Menu

Oděvní designérka Liběna Rochová věnovala Moravské galerii ojedinělý dar

03. 05. 2021

Ucelený průřez kolekcemi od 90. let do současnosti čítající desítky oděvů, bot, paruk, šperků či doplňků – takto nezvykle rozsáhlou sbírku se rozhodla Moravské galerii v Brně věnovat Liběna Rochová. A to nejen díky tomu, že je Brno jejím rodištěm, a má na něj i další osobní vazby, ale také kvůli podpoře nové vize ředitele Jana Presse spojené s Uměleckoprůmyslovým muzeem jakožto centrem designu a módy.


Na pevných historických základech, které Brno spojují s textilem a jeho výrobou, stojí idea ředitele Moravské galerie o výrazné roli módy v souvislosti s podzimním znovuotevřením nově zrekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea. Budova stojící na Husově ulici v Brně se svými expozicemi, výstavami a programem zaměří na design a jeho jednotlivé druhy. Jedním z nich je právě móda, ale prostor dostane také porcelán, sklo, keramika či nové technologie a média pro prezentaci tvorby současných designérů.

Do tohoto konceptu zapadá módní tvůrkyně Liběna Rochová hned několikanásobně. Nápad podpořit tak značným darem Moravskou galerii, konkrétně Uměleckoprůmyslové muzeum, vzešel přímo od ní: „Chtěla jsem Moravské galerii věnovat většinu mých kolekcí, tvorbu od devadesátých let. Mým snem je spoluvybudovat něco jako ‚muzeum designu a módy’. Myšlenka uzrála při ranní meditaci, zavolala jsem panu řediteli Pressovi a řekla jsem mu ‚Doufám, že mi nedáte košem!’ – a nedal,” směje se designérka.

Vybrané modely z tvorby Liběny Rochové budou od poloviny září vystaveny ve stálé expozici věnované soudobé módě v Uměleckoprůmyslovém muzeu, celou její tvorbu pak představí Moravská galerie v samostatné retrospektivní výstavě.

Liběna Rochová, která se proslavila jak v České republice, tak v zahraničí, působí na poli módy již od 80. let. Věnuje se oděvnímu designu v jeho plné šíři a dosáhla na množství cen a nominací. Je zakladatelskou ikonou soudobého návrhářství a její jméno je synonymem módního designu v průběhu několika dekád. Její zcela specifická role na poli módy přispěla i k mnoha odkazům k jejímu dílu, a následně také k tomu, že se už dvanáctým rokem věnuje vedení Ateliéru oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde se stala v roce 2018 profesorkou. Její kreativní přístup k oděvní až výtvarné tvorbě často doplňuje obuví či doplňky vlastního designu. Výraznými prvky typickými pro Liběnu Rochovou jsou plastičnost objemu, výrazná struktura povrchu a vazba s prostorem. Ty jsou patrné i v rozmanitosti daru Moravské galerii: „Ráda pracuji s klasickými materiály jako je jsou různé druhy hedvábí, vln, směsové materiály, pak je to také kov, sklo, plasty, dráty nebo papír, “ upřesňuje autorka. V nové sbírce pro Moravskou galerii tak najdeme kolekce jako například Pocta sklu, Timeless, Doteky (pro organizaci DEBRA ČR věnující se nemoci motýlích křídel) nebo společenské róby pro soutěžící Miss ČR.
Připravila Alena Ochrymčuková.

www.moravska-galerie.cz

Moravská galerie v Brně - Logo MG ke stažení



Související články


Z domova

Spolek Cesta Česka společně s Klubem českých turistů slavnostně otevřel Poutní cestu Blaník-Říp

Poutní cesta Blaník-Říp s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“ obsahuje sedm etap a propojuje dva bájné a historicky důležité...

15. 10. 2019

číst dál


Z domova

Letiště Praha čeká v létě další nárůst počtu cestujících. Otevírá pro ně novou relax zónu

Vedle relaxační zóny otevřelo Letiště Praha také speciální průchod bezpečnostní kontrolou pro rodiny s dětmi.

11. 06. 2019

číst dál


Archiv