Menu

Podzim v Krkonoších láká na sestup do jeskyní i výstup k vrcholkům stromů

06. 11. 2022

Příjemné dny s rodinou nebo přáteli lze strávit na podzim v Krkonoších. Nejvyšší české hory nabízejí program nejen pro aktivní turisty, ale i pro ty, kteří jedou do hor za relaxací a odpočinkem.

„Letošní teplý podzim přeje turistice a také Krkonoše jsou pro pěší turisty zatím přívětivé. Výletů, které můžete podniknout, je celá řada,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Turisticky nejpopulárnější hora Sněžka už není tolik navštěvovaná, jako o prázdninových měsících. Pro ty, kteří se nechtějí vydat pěšky, jezdí lanovka až na vrchol. Její provoz lanovky je v listopadu omezený – jezdí pouze o víkendech.

Vyrazit lze také k prameni největší české řeky Labe. Stoupá se k němu z Horních Míseček, které jsou známé především jako zimní středisko nedaleko Špindlerova Mlýna. Dále  přes svah Medvědín k Vrbatově boudě a směrem k Pančavskému vodopádu. Nejvyšší vodopád v Česku s výškou 148 metrů se nachází přibližně kilometr od Labské boudy. Jde o typický kaskádovitý vodopád. Z blízké Ambrožovy vyhlídky je krásný výhled na Labský důl, Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu.

Krásy Krkonoš není třeba objevovat jen z vrcholů hřebenů. Nacházejí se v nich i nejdelší dolomitové jeskyně v republice. Bozkovské jeskyně jsou jako jediné tvořeny vápnitým dolomitem. Uvnitř je zpřístupněno 350 metrů chodeb, vnitřní teplota se trvale pohybuje okolo osmi stupňů Celsia  a jeskyně se dělí na systém Nových a Starých jeskyní. Obě tyto části jsou propojeny uměle vytvořeným tunelem.

S dětmi je možné vyrazit do Jánských Lázní. K dispozici tam je Stezka korunami stromů, která celoročně nabízí adrenalinové a poučné zastávky, které zpříjemní cestu na 45 metrů vysokou vyhlídkovou věž.

Krkonoše jsou rájem pro milovníky relaxace a odpočinku. Uvolnit své tělo a mysl je možno hned v několika krkonošských lázeňských a wellness centrech. Dopřát si lze masáž od odborníků v Janských lázní nebo pivní koupel v Peckém Pivovaru či na Luční Boudě. Děti se mohou vyřádit také v nedalekém aquaparku ve Špindlerově Mlýně.

Více zajímavých informací a tipů na výlet je na facebookovém profilu Region Liberec a oficiálních stránkách Krkonoš.
Připravil Jan Mikulička. 

www.krkonose.eu
www.rozvoj.krkonose.eu
www.svazek.krkonose.eu
www.facebook.com/Krkonose.eu
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids