Menu

Pec pod Sněžkou o víkendu přivítala 16. ročník šampionátu FIS Masters Cup

17. 03. 2022

hotel_horizont_1

Během víkendu 5. až 6. března se stala Pec pod Sněžkou dějištěm významných lyžařských závodů světového formátu FIS Masters Cup. Na 130 závodníků z celého světa, zejména pak ze západní Evropy, ale i Polska, Slovenska či Lotyšska, soutěžilo ve dvou disciplínách – slalomu a obřím slalomu. Jen, bohužel, nedorazili přihlášení závodníci z Ukrajiny. Tomu se ale nelze divit. V kategorii A v nedělním obřím slalomu si pro vítězství dojela dokonce trojice lyžařů z Česka. Prvenství patřilo Janu Poláčkovi, druhé místo Jakubu Burdovi a třetí Petru Dvořákovi.  




Po dvouleté covidové odmlce se Světový pohár FIS Masters Cup určený pro sjezdaře z celého světa ve věkové kategorii od třiceti let vrátil do Pece pod Sněžkou na špičkovou sjezdovku Javor v areálu SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC. „Na letošní ročník se sjeli závodníci a závodnice z jedenácti zemí světa. Pokryto bylo 19 soutěžních tříd odstupňovaných podle věku vždy po pěti letech. Nejpočetnější výpravu mělo Slovensko, z jejích řad také pochází nejstarší závodník František Dolník, který nedávno oslavil 89. narozeniny. Nejstarší závodnicí byla Jaroslava Davidová z České republiky, která se narodila v roce 1946. Scházel nám zde ovšem matador trati a lyžařská legenda ze Slovenska Otto Krajňák, který na nás již shlíží z lyžařského nebe,“ komentovala Mgr. Iva Kárníková, předsedkyně organizačního výboru FIS Masters Cupu.






 

Atmosféra na svahu byla jedinečná. Sportovní klání je tradičně otevřeno divákům z řad široké veřejnosti, kteří se mohou se závodníky osobně pozdravit, popovídat si nebo se třeba vyfotit. I nálada mezi sportovci byla vynikající, pochvalovali si zázemí i perfektně připravenou pistu dle standardů FIS, na níž dohlížel v roli mezinárodního technického delegáta Bohumír „Bobas“ Zeman, bývalý olympijský reprezentant, jenž úspěchy sbíral v alpských disciplínách. „Přestože svět nyní čelí řadě velmi smutných událostí, nálada na sjezdovce byla plná vřelosti. Bylo osvěžující vidět podporu a radost, kterou závodníci mezi sebou sdíleli,“ popsala Iva Kárníková.  

Sobota patřila slalomu, neděle pak obřímu slalomu. Sobotní vyhlášení výsledků se odehrálo již tradičně ve čtyřhvězdičkovém hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. „Jsme velice rádi, že závodníci mohli na bedny vystoupit v krásném prostředí a užít si slavnostní chvíle i chuť vítězství se svými kamarády i blízkými naplno. Hotel Horizont nám zázemí i vynikající služby poskytuje už od roku 2008,“ doplnila Iva Kárníková. Neděle měla dynamičtější tempo, obří slalom měl pouze jedno kolo, o to bylo napětí větší. Vítězové si pak svůj triumf a ovace vychutnávali přímo za cílovým prostorem. A jak Iva Kárníková komentovala výsledky: „Velkým překvapením letoška bylo umístění reprezentantky Itálie. Závodu v Peci se Ballabio Giuliana účastnila poprvé a hned vystoupila na nejvyšší stupínek vítězů. Příjemné je také umístění našich lyžařů – Jana Poláčka na prvním, Jakuba Burdy na druhém a Petra Dvořáka na třetím místě v nedělním obřím slalomu ve věkové kategorii A. Zřídkakdy se stává, že se na trati objeví páry, letos se to povedlo. Manželé Helena a Jakub Burdovi z pražského oddílu Sokol Nusle -Orbis si dojeli rovnou pro dvě trofeje,“ přiblížila výsledky Iva Kárníková.

FIS Masters Cup se v Česku jezdí od roku 2001, Pec pod Sněžkou se stala jeho „stálým“ dějištěm v roce 2008. Za tu dobu si soutěž získala příznivce v různých koutech světa a nebývá výjimkou ani účast lyžařů z Austrálie, Nového Zélandu, Severní Ameriky nebo dokonce Chile. Záštitu nad závodem převzalo Ministerstvo pro místní rozvoj, hejtman Královéhradeckého kraje. FIS Masters Cup se uskutečnil rovněž za významné podpory starosty Pece pod Sněžkou a starosty Trutnova.

Světový pohár FIS Masters Cup
je soutěž pořádaná zejména v Evropě a v Severní a Jižní Americe, které se pravidelně účastní okolo 10 tisíc aktivních závodníků z celého světa. Účastníci musí být ve věku vyšším než 30 let a být platnými členy příslušné národní lyžařské asociace, která je řádným členem Mezinárodní lyžařské federace FIS. Většinou jde o bývalé lyžařské reprezentanty a špičkové závodníky, proto jsou závody FIS Masters divácky velmi populární.
Připravila Kateřina Šimková.

www.fis-ski.com
https://czech-ski.com
www.sjski.cz
www.hotelhorizont.cz



Archiv
for kids