Menu

Největší plyšový medvěd v Česku

18. 12. 2021

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit sice vystavuje ve své expozici s názvem Zlaté české ručičky obřího čtyřmetrového „medvídka KUKYho“, ale v těchto dnech jeho komisaři zaregistrovali plyšového medvěda ještě většího a hlavně mohutnějšího. Absolutně největšího plyšového medvěda u nás teď mají ve spánkovém studiu v Pomněnicích u Benešova. Držitel nového českého rekordu má na délku  430 cm a váží 70 kg. Zvětšenina tradiční dětské hračky, která je dílem Vlastimila Bejbla, má obvod přes břicho 333 cm, rozpětí „předních končetin“ 306 cm a délku zadních nohou 205 cm. Oči (speciálně dovezené z Německa) mají průměr 5 cm. Výplní je duté vlákno.

Obr mezi plyšáky se zapíše do České knihy rekordů, jejíž aktuální vydání, které právě teď vyšlo, přináší i údaj o nejzcestovalejším plyšovém medvídkovi, jenž navštívil nejvíc školních družin. Plyšový medvěd Lumpík Ostravský (maskot dětí jedné ze  školních družin v Porubě) putoval téměř 5 měsíců po vlastech českých od západu k východu, a to přes 47 školních družin napříč celým Českem. Svou cestu započal v Chebu a ukončil ji ve své domovské ZŠ I. Sekaniny 1804. V každé družině strávil 2–3 dny, děti medvědovi během jeho pobytu ukázaly svou školu, některé ho vzaly i na výlet. Celkem nacestoval 2656 km. Nejvýše byl Lumpík 1560 m n. m. – těsně pod vrcholem Sněžky.

Rekord v největším shromáždění plyšových medvídků na jednom místě drží pro změnu Farní charita Beroun, která uspořádala benefiční akci na podporu Domova sv. Anežky České s názvem Méďa pro charitu, během níž shromáždila 1 518 darovaných plyšových medvídků. Všichni medvídci byli pohromadě vystaveni na Seydlově náměstí v Berouně. Nejmenší z přítomných medvídků měřil pouhých 32 mm, ovšem ještě menšího medvídka, který má pouhopouhých 15 mm, si můžete prohlédnout opět v Pelhřimově – městě rekordů. Má pohyblivou hlavičku a končetiny, které jsou pospojovány korálkem. 
Připravil Miroslav Marek.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  



Archiv
for kids