Menu

Pasivní dům vhodnou rekonstrukcí

23. 01. 2018

Díky chytré rekonstrukci rodinného domu mohou lidé získat státní dotaci ve výši stovek tisíc korun. Dalším bonusem budou nižší náklady na provoz. Materiály a technologie, které to umožní, představí společnosti na šestém ročníku veletrhu nízkoenergetických staveb FOR PASIV 8. – 10. února 2018 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.
Finanční podporu z programu Nová zelená úsporám mohou získat i lidé, kteří rekonstruují starší domy. Podmínky pro získání dotace jsou ale poměrně přísné a vzhledem k materiálům, které jsou u stávajících staveb použité, je nutné rekonstrukci většinou pojmout komplexně, aby byl parametr spotřeby energie splněný. U rekonstrukcí se dotace přiznává na metr rekonstruované plochy. Jeho výše závisí na procentuální úspoře energie. Pokud například majitelé dosáhnou snížení energií o 60 %, mohou získat 3800 Kč/m2 na otvorové výplně, 1200 Kč/m2 na úpravu podlah a 800 Kč na m2 střechy. „Velmi zdařilé rekonstrukce starších rodinných domů přihlásili jejich majitelé do soutěže Pasivní dům 2017. Rekonstrukce starších objektů jsou oproti návrhu a výstavbě novostaveb náročnější. Je nutné vše dobře promyslet, kvalitně vyprojektovat a precizně realizovat. Následně ale nemusí být problém dosáhnout úspory nákladů na vytápění až 80 %,“ říká Kateřina Maštalířová, manažerka veletrhu FOR PASIV.
Lidé by měli rekonstrukci realizovat za pomoci zkušeného architekta a následně také osvědčené stavební firmy. Využití kvalitních materiálů a prvků je nezbytnou nutností. Součástí renovace, díky které stavba získá nálepku pasivní či velmi úsporná, bývá realizace nových oken včetně případné změny velikosti i orientace, zateplení obvodových stěn, výměna střešní krytiny, výměna zdroje tepla a topné soustavy, instalace vnějších stínicích prvků, využití rekuperační jednotky a také sanace zdiva.
Všechny důležité informace získají návštěvníci na veletrhu nízkoenergetických staveb, veletrhu FOR PASIV, který se uskuteční 8. – 10. února již pošesté v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Produkty a technologie, které náleží bydlení budoucnosti, přivezou desítky renomovaných společností. Kromě expozic čeká návštěvníky zajímavý doprovodný program. K dispozici bude po celou dobu veletrhu například poradenské centrum, ve kterém budou odborníci na slovo vzatí. Novinkou je třináctý ročník konference s názvem Inovace pro nulové budovy, kterou zde poprvé uspořádá Centrum pasivního domu.
Veletrh FOR PASIV proběhne společně s veletrhem CESTY DŘEVA, který je zaměřen na dřevostavby, dřevěné konstrukce, materiály, výrobky, zpracování a technologie dřeva a dále s veletrhy pořádanými společností Střechy Praha s.r.o. V rámci veletrhů se uskuteční také okresní kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.
Připravila Alena Bradáčová.

www.forpasiv.cz



Archiv
for kids