se čerstvý hroznový mošt a ochutnává se také čerstvé ovoce. Pořadatelé se každoročně starají o kvalitní zábavu, na níž se podílí řada pódiových vystoupení, která baví návštěvníky. Vystupují zde lidoví tanečníci a tradicionalisté, kteří představují krásnou část své kultury. Na řemeslných trzích je možné zakoupit památky a na ty, kteří se chtějí bavit, čekají volné aktivity. Jednou z nejpůsobivějších scén festivalu je dožínkový průvod, který tradičně doprovází lidoví tanečníci a vozy tažené koňmi.

7. října 2023 Hollókő
https://visithungary.com/articles/old-village-of-holloko-and-its-surroundings

Festival červeného vína ve Villány je největší gastronomickou akcí ve vinařské oblasti Villány, která je známá jako vinařské město v Maďarsku. Po tři dny, od pátku do neděle, se budou konat akce na trase mezi vinnými sklepy ve Villány a hlavním náměstím, kde na návštěvníky kromě různých hudebních vystoupení, tradičních ukázek a dožínkového průvodu čekají kulturní a gastronomické speciality. Návštěvníci budou moci samozřejmě také ochutnat nejlepší vína regionu.

6. - 8. října 2023, Trasa mezi vinnými sklepy v blízkosti města a centrem města
https://villany.hu/en/

Piknik v Etyku nabízí každý měsíc velký výběr programů pro milovníky gastronomie a vína. Zpočátku se piknik konal čtyřikrát ročně: na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Posledních několik let však Etyek nabízí jedinečnou atmosféru, jídlo, pití, kulturu a sportovní aktivity každý měsíc v roce. Akce stojí za návštěvu už jen kvůli skvělé atmosféře a skvělé společnosti, ale klíčovou roli v úspěchu festivalu hrají také programy. Tým Etyek Picnic se postará o to, aby děti i dospělí odjížděli s nezapomenutelnými zážitky. Víno, gastronomie, vytříbená lidová hudba a skvělá atmosféra čekají na každého, kdo navštíví Etyek piknik kterýkoli měsíc v roce.

Termín jedné z akcí: 14.-15.10.2023, Etyek
https://etyekipiknik.hu/en/

Festival čabajské klobásy je jednou z největších a nejoblíbenějších gastronomických akcí v Maďarsku, kde je středem pozornosti světoznámá čabajská klobása. Tato klobása je hungarikum, typický domácí výrobek chráněný Evropskou unií zeměpisným označením původu. Vzhledem k tradicím chovu prasat a zpracování vepřového masa v Békešské Čabě a oblibě čabajské klobásy je přirozené, že se ve městě pořádá festival s klobásovou tematikou.

19. - 22.října 2023, Bekešská Čaba
https://www.csabaikolbaszfesztival.hu/

Tradice oslav svátku svatého Martina se stává stále populárnější ve všech částech země a nejinak je tomu i v Bogáči, kde se na letošním Martinském jarmarku budou již počtrnácté ochutnávat nová lahodná vína a pokrmy z foie gras. Místní restaurace a dechovky budou na této vznešené akci nabízet širokou škálu jídel a nápojů. Svátek svatého Martina je posledním dnem před čtyřicetidenním adventním půstem, kdy je dovoleno dobré a bohaté jídlo a veselí. Ačkoli se postní tradice v zemi již příliš nedodržují, tradice svátku svatého Martina naopak rok co rok ožívají.

11.-12.11.2023, Bogács
https://bogacs.hu/index.php/en/tourism-and-leisure-time/programmes/periodic-big-events

Většina cizinců řadí maďarskou kuchyni mezi tři největší lákadla země. A to není překvapivé! Maďarská kuchyně je známá po celém světě a má jedinečně bohatý jídelníček. Vyplatí se ochutnat speciality z různých maďarských regionů: Budapešť sice překypuje úžasnými restauracemi, ale každý region má svou vlastní chutnou specialitu a zajímavou gastronomickou událost, kterou stojí za to na podzim prozkoumat. Těšíme se na vás!
Připravil Luděk Hladiš.

https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
www.cmok.eu
 



Archiv