Menu

Slovensko na Holiday World & Region World 2022

18. 03. 2022

Léto se blíží a spolu s ním i další letní turistická sezona. Od 18. do 20. března 2022 se proto v areálu PVA Expo Letňany konaly mezinárodní veletrhy cestovního ruchu Holiday World & Region World 2022, na nichž slovenská Národní agentura pro podporu cestovního ruchu SLOVAKIA TRAVEL představila široké možnosti trávení pobytů a dovolených na Slovensku. V duchu aktuální letní kampaně „DOVOLENÁ NA SLOVENSKU MÁ HODNĚ PLUSŮ“ pro ně Národní agentura pro podporu cestovního ruchu SLOVAKIA TRAVEL připravila prezentační stánek, na němž na tiskové konferenci ředitelka jeho zastoupení pro Česko Ing. Marta Kučerová přiblížila Slovensko jako výjimečnou rozmanitou krajinu plnou jedinečných přírodních skvostů, historických památek, bohaté kultury a umění, rušných uliček měst a gastronomie.

Bratislava - 72hodinové město
Hlavní město Slovenska je ideálním místem na setkání s historií: v období Rakousko-Uhorska zde bylo korunováno 18 králů. V historickém centru najdete mnoho památek: od Bratislavského hradu, přes gotický Dóm sv. Martina, secesní kostel sv. Alžběty, zvaný Modrý kostelík až po impozantní rokokový Grasalkovičův palác. Bratislava má však i své moderní stránky. Jednou z nich je Nábřeží Eurovea: spojení moderního nákupního centra s pulzující promenádou plnou restaurací a kaváren na nábřeží Dunaje spolu s kulisou Národního divadla a panoramaty řeky vytvářejí jedinečnou kombinaci, kterou je třeba zažít. Řeka Dunaj umožňuje návštěvníkům prohlédnout si město i z paluby výletních lodí, navštívit historický hrad Devín, galerii moderního umění Danubiana nebo se převézt až do sousedního Maďarska či Rakouska. Jednou ze současných novinek Bratislavy je nové business centrum Nivy, kde je integrováno i supermoderní autobusové nádraží. Kromě nákupů, gastronomie, relaxu a kultury zde naleznete i moderní architekturu, reprezentovanou třemi výškovými obytnými budovami z dílny Zaha Hadid Architects. Než město navštívíte, stáhněte si aplikaci 72hodinové město a naplánujte si výlet podle vašich představ.
www.visitbratislava.com, www.72hodinovemesto.sk

Bratislavský region
je „all inclusive destinací“, kde máte všechny zážitky doslova na dosah ruky. V létě zde dominuje zejména voda, pěší turistika a cykloturistika. Oblíbeným místem ke koupání a vodní sporty jsou Sluneční jezera v Senci. Je zde nejvíc slunečních dnů v roce. Také zdejší aquapark se těší velké popularitě. Milovníci cykloturistiky si mohou skusit své síly na evropských cyklomagistrálach Eurovelo 6 a 13 anebo si vybrat atraktivní MTB trasy v lesích Malých Karpat. Bratislavský region je známý také pro výborné víno od lokálních vinařů, kteří se pyšní těmi nejvýznamnějšími oceněními ve světových soutěžích. Zájemce o historii a kulturu by pak mohl zaujat zámek Šimák, který po zdárné rekonstrukci nabízí hotelové ubytování s výbornou kuchyní,  wellness, ale i kongresové prostory a také ochutnávky vína z vlastní produkce.
www.bratislavaregion.travel, www.cechhusacinarov.sk/, www.palacearthotel.sk/sk/hotel/

Košice
V roce 2013 se staly Košice Evropským hlavním městem kultury. Díky tomu vzniklo mnoho kreativních projektů a kulturních akcí, které fungují i dnes: Centrum kreativity Tabačka Kulturfabrik, festival světel Biela noc. Ve městě se nachází i mnoho galerií a muzeí, jedním z nich je Letecké muzeum, kde jsou vystaveny vzácné originály letadel z evropských států, USA i Číny, což činí toto muzeum ojedinělým v celé Evropě. Košice se také jako jediné město na Slovensku pyšní titulem UNESCO Creative City of Media Arts díky dlouhodobé podpoře a rozvoji kreativního průmyslu také v oblasti mediálního umění. Aktuální novinkou pro návštěvníky, kteří přijíždějí s dětmi, je Košický dětský pas, díky kterému si rodiny nemusí plánovat dovolenkový program sami. Košice a Praha jsou díky letecké společnosti Ryanair k sobě nyní ještě blíže než kdykoli předtím. Lety jsou provozovány dvakrát týdně a doba letu je pouhá hodina a 20 minut. Milovníci vlaků si mohou po cestě vychutnat krásnou scenerii díky vlakovým spojením, například prostřednictvím RegioJet nebo Leo Express, které jezdí mezi Košicemi a Prahou několikrát denně.
www.visitkosice.org

Žilinský kraj, turistický kraj
Žilinský samosprávný kraj se dělí na regiony Horní Považí, Kysuce, Turiec, Oravu a Liptov. Na veletrhu se prezentují tři z nich: Turiec, Orava a Liptov.
www.zilinskyturistickykraj.sk

Turiec se nachází mezi národními parky Malá a Velká Fatra, v Kremnických vrších a pohoří Žiar. Kulturním dědictvím jsou malebné obce, mnohé se zachovalou lidovou architekturou. Příznivci aktivního odpočinku zde najdou známá lyžařská střediska, lázně, aquaparky, cyklostezky. Velmi populární je lyžovaní na Martinských holiach anebo ve Valčianskej doline. Fanoušky vodního světa si přijdou na své díky aquaparku v Turčianskych Teplicích, ti náročnější si užívají kompletní lázeňskou péči v lázních Zlaté kúpele Turčianske Teplice. Turisticky oblíbené jsou Blatnická a Gaderská dolina ve Velké Fatre, pro zdatné sportovce je výzvou Ferrata horské záchranní služby na Martinských holiach.
www.turiec.org, www.therme.sk

Orava je známá zejména díky ikonickému Oravskému hradu, který patří mezi národní kulturní památky pocházející z druhé poloviny 13. století, který je oblíbenou filmovou kulisou pro filmaře z celého světa. Významnou UNESCO památkou je dřevěný artikulární evangelický kostel v Leštinách postavený v letech 1688–1689. Muzeum oravské dediny v Zuberci a Oravská lesní železnice patří k oblíbeným cílům návštěvníků s dětmi. Lesní úzkorozchodní železniční trať měří 3,5 km a kdysi sloužila k svážení dřeva. Roháče patří k nejkrásnější části Západních Tater. Je zde možné podnikat jednoduché procházky dolinami, ale i náročné hřebenové túry. Základní výchozí body jsou chata Zverovka nebo Oravice. Cílem milovníků vodních sportů je Oravská přehrada: windsurfingu, jachting, vodní lyže a také potápění. Pro ostatní vyznavače vody a slunce jsou tady vodní kola, loďky a výlety na lodích.
www.visitorava.sk, www.oravskemuzeum.sk

Liptov patří bezpochyby k nejkrásnějším regionům Slovenska. Kromě populární vodní nádrže Liptovská Mara se zde nachází mnoho termálních a minerálních pramenů, vhodných k pití i ke koupání. K nejznámějším lokalitám s přírodními termálními prameny patří Liptovský Ján. Na opačné straně Liptova lákají Lázně Lúčky s léčivou vodou. Snad nejoblíbenější liptovské vodní parky jsou Tatralandia v Liptovském Mikuláši a Bešeňová. Liptov obklopují Nízké Tatry, Západní Tatry, Chočské vrchy a Velká Fatra. Liptov je stvořen pro turistiku i cyklistiku (www.cykloregion.sk). K oblíbeným cílům patří Jánska Kvačianska a Prosiecka dolina, ale také Chopok a Malinô Brdo. Obrovským lákadlem jsou také Demänovská jeskyně svobody či Stanišovská jeskyně v Jánské dolině. Pro rodinnou dovolenou lze využít online pomůcku Liptov s dětmi, kde rodiče najdou spoustu tipů na program. Novinkou je online Plánovač dovolené, který je dostupný online na regionální stránce www.visitliptov.sk. Nachází se zde také moderní resort Demänová, který vyrostl přímo před vstupem do oblíbené Demänovské doliny. Tento nový family-friendly & eco-friendly komplex nabízí vše, co k dokonalé rodinné dovolené patří.
www.demanovarezort.sk

Vysoké Tatry
Region Vysoké Tatry je snad nejznámější turistickou lokalitou na Slovensku. Od turistiky či cykloturistiky, přes pobyt v AquaCity, klimatické lázně či wellness, až po adrenalinové sporty a zimní radovánky na sněhu, to vše činí z regionu Vysoké Tatry celoročně atraktivní destinaci pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Vysoké Tatry jsou jedinečným místem mapě Slovenska, s 25 štíty vyššími než 2 500 metrů. m., unikátními ledovcovými plesy, chráněnými rostlinami a ojedinělou faunou. Pro návštěvníky Tater je připraveno více než 600 km značkovaných chodníků. Vysoké Tatry jsou ideální také pro milovníky cykloturistiky, najdeme zde totiž více než 300 km cyklostezek různých obtížností, určených pro všechny – rodinky s dětmi, nadšence horské a silniční cyklistiky, sportovce i začínající cyklisty. Pro milovníky dobrodružství a pohádkových příběhů je určen Deník dobrodruha, příručka, která provede malé i velké celým regionem Vysoké Tatry, od Štrbského Plesa přes Tatranskou Kotlinu až po Poprad. Tatry jsou zkrátka lék pro tělo i duši.
www.regiontatry.sk

Tatry – Spiš – Pieniny
Region, kde se snoubí přírodního a kulturního dědictví nabízející skutečně bohatý program. Nachází se zde hned několik UNESCO památek, zejména v městech pod Spišským hradem – v Levoči, Spišském Podhradí a v Kežmaroku. Zimní radovánky – lyžování v Ždiari, v Bachledovej doline, nebo v Levočskej doline – brzy vystřídá v nabídce atraktivní letní splav na vorech po řece Dunajec, koupání v termální vodě ve Vrbove, nebo v přírodním kopališti v Levočskej Doline. Region nabízí náročnější turistické výšlapy v Belianských Tatrách nedaleko Ždiaru, ale také lehké procházky v okolí Zamagurských vesnic s nádhernými výhledy na Vysoké a Belianské Tatry, či Tři Koruny v Pieninách. Značené cyklistické trasy v Levočských vrších jsou výlučně pro zdatné cyklisty. Pro ty pohodlnější i rodiny s dětmi je vybudována asfaltová cyklostezka od Vrbova přes Kežmarok a Spišskou Belou až do Tatranské Kotliny, kde si lze prohlédnout Belianskou jeskyni s nádhernou krápníkovou výzdobou. Silným magnetem pro návštěvníky jsou folklórní festivaly, které prezentují různorodost a bohatství spišského, goralského a rusínského lidového umění: Zamagurské, Spišské, Goralské folklórne slávnosti, alebo na Európske ľudové remeslo.
www.tatryspispieniny.sk

Resort Piešťany
Vodní nádrž Sĺňava je sen všech milovníků léta. Jak už říká její název, po většinu roku je zalita sluncem. V rekreační oblasti kolem Sĺňavy naleznete hotely všech kategorií, penziony i autokemp. Vyhlášený je také slavný Lázeňský ostrov, kde se můžete ubytovat v hotelech všech kategorií a dopřát si různé léčebné, relaxační i zkrášlovací procedury nebo procházky po rozlehlém lázeňském parku plném exotických dřevin. Oblíbenou atrakcí parku jsou termální jezírka s želvami i lekníny, a také voliéry s pávy, které jsou symbolem piešťanských lázní. V restauraci Hotelu Thermia Palace mohou hosté obdivovat originál obrazu Alfonse Muchy, který daroval malbu piešťanským koupelím z díků za vyléčení dcery. Piešťany však nejsou pouze místem odpočinku, na své si zde přijdou také cyklisti, milovníci kultury, umění, a dokonce i festivalů! Už přibližně měsíc před oficiálním otevřením letní lázeňské sezony Piešťany výrazně ožijí akcemi. Veškeré informace o tom, kam jít a co dělat v Piešťanech a okolí naleznete na stránce Resortu Piešťany.
www.visitpiestany.sk

Lázně Trenčianské Teplice
Ideální místo pro regeneraci a odpočinek, to jsou lázně v Trenčianských Teplicích. Najdete zde šest přírodních léčivých zdrojů, které se využívají pro vnější a vnitřní balneoterapii. Lázně Trenčianské Teplice patří mezi nejstarší a nejvyhledávanější na Slovensku a jsou vhodné k léčbě a prevenci onemocnění pohybového aparátu. Léčebná péče je založena především na využívání přírodní sirné termální vody. V současnosti využívá také širokou paletu léčebných metod z oblasti léčebné rehabilitace a fyziatrie. Kvalifikovaný zdravotnický personál je zárukou odbornosti poskytovaných lázeňských služeb. Městečko leží v západní části Slovenska uprostřed 17 km dlouhého údolí. Okolní zalesněné stráně a ideální chráněná poloha lázní vytváří vhodné podmínky pro celoroční provoz lázní a mnoho volnočasových aktivit.
www.kupele-teplice.sk

Lázně Brusno
leží ve středním Slovensku v okrese Banská Bystrica. Kombinace přírodní léčivé vody, nerušeného ticha, čerstvého vzduchu a úchvatné scenerie Nízkých Tater vytvářejí jedinečnou příležitost restartovat tělo i duši. Nachází se zde moderní léčebný komplex Poľana, kde najdete vše doslova pod jednou střechou. Přírodní léčebná voda v kombinaci pitné kúry a minerálních koupelí znásobuje její účinky a je vhodná pro léčbu oběhového ústrojí (nemoci srdce a cév), trávicího ústrojí (nemoci žaludku, žlučníku, jater, slinivky břišní, tenkého a tlustého střeva atd.), poruchy látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí (cukrovka).
www.kupelebrusno.sk

Žitný ostrov
z jedné strany ohraničuje řeka Dunaj, z druhé Malý Dunaj. Sahá od Bratislavy až po Komárno a je to nejteplejší region Slovenska. Nejatraktivnější nabídku reprezentují Thermalpark Dunajská Streda a Thermal Corvinus ve Velkém Mederu. Termální voda s léčivými účinky, saunový svět, tobogány, relax a skvělá gastronomie dělají z těchto resortů atraktivní dovolenková místa. Pro milovníky rychlých kol a adrenalinu je lákavá návštěva závodního okruhu Slovakia ring, kde se pravidelně koná řada atraktivních automobilových akcí a zároveň je možné vyzkoušet si jízdu autem nebo motocyklem přímo na okruhu nebo si zasoutěžit na motokárách. Blízkou atrakcí pro malé i velké je Malkia park, kde si lze prohlédnout zejména kočkovité šelmy všeho druhu. Absolutně unikátní je sportovně-rekreační resort X-bionics Sphere v Šamoríně, kde se koná řada mezinárodních sportovních akcí. Resort nabízí sportovně-relaxační vyžití pro individuální návštěvníky, ale i rodiny s dětmi.
www.ostrovzitny.sk, www.kdeco.sk

Aktuální podmínky vstupu na Slovensko
Dnem 14. 3. 2022 byla zrušena všechna omezení pro využití služeb a účast na hromadných akcích, s výjimkou povinnosti nošení roušek v prodejnách a dalších vnitřních provozovnách, dopravních prostředcích a taxislužbě, jakož i při veřejných externích hromadných akcích. Doporučujeme před odjezdem na Slovensko sledovat aktuální pokyny příslušných úřadů.
Připravila Michaela Procházková.

https://slovakia.travel/



Archiv