Menu

Největší český rodinný festival Kašpárkohraní

30. 05. 2018

Jubilejní desátý ročník největšího rodinného festivalu v České republice Kašpárkohraní rozezní již tuto neděli 3. června od 10 do 19 hodin pražskou Oboru Hvězda. Festival pro děti a jejich rodiče se letos koná společně se "Dnem dětí v Oboře Hvězda" a na Hudební scéně zde vystoupí například zpěvák Tomáš Klus, bejbypanková partička Kašpárek v rohlíku, kapela Slza nebo Ivan Mládek a Banjo Band. Festival letos nabídne kromě Divadelní scény provázené vítězným párem ze StarDance herečkou Annou Polívkovou a tanečníkem Michalem Kurtišem také Sportovní scénu a nově Gastro scénu. Areál festivalu bude otevřen od 10 hodin, první kapela zahraje v 11 hodin. Vstup na festival, který se koná za každého počasí, je zdarma.


U příležitosti svého výročí Kašpárkohraní vyhlašuje ve spolupráci se spolkem Nedoklubko kampaň Pomozte nám srdcem zaměřenou na podporu rodin předčasně narozených dětí po celé České republice. Cílem kampaně je psychologická podpora rodičů co nejdříve po předčasném porodu. Organizátoři Kašpárkohraní společně s Nedoklubkem vyzývají návštěvníky, aby přinesli na Kašpárkohraní namalovaná nebo jakkoli ručně vyrobená srdíčka. Ta se budou shromažďovat ve stánku Nedoklubka, kde k nim bude možné připojit osobní vzkazy maminkám předčasně narozených miminek. Nedoklubko srdíčka předá v dárkových balíčcích v pražských porodnicích maminkám, které si prošly předčasným porodem, aby věděly, že v tom nejsou samy. Největší rodinný festival v ČR Kašpárkohraní spolupracuje se spolkem Nedoklubko již pátým rokem. 
Festival letos ještě více propojí v rámci svých aktivit rodiče a děti. Divadelní scéna pod vedením Adama Halaše například nabídne unikátní loutkové hřiště pro děti a rodiče nazvané Loutkoviště. Jako vůbec první rodinný festival Kašpárkohraní letos nabídne i Gastro scénu, ve které vybrané pražské restaurace odprezentují ochutnávky svých pokrmů ve stylu tzv. rodinné gastronomie. Hudební scéna dále nabídne koncert kapely Pospolu u stolu bývalých členů Chinaski Ondřeje a Štěpána Škocha nebo beatmaker workshop s Radkem Bangou alias Gipsy.cz.
Kašpárkohraní své narozeniny letos oslaví společně se Dnem dětí v Oboře Hvězda a u této příležitosti dětským návštěvníkům nově nabídne speciální naučnou stezku, ve které se děti zábavnou formou seznámí s přírodou a na několika stanovištích si vyzkoušejí i různé pohybové aktivity. Díky spolupráci s Botanickou zahradou Praha se děti mohou těšit na stromové domino, zajímavé plody nejen exotických dřevin, seznámení s masožravými rostlinami, čichové pexeso a jiné přírodovědné hrátky. Další stanoviště budou v režii Ligy lesní moudrosti, Českomoravské myslivecké jednoty či Hucul Clubu Ořech a i ta malé návštěvníky hravou formou seznámí s přírodou kolem nás.
Součástí programu letošního Kašpárkohraní bude tradičně i Sportovní scéna, kde si děti mohou zahrát fotbal pod vedením AC Sparta Praha nebo Dukla Praha, dále pak golf, tenis, baseball, florbal, rugby, taekwondo nebo plavání. Vyzkoušet si budou moci také hraní na africké bubny a další hudební, pohybové či tvůrčí činnosti. O bublinovou show se postará bublinář Václav Strasser, chybět nebude oblíbený pouliční průvod s obřími loutkami ryb, který festivalem projde několikrát v průběhu dne. Divadelní scéna dále uvede Sváťovo divadlo s pohádkou O broučkovi, Pohadlo aneb pohádkové divadlo zde představí hru Fridolín se hledá, Teatr Rajdo zase příběh nazvaný Karkulka Červená, Divadlo Mimos dětskou klauniádu s názvem Brouhádka. Interaktivní loutkové hřiště Loutkoviště zapojí do hry rodiče i děti a připomene barokní tradici loutkových divadel. Chybět nebude oblíbená prezentace Spolku dobrovolných hasičů Roztoky, výtvarná dílna Obrázkový ostrov, dobrodružné soutěže o ceny a mnoho dalších tvůrčích činností. Festival se bude konat za každého počasí. Kašpárkohraní a Den dětí v Oboře Hvězda pořádá agentura Riff Raff a Městská část Praha 6.

Program Kašpárkohraní

Hudební scéna
11:00 –  Slza
12:15 – Kašpárek v rohlíku
14:00 – Pospolu u stolu
16:00 – Ivan Mládek a Banjo Band
18:00 – Tomáš Klus
Radek Banga – beatmaker workshop

Divadelní scéna
V.O.S.A. Theatre – pouliční průvod – Ryby
pouliční happening, obří, barevné a kouzelné ryby
12:00 –  Sváťovo divadlo – O broučkovi
13:00 -  Václav Strasser – Obří bubliny
14:00 – Divadlo Homére – Hombres na chůdách (Petr Štěpánek a Jakub Albrecht)
15:00 – Teatr Rajdo – Červená karkulka
16:00 - Divadlo Pohadlo – Fridolín se hledá
17:00 – Divadlo Mimos – Brouhádka

Loutkoviště
V Loutkovišti si lze vyzkoušet, jaké to je hrát loutkové divadlo – stát se na chvíli hercem, režisérem, hudebníkem nebo divadelním kritikem. A když nevíte, jak začít, je tu kouzelný "začátkovač", kde si můžete vylosovat začátek pohádky. Loutka+hriště=Loutkoviště. Loutkové hřiště. Pět originální samostojných konstrukcí pro loutkové divadlo s různými kulisami a sadou loutek určených do veřejného prostoru otevřených ke hře a rozvíjení fantazie celé rodiny. Připomínka barokní tradici loutkových divadel, a zároveň nová forma interakce prostor pro zábavu. Otevřená hra pro všechny děti s fantazií i rodiče bez ní.

Sváťovo divadlo – O broučkovi
Příběhy svatojánských broučků, kteří v noci svítí lidem, aby viděli na cestu. Hlavními hrdiny jsou právě malý neposlušný Brouček, jeho maminka a tatínek, Beruška a její rodiče a v neposlední řadě i hodná kmotřička Janinka. Co vše nezbedný Brouček provedl, a jakého trestu se dočkal se děti dozvědí během tohoto představení, kterým je provede Sváťa s Kašpárkem a ostatními loutkami.

Teatr Rajdo – Červená Karkulka
Poučný příběh o tom, jak nesejít z cesty. Je třeba se malilinko bát, a hlavně zbytečně nikomu nic neprozrazovat. Ve světě číhá nejen na holčičky plno nástrah a je třeba se umět bránit. Loutky maňáskové, masky realistické, tance kreativní, hity chytlavé a autorské písničky jak jinak než v autorském podání Jakuba a Jitky Doubravových. Představení se snaží dovést diváky k interaktivitě nejen herectvím, ale také s pomocí převleků, maňásků, masek a zejména pohybového divadla, jehož výrazové prostředky jsou úzce propojeny s autorsky vytvořenou hudbou.

Divadlo Pohaslo – Fridolín se hledá
Máte doma v šatníku také oblečení, které už nenosíte a je vám ho líto vyhodit? My si s ním alespoň hrajeme. Hledáme ve skříni, hledáme, šmátráme a ejhle… Našli jsme tam netopýra, jmenuje se Fridolín a také něco hledá. Ale je to složitější. Hledá sám sebe a u toho se někdy zapotí i člověk, natož netopýr.

Divadlo Mimos – Brouhádka
Dětská klauniáda s výpravnou scénou je postavena na prvcích klasického herectví, pantomimy, žonglování, klasické klauniády v interaktivním kontaktu herců s dětmi. S velkým úspěchem uváděna již 19 let (!) nejen na českých, ale i zahraničních scénách. Co se všechno může stát ve světě broučků, když se na paloučku potkají brouk Svalík, brouk Škodík, Beruška a ještě k tomu najdou ubrečenou mravenčí kuklu. O tom se mohou děti, ale nejenom děti, dozvědět v pohádce Brouhádka.

Sportovní scéna
AC Sparta Praha – fotbal a maskot Spartakus
FK Dukla Praha – možnost vyzkoušet různé fotbalové dovednosti, miniturnaje, soutěže o ceny
Ragby klub Tatra Smíchov - ragbyová dráha pro nácvik běhu s míčem a skládání
Se školou na golf – možnost vyzkoušet si zahrát golf
Pražský fotbalový svaz – praktické ukázky základních fotbalových dovedností
Český kuličkový svaz – kuličky s mistrem světa Pavlem Zoufalým
Softballová asociace – možnost vyzkoušet si softballovou odpalovací klec.
Plavecká škola Žabička
Tenis Cibulka – možnost zahrát si s trenérskými špičkami
Taekwon-do – mladé bojové umění založené na principech moderní fyziky

Naučná stezka
Pro děti všech věkových kategorií je připravena naučná stezka. Každé stanoviště bude jiné, jedno připravila Botanická zahrada Praha, další Centrum Robinson, Hucul club Ořech, Pro malé dobrodruhy, Liga lesní moudrosti, Českomoravská myslivecká jednota a další. Děti, které projdou všemi body naučné stezky, obdrží drobnou pozornost. Vyhlášení proběhne v 17:50 hod. na hudebním pódiu. Vylosuje se několik výherců, kteří obdrží ceny.

Gastro scéna
Authentic Thai – Autentická thajská a asijská kuchyně, jídlo vaří rodilí Thajci.
Belcredi Bistro – Jídlo s láskou a chutí z čerstvých a sezónních surovin, děláme, co nás baví.
Blackdog Cantina – Fine street food se zaměřením na burgery a další dobroty.
Fitnessmenu – Zdravé dorty, dezerty a proteinová zmrzlina. Cukrárna jinak.

Další aktivity
Piatnik Praha – deskové hry
SDH Roztoky – Sbor dobrovolných hasičů, zábavné soutěže a jiné aktivity
Hucul Club – jízdy na huculských koních
Mindok – Moderní společenské hry.
Pro malé dobrodruhy – dobrodružné soutěže o ceny
Bibliobus Oskar – dětská pojízdná knihovna.
Obrázkový ostrov – pod vedením výtvarnice Lenky Procházkové
Rytmus v těle – bubenický workshop na africké bubny
Připravila
 Martina Chvojka Reková.

https://www.facebook.com/kasparkohrani
www.kasparkohrani.cz



Archiv