Menu

Novináři poznávali rozmanitost a mnohotvárnost Jeseníků

12. 09. 2020

Novináři se zaměřením na cestovní ruch navštívili 7. a 8. září 2020 turistickou oblast Jeseníky-východ.  Využili pozvání Euroregionu Praděd, který společně se svými partnery zorganizoval press trip. Informace i tipy, jak dobře strávit volný čas, kde se ubytovat, najíst nebo si půjčit třeba elektrokolo, poskytují výletníkům turistická informační centra.

Nejinak tomu je ve Vrbně pod Pradědem. Otevřelo se letos na jaře, ale ani pandemie a s ní spojená různá omezení kvalitu jeho služeb neovlivnila. Zde účastníky tripu přivítal starosta města Petr Kopínec, ředitelka Eurerogionu Praděd Alena Šmigurová a manažerka turistické oblasti Jeseníky východ Pavla Müllerová.

K neobyčejným zážitkům patřilo Africké muzeum Safari v Holčovicích, kde milovník africké přírody Petr Čížek vystavuje své úlovky, ale také preparovaná zvířata, která zakoupil nebo získal. Expozicemi novináře zajímavým výkladem doprovázel Petr Sedláček. Zejména děti podle něj obdivují žirafu, lvy, tygry, mnoho druhů antilop, papoušků a dalších zástupců africké fauny. Ovšem název muzea je poněkud zavádějící. K vidění je tu totiž i lední medvěd, rys, vlk a také daňci či jeleni. A určitě se vyplatí vyšlápnout si na nedalekou rozhlednu Na Skalce, z níž se otevírají nádherné výhledy do krajiny.

K podnětným patřilo setkání se starosty obcí kolem Slezské Harty a členy Mikroregionu Slezská Harta, kteří v posledních letech udělali nemálo pro rozvoj této turisty zatím máloobjevené oblasti. „Zájem o projížďky elektrolodí Harta nás překvapil. Po celé letní období byly její plavby vyprodané, a to vyplouvala čtyřikrát denně. Každá jízda trvá 70 minut,“ uvedl předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík. „Ke zlepšení služeb se podařilo vybudovat mola s elektřinou i vodou a tábořiště. Tam sice elektřina není, ale jsou zde sprchy a sociální zařízení. Nyní jednáme o výstavbě cyklostezky kolem přehrady,“ řekl starosta Leskovce nad Moravicí Bedřich  Buťák. Cyklostezka má vést z Bruntálu přes Mezinu, Dlouhou Stráň, Razovou, Leskovec nad Moravicí až na hráz přehrady.  Druhá strana přehrady bude předmětem následné etapy projektu.

Trochu překvapil starosta Razové Ivan Fehérvári omluvou za opožděný příchod. Musel ještě zakotvit v přívozu Rouzu.  Katamarán zajišťuje spojení mezi obcemi Roudno a Razová a převeze deset cestujících i s koly či kočárky a starosta občas zaskočí za převozníka. Na přívozu se dohodly obce, které kdysi spojovala silnice a cyklisté tak ušetří asi 30 km jízdy okolo přehrady. Na farmě Equirelax Razová si novináři pohladili koně a zjistili, že aktivity s koňmi a poníky v krásné přírodě u Slezské Harty si užívají děti i dospělí.

O tom, jak podporuje Moravskoslezský kraj podnikatele nejen v oblasti cestovního ruchu, na setkání v penzionu Centrum Slezská Harta hovořil náměstek moravskoslezského hejtmana pro cestovní ruch Jan Krkoška. „Kvůli pandemii koronaviru se nejen u nás cestovní ruch téměř úplně zastavil. To negativně ovlivnilo mnohé podnikatele. A ačkoliv letní sezona dopadla podle prozatímních informací dobře, rozhodli jsme podpořit tuto oblast tím, že v září a říjnu mohou lidé navštívit hrady, zámky, galerie, rozhledny, muzea a další atraktivity zdarma. Doufám, že se do kraje podaří nalákat co nejvíce turistů, kteří sice nebudou platit vstupné, ale za to utratí peníze za jídlo, ubytování nebo třeba na čerpacích stanicích pohonných hmot.“ V Jeseníkách se mohou lidé zdarma podívat do Kosárny v Karlovicích, navštívit hrad Sovinec, zámky v Bruntále a Slezských Rudolticích, rozhlednu na Pradědu, muzeum v Rýmařově, kde je přístupná i expozice v textilce Hedva Brokát a barokní kaple V Lipkách.

Centrum Slezská Harta vzniklo z historického statku. K dispozici je zde wellness s vířivou vanou, saunou, dřevěnými vanami, masážemi.

Druhý den byli účastníci hosty Turistického informačního centra Krnov. Dozvěděli se mnoho zajímavého o tomto starobylém a velmi upraveném městu, navštívili radniční věž, kde si vyrazili historickou minci, prohlédli koncertní síň v bývalém kostele sv. Ducha i krnovskou synagogu s ochutnávkou košer produktů.

Na závěr svého putování po krásách Jeseníků zjistili Jak šmakuje moravskoslezsko ochutnávkou regionálních produktů. Patřily k nim kozí, ovčí i kravské sýry, jogurty, tvaroh, ovocné sirupy, marmelády, ale třeba také šípkové víno nebo pravý včelí med, piva Hasič a Morous. To vše zapili živou vodou Schaumannovkou čerpanou z hloubky 60 metrů.

Novináři během dvou dnů poznali atraktivní místa, kam se mohou na výlet nebo dovolenou vydat rodiny s dětmi, prarodiče s vnuky, ale také aktivní páry či senioři. Odváželi si rovněž nové zážitky a dojmy ze setkání s lidmi, které spojuje láska k místu, kde žijí a pracují a nabízejí návštěvníkům to nejlepší z Jeseníků. 
Připravila Táňa Arťušenková.

www.europraded.cz




Archiv