Související články
Za Svačinu roku Lukáš Záruba bronz
Celostátní gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare patří mezi prestižní kulinářská klání pro budoucí kuchaře a kuchařky.
13. 12. 2018
26. 05. 2024
Přichází sezona jahod. Jednoho
z nejmilovanějšího ovoce u nás. Jednak skvěle vypadá, a to ať už jako ozdoba koktejlů, tak i výborně chutná. Existuje celá řada receptů na jahodové koláče. Mlékárna Valašské Meziříčí, ale přichází
s tipem na lehký a lahodný desert.
A to v podobě panna cotty z Kefíru. Jahody a léto jdou zkrátka dohromady. Nejenom, že si výborně pochutnáte, ale zároveň dodáte tělu řadu prospěšných látek. V čem tedy je kouzlo tohoto letního ovoce? Obsahuje množství vitamínů jako vitamín C, B
a provitamín A, dále flavonoidy – katechin a kvercetin a minerální látky jako draslík, vápník, mangan, fosfor a železo. Nechybí ani kyseliny – salicylová, listová, citronová a šťavelová. Jahody naopak neobsahují přírodní cukry, proto jsou dobré při dietě, spalování tuků a snižování váhy. Mají pozitivní vliv na zažívání, neboť regulují překyselení žaludku a zároveň zabírají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům. Posilují srdce, nervy, mozek a imunitu, pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují stav kostí. Proto neváhejte a připravte si svěží letní dezert v podobě Panna cotty z Kefíru Mlékárny Valašské Meziříčí.
Ingredience:
300 ml jahodového kefírového mléka z Valašska
4 plátky želatiny
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
1 vanilkový lusk
100 g jahod
ovoce na ozdobení
Postup:
Nejprve vložíme želatinové plátky do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat. Jahody rozmixujeme s citronovou šťávou na pyré. Do hrnce vlijeme smetanu, cukr a přidáme semínka z vanilkového lusku. Zahříváme na mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí a poté necháme přivést těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat první bublinky, stáhneme hrnec z plamene. Vložíme do směsi vyždímané želatinové plátky a mícháme, dokud se nerozpustí. Na závěr přilijeme kefírové mléko a jahodové pyré a metličkou promícháme tak, aby se všechny ingredience dobře spojily. Vzniklou směs vlijeme do skleniček a necháme v lednici odpočinout ideálně přes noc. Před podáváním dozdobíme skleničky ovocem, oříšky, zkrátka tím, co máme rádi. Přejeme dobrou chuť.
Kefírové mléko z Valašska jahodové
Kefírové mléko nízkotučné s příchutí jahody chutná výborně i vychlazené samotné. Obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 0,8 % tuku. Doporučená cena výrobku je 19,90 Kč.
Připravila Kateřina Goroškov.
www.mlekarna-valmez.cz
Související články
Celostátní gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare patří mezi prestižní kulinářská klání pro budoucí kuchaře a kuchařky.
13. 12. 2018
Nepřehlédněte
Chystá se dotisk úspěšné kuchařky Eduarda Levého „Sladkovodní ryby, snadno a rychle – zpracování a příprava, recepty“
24. 08. 2018